Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

10.2.3 Принципова технологічна схема авт з трьохкратним випаровуванням і їх опис

Підготовлена нафта насосом Н-1 прокачується через теплообмінники Т-1-Т-6, де двома паралельними потоками підігрівається до температури 210-230 °С продуктами, які одержують на установці. Підігріта нафта поступає в відбензинюючу колону К-1. В колоні К-1 за рахунок контакту на тарілках парової та рідкої фаз одержують легкий бензин і відбензинену нафту. Пари легкого бензину разом з водяними парами і вуглеводневим газом виводяться зверху колони К-1, частково конденсуються і охолоджуються і холодильнику-конденсаторі ХК-1 та розділяються в сепараторі С-1. Вуглеводневий газ зверху сепаратора С-1 поступає в паливну мережу заводу або направляється на ГФУ. Легкий бензин виводиться збоку сепаратора і частково поступає на першу тарілку колони К-1, як гостре зрошення, а решта направляється на стабілізацію. Температура верху колони складає 135 °С, температура низу колони 210-240 °С, тиск 0,3-0,4 МПа.

К-1 – відбензинююча колона; К-2 – основна атмосферна колона; К-3 – відпарна колона; К-4 –вакуумна колона; Т-1-

Т-6 – теплообмінники; ХК-1-ХК-3 – холодильники-конденсатори; П-1, П-2 – трубчаті печі; С-1- С-3 – сепаратори; ПЕ-1 – пароежектор; Н-1 – відцентровий насос.

Рисунок 10.1 - Принципова технологічна схема АВТ з трьохкратним випаровуванням

Нижнім продуктом колони К-1 є відбензинена нафта, яка поступає в піч П-1 двома потоками, де нагрівається до температури 320-360 °С. Один потік повертається вниз колони К-1, як гаряча струмина (для підтримання температури низу колони). Другий потік поступає в основну атмосферну колону К-2, де відбензинена нафта розділяється на декілька продуктів. Верхнім продуктом є пари важкого бензину разом з водяними парами і невеликою кількістю вуглеводневого газу. Ця суміш поступає в холодильник-конденсатор ХК-2, де частково конденсується і охолоджується, а пізніше направляється в сепаратор С-2, де розділяється на окремі компоненти. Вуглеводневий газ теж направляється в паливну мережу або на ГФУ. Важкий бензин поступає на стабілізацію, а вода дренується в каналізацію.

В якості бокових погонів в колоні К-2 відбираються гасова і дизельна фракції. Вони поступають в колону К-3 для відпа-рювання легких фракцій, які повертаються назад в колону К-2. Гасова і дизельна фракції після охолодження в теплообмін-никах Т-3, Т-4 і холодильниках виводяться з установки. Тиск в колоні К-2 складає 0,18-0,2 МПа, температура верха колони

155 °С, температура низу колони 330-360 °С.

Знизу колони К-2 виводиться мазут, який прокачується через трубчату піч П-2, де підігрівається до температури 400-420 °С. Дальше мазут поступає у вакуумну колону К-4. В колоні К-4 створюється вакуум для зменшення розкладу високомолекулярних вуглеводнів. Вакуум в колоні створюється пароежектором ПЕ-1 і складає 8-10 кПа. В колоні К-4 мазут розділяється на вакуумний газойль, який відбирається збоку колони і гудрон, який виводиться знизу колони. Ці продукти після охолодження в теплообмінниках

Т-5 і Т-6 та холодильниках виводиться з установки. Зверху колони К-4 виводяться водяні пари, повітря і продукти розкладу. Далі вони поступають в холодильник-конденсатор ХК-3, де частково конденсуються і охолоджуються, а пізніше в сепараторі С-3 розділяються. Продукти розкладу за своїм фракційним складом відповідають дизельному паливу і тому додаються до фракції дизельного палива.

Для зменшення температури низу колони К-2 і К-4, а також їх регулювання передбачена подача водяної пари. Для зменшення кількості парів у верхній частині колон К-2 та К-4 і відповідно зменшення діаметра колон передбачені одне або два циркуляційні зрошення.