Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

11.1.5 Принципова технологічна схема гідроочищення дизельного палива в паровій фазі і її опис

Неочищене дизельне паливо насосом Н-1 прокачується через теплообмінник Т-1, де нагрівається до температури 160 ºС і направляється в трубчату піч П-1. В печі П-1 до сировини додається частина водневмісного газу і суміш нагрівається до температури 360-430 ºС. Нагріта воднево-сировинна суміш послідовно або паралельно поступає в реактори Р-1 і Р-2 залежно від вмісту сірчаних сполук.

Реакції гідроочищення є екзотермічними, тобто протікають з виділенням теплоти, тому каталізатор в реакторах розміщується зонами і між ними подається холодний водневмісний газ.

Продукти процесу в газоподібному стані виводяться з низу реакторів Р-1 і Р-2, віддають свою теплоту в теплообміннику Т-1 та поступають в газосепаратор С-1. Тут проходить відокремлення водневмісного газу, що залишився. Водневмісний газ зверху сепаратора С-1 направляється в нижню частину абсорбера А-1 для очищення від сірководню. В якості абсорбенту використовується 15%-вий водний розчин моноетаноламіну, який подається на верхню тарілку абсорбера А-1. Очищений водневмісний газ виводиться з верху абсорбера А-1, змішується із свіжим водневмісним газом і стискується компресором КМ-1 до тиску 7 МПа, після чого повертається на змішування з сировиною. Насичений сірководнем моноетаноламін з низу абсорбера А-1 направляється на регенерацію.

Рідкі продукти з низу газосепаратора С-1 через теплообмінник Т-2 поступають на розділення в ректифікаційну колону К-1. В колоні К-1 дизельне паливо відокремлюється від бензину і вуглеводневого газу. Суміш парів бензину і газу виводиться зверху колони К-1, охолоджується і частково конденсується в холодильнику-конденсаторі ХК-1 та розділяється в сепараторі С-2. Сухий газ С із сепаратора С-2 поступає в абсорбер А-2 для очищення від HS. Нестабільний бензин знизу сепаратора С-2 частково поступає на зрощення колону К-1, а решта направляється в колону К-2 на стабілізацію. Нижнім продуктом колони К-1 є очищене дизпаливо, яке після охолодження в теплообміннику Т-2, виводиться з установки. Верхнім продуктом колони К-2 є головка стабілізації С, яка охолоджується і конденсується в холодильнику-конденсаторі ХК-2 і збирається в сепараторі С-3. Із сепаратора С-3 частина головки стабілізації повертається на зрошення колони К-2, а решта поступає на очищення від HS в абсорбер А-2. Нижнім продуктом колони К-2 є стабільний бензин, який після охолодження виводиться із установки.

В абсорбері А-2 очищення вуглеводневого газу від сірководню проводиться моноетаноламіном. Насичений сірководнем моноетаноламін направляється на регенерацію, а очищений вуглеводневий газ використовується як паливо для нафтозаводських печей.

Потужність установок гідроочищення світлих палив складає 0,2 млн. т. сировини/рік.

11.1.6 Параметри контролю і регулювання на установці

Основними параметрами, які впливають на процес гідроочищення є наступні: якість сировини, температура, тиск в реакторі, об’ємна швидкість подачі сировини, кратність циркуляції і чистота водневмісного газу.