Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

8.5.3 Індустріальні оливи

Індустріальні оливи призначені для змащування вузлів і механізмів різного промислового обладнання (металорізальних станків, текстильних машин, редукторів і передач прокатних станів, пресів). Такі оливи використовуються у вузлах тертя, що працюють за відносно невисоких температур і без безпосереднього контакту з гарячим повітрям або газами, тому як правило у них не містяться присадки або містяться у невеликій кількості. Технічно обґрунтованої та загальноприй-нятої класифікації індустріальних олив не існує. Позначення індустріальних олив містить групу знаків, розділених дефісом. Перша буква «И» означає індустріальна. Друга буква вказує на групу оливи за призначенням (Л - для легконавантажених вузлів, Г - для гідравлічних систем, Н – для направних ковзання, Т – для важконавантажених вузлів). Третя буква вказує на підгрупу за експлуатаційними властивостями (А, B, C, D, E). Цифра в кінці позначення вказує на клас кінематичної в’язкості оливи при 40°С, сСТ. Наприклад: И-Г-С-32; И-Л-А-7; И-Г-А-100. Поряд з цим часто зустрічаються і старі назви індустріальних олив (И-5А; И-20А;ИГП-2; ИГП-114; ИСП-40;

ИСП-300).

Асортимент індустріальних олив великий і включає понад 40 марок. Він містить оливи загального призначення (И-Л-С-5; И-5А;И-8А), оливи для легконавантажених швидкохідних механізмів (И-Л-С-10, И-Л-С-22); оливи для гідравлічних систем (ИГП-18; ИГП-72); оливи для направних ковзання станкового обладнання (И-ГН-Е-32; ИНС); оливи для важконавантажених вузлів (И-22А; И-40А); оливи для прокатних станів (Вапор 25, ПС-28, П-40); циліндрові оливи (олива 38, 52); спеціальні індустріальні оливи (ИМСп-32, МКМ-110); оливи для приладів, оливи для бурового обладнання.

8.5.4 Турбінні і компресорні оливи

Турбінні оливи призначенні для змащування і охолодження підшипників, турбоагрегатів, оливонапірних установок, гідротурбін, суднових паротурбінних установок. У зв’язку з специфічними умовами роботи до них ставляться підвищені вимоги щодо стабільності проти окислення при робочих температурах, стійкості проти утворення емульсій з водою, довготривалої роботи (декілька років) без виділення продуктів окислення. Це забезпечується глибоким очищенням олив і додаванням пакету присадок. Турбінні оливи випускаються без присадок (Т-22, Т-30, Т-46, Т-57); з присадками (Тn-22, Тn-30, Тn-46). Цифра в маркуванні оливи означає кінематичну в’язкість при 50 °С в сСт.

Компресорні оливи призначені для змащування циліндрів і клапанів компресорів, а також для герметизації камер стискування та штоків поршнів компресорів. Особливістю роботи компресорних олив є їх контакт з високотемпера-турними теплоносіями та холодоагентами. У зв'язку з цим вони повинні мати підвищену термічну та хімічну стабільність, а також задовільну рухливість за низьких температур. Випускаються компресорні оливи марок Кn-8, К-12, К-19, К-28, ХА-30, ХФ-12-16,ХФ-22-24.

8.5.5 Спеціальні оливи

До цієї групи олив відносяться оливи для гідромеханічних передач, осьові, гідравлічні, електроізоляційні, вакуумні, технологічні, медичні.

Оливи для гідромеханічних передач виконують чотири функції: передають до механічного редуктора потужність, що розвивається двигуном; змащують вузли гідропередачі і є робочою рідиною системи автоматичного управління; є робочим середовищем у фрикційних муфтах та гальмах і охолоджуючим середовищем у гідропередачах. Випускають оливи для гідромеханічних передач трьох марок: А-для гідротрансформаторів та автоматиних коробок передач та інших гідропередач, р – для системи гідропідсилювача та гідрообємних передач; МГТ – для гідромеханічних коробок передач та інших гідропередач.

Осьові оливи призначені для змащування шийок осей залізничного транспорту. Випускають осьові оливи трьох марок: Л-літня, З-зимова, С-північна.

Гідравлічні оливи призначені для передачі на відстань механічної енергії із забезпеченням зміни величини або напрямку прикладеної сили. Вони залежно від експлуатаційних властивостей поділяються на групи А, Б і В. Залежно від в’язкості при 100 °С (сСт) їх поділяють на 10 класів в’язкості: 5, 7, 10, 15, 22, 32, 46, 68, 100, 150. Згідно з цим система позначень марок гідравлічних олив включає літери ”МГ” - ”мінеральна гідравлічна олива”, клас в'язкості та групу за експлуатаційними властивостями. Наприклад: МГ-22-А, МГ-5-Б, МГ-15-Б, МГ-46-В.

До електроізоляційних олив відносяться трансформаторні, конденсаторні та кабельні. Основне їх призначення – ізоляція струмонесучих частин електрообладнання, гасіння електродуги у виключателях і відведення теплоти. Найбільш масовими і розповсюдженими є трансформаторні оливи. Вони використовуються для заливки трансформаторів та оливних вимикачів. Випускають такі марки трансформаторних олив: ТКn, Т-750, Т-1500. Конденсаторні оливи застосовуються для заливки і пропитки ізоляції паперово-оливних конденсаторів. Випускають оливи двох марок: олива сірчанокислотного очищення та олива фенольного очищення.

Кабельні оливи використовуються як просочувальне та ізоляційне середовище в оливонаповнених кабелях. Випускають кабельні оливи трьох марок: КМ-25, С-220, МН-4.

Вакуумні оливи служать в якості мастильного матеріалу деталей вакуумних насосів і не повинні випаровуватися в глибокому вакуумі, що створюється вакуум-насосом. Вони не містять присадок, мають вузький фракційний склад, низьку випаровуваність, високу стабільність проти окислення. Марки вакуумних олив ВМ-1÷ВМ-6 відрізняються в’язкістю при 50 °С і температурою спалаху.

Технологічні оливи поділяються на оливи загального призначення, для виробництва хімічних волокон і пом’якшувачі шинних сумішей. До першої групи відносять оливи для пропитування шкіри, закалювальні оливи в металообробці, оливи-абсорбенти ароматичних сполук у коксохімії. До другої групи відносять оливи марок С-9, С-15 і С-25 типу індустріальної И-20 або трансформаторної, які застосовують як компоненти препаратів для засолювання у виробництві хімічних волокон. До третьої групи відносять оливи-пом’якшувачі, які входять в склад гумових сумішей при виробництві шин для надання їм еластичності і покращення формування. Це оливи-пом'якшувачі ПН-6ш і ПН-6к, оливи пластифікатори МПс, МПа.

Медичні (білі) оливи - це глибоко деароматизовані продукти без кольору, запаху та смаку. Вони випускаються двох видів – вазелінове медичне (для лікувальних цілей у чистому вигляді або в складі сумішей) і парфумерне (для виготовлення продуктів парфумерії – кремів, паст, олівців).