Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

5.5 Параметри контролю і регулювання при ректифікації

Основними параметрами, які впливають на процес ректифікації є наступні:

- температура верха колони;

- температура низу колони;

- тиск в колоні;

- температура і витрата сировини;

- рівень залишку в колоні;

- температура на тарілках виводу бокових фракцій.

5.5.1 Температура верха колони

Температура верха колони впливає на якість і вихід дистиляту. При зростанні температури верха колони разом із низькокиплячим компонентом випаровується і висококиплячий компонент. Якість дистиляту погіршується і його необхідно знову повертати в колону. При зниженні температури не повністю випаровується низькокиплячий компонент і продуктивність колони за дистилятом зменшується. Температура верха колони залежить від природи низькокиплячого компоненту і складає приблизно 30 - 95 ºС. Температура верха колони регулюється кількістю гострого зрошення, яке подається на першу тарілку колони.

Рисунок 5.4 – Параметри контролю і регулювання при ректифікації.

5.5.2 Температура низу колони

Температура низу колони впливає на якість і вихід залишку. При підвищені температури низу колони частково випаровується і висококиплячий компонент, продуктивність колони залишком зменшується. Зниження температури низу колони призводить до неповного випаровування із залишку низькокиплячого компоненту та погіршення його якості. Температура низу колони залежить від природи залишку і знаходиться в межах 110 - 420 °С. Вона регулюється кількістю водяної пари, яка подається в трубний змійовик або виносний кип’ятильник.

5.5.3 Тиск в колоні

Тиск в колоні впливає на випаровування компонентів. Зниження тиску прискорює випаровування, а збільшення тиску погіршує випаровування компонентів. При збільшенні тиску в колоні при незмінній температурі неповністю з рідини випаровується низькокиплячий компонент і продуктивність колони за дистилятом зменшується. При цьому якість залишку погіршується. При зменшенні тиску в колоні разом із низькокиплячим компонентом з рідини випаровується і висококиплячий компонент, в результаті чого якість дистиляту погіршується, а вихід залишку зменшується. Тиск в колоні знаходиться в межах від 0,12 до 2,7 МПа. Тиск в колоні регулюється автоматично клапаном, який встановлюється на виході з сепаратора С-1.

5.5.4 Температура і витрата сировини

Температура і витрата сировини впливають на температурний режим в колоні і відповідно на вихід та якість продуктів. Підвищення температури сировини призводить до зростання температури в колоні, одержання неякісного дистиляту і зменшення виходу залишку. І навпаки, зменшення температури сировини призводить до неповного відбору дистиляту і одержання неякісного залишку. Регулюється температура сировини кількістю теплоносія (водяної пари), який подається в теплообмінник Т-1. При високих температурах в колоні сировина підігрівається в трубчастих печах. Її температура регулюється кількістю палива, яке подається в трубчату піч (45-360 °С).

Зменшення витрати сировини призводить до збільшення температури в колоні і відповідно одержання неякісного дистиляту і зменшення виходу залишку.

Витрата сировини регулюється автоматично клапаном, який встановлюється на лінії подачі сировини в колону.