Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

9.3.2 Горизонтальні електродегідратори

В горизонтальних електродегідраторах електроди розміщуються майже по всій довжині апаратів, а емульсія подається через спеціальний маточник в шар води яка відстоюється.

Нафтова емульсія поступає в електродегідратор через маточник 6 який розміщений в шарі соленої води, так як в соленій воді міститься деемульгатор то в ній відокремлюються від нафти великі краплі води. Дальше емульсія поступає у піделектродний простір де за рахунок дії слабкого електричного поля відокремлюються середні краплі води. Пізніше емульсія поступає в електродний простір де відокремлюється від нафти мілкі краплі води за рахунок дії сильного електричного поля. Знесолена і зневоднена нафта виводиться через патрубок розміщений в верхній частині електродегідратора. Солена вода виводиться знизу апарату.

1 – корпус; 2 – підвищуючи трансформатори; 3 – фарфорові ізолятори; 4 – електроди; 5 – рівень соленої води; 6 – маточник для подачі емульсії.

Рисунок 9.3 – Схема горизонтального електродегідратора

Перевагою горизонтальних електродегідраторів є висока степінь зневоднення нафти і більша питома продуктивність апаратів (за рахунок більшої площі електродів).

9.4 Схема електрознесолювальної установки та її опис

Установки електрознесолення і зневоднення нафти проектуються двоступінчатими. В першій ступені з нафти вилучаються 75-80 % води і 95-97 % солей, а в другій ступені вилучається приблизно 60 % води, що залишилася, і приблизно 92 % солей, що залишилася.

Нафтова емульсія насосом Н-1 прокачується через теплообмінники Т-1, Т-2, де підігрівається до температури 110-120 °С. Перед насосом Н-1 до емульсії додають деемульгатор, після теплообмінника Т-1 – солену воду з відстійника В-1, а після теплообмінника Т-2 – дистильовану воду і розчин лугу. Воду добавляють до емульсії для вилучення кристалів солей з електродегідратора. Розчин лугу додають до емульсії для нейтралізації кислот, які могли попасти в нафту при проведенні кислотних обробок свердловин, а також для зменшення сірководневої корозії устаткування. Одержана суміш поступає вниз електродегід-ратора першої ступені ЕГ-1. В результаті дії сильного електричного поля і деемульгатора, нафта частково знегод-нюється і майже повністю знесолюється. Частково підготов-лена нафта виводиться зверху електродегідратора ЕГ-1 і направляється в змішувач З-1. Тут до нафти додають розчин лугу і дистильовану воду. Розчин лугу додають в такій кількості, щоб створити слаболужне середовище. Із змішувача, суміші води і лугу, нафта поступає вниз електродегідратора другої ступені ЕГ-2. Тут нафта додатково зневоднюється і знесолюється до залишкового вмісту води менше 0,1 % мас. і солей менше 20 мг/л. Підготовлена нафта виводиться зверху електродегідратора ЕГ-2, прокачується через теплообмінник Т-1 і дальше поступає на установку АВТ або АТ. Солена вода частково дренується в каналізацію, а решту поступає у відстійник В-1. Із відстійника В-1 солі періодично вивантажуються механічним способом.

ЕГ-1, ЕГ-2 – електродегідратори; З-1 – змішувач; В-1 – від-стійник; Т-1, Т-2 – теплообмінники; Н-1, Н-2, Н-3 – від цент-рові насоси.

Рисунок 9.4 – Схема електрознесолювальної установки