Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум БХ для Киева.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Клініко – діагностичне значення кількісного визначення сечовини у біологічних рідинах

Дієта з низьким вмістом білків може зменшити кон­центрацію сечовини в крові до 1,5 ммоль/л, і навпаки, при надлишковому харчуванні нітрогенвмісними продуктами рівень сечовини підвищується. Дієта, яка бідна на йони хлору, також призводить до підвищення концентрації сечовини. Саме тому, більшість авторів вважає коливання концентрації сечовини в межах 1,5 – 9,0 ммоль/л фізіологічно припустимими. Збільшення кількості сечовини в крові понад 9,0 ммоль/л потрібно розглядати, як вихідні за межі норми.

У клініці визначення концентрації сечовини в сироватці крові набуло найбільшого значення при діагностиці зах­ворювань нирок. За кількістю сечовини в крові можна скоріше розпізнати початковий ступінь ниркової недостатності, ніж при розмірі сумарного ЗН, тому що сечовина складає саме ту частину ЗН, що найбільшою мірою затримується в крові при погіршенні функції нирок.

У нормі вміст Нітрогену сечовини в сироватці крові складає біля 50 % усього ЗН. При нирковій недостатності він може збільшуватися до 90 %. Тому для диференціальної діагностики ураження нирок при захворюваннях печінки використовується коефіцієнт urea ratio (U.R.).

U.R. = (Нітроген сечовини/залишковий Нітроген) ·100 %.

У нормі цей показник коливається від 48 до 60 %, при хронічних нефритах він зростає до 90 % і більше.

Підвищення рівня сечовини в сироватці крові спос­терігається не тільки при нирковій недостатності (табл. 8), але й при інших патологічних станах: каменях і злоякісних новоутвореннях у сечовивідних шляхах, передміхуровій залозі, отруєннях сулемою, посиленому розпаді білків (при гострій жовтій атрофії печінки, важких інфекційних захворюваннях: брюшному тифі, холері й ін.), непрохідності кишечнику, шоку, перитоніті, опіках, збідненні організму йонами хлору; при дизентерії та зневоднюванні.

При паренхіматозній жовтяниці, гострій дистрофії печінки вміст сечовини в крові зменшується, хоча кон­центрація ЗН при цьому може не змінюватися або навіть істотно збільшитися за рахунок зростання вмісту Нітрогену, амінокислот та амоніаку. Особливо показово це у відношенні коефіцієнту «urea ratio», що різко знижується на противагу значному підвищенню при недостатності нирок.

Підвищення вмісту сечовини в сечі відзначається при злоякісній анемії, лихоманці, гіперпротеїновій дієті, після прийомів саліцилатів, хініну, знижене – при уремії, нефриті, ацидозі, гострій дистрофії та цирозі печінки; при отруєнні отрутами, які вражають паренхіму печінки (фосфор), а також при вагітності.

Таблиця 8

Причини аномального співвідношення

концентрації сечовини у біологічних рідинах

Збільшена

Знижена

Споживання великих

кількостей білка

Низька кількість білків у їжі

Шлунково-кишкові кровотечі

Гемодіаліз

Гіперкатаболічні стани

Важкі хвороби печінки

Зневоднювання

Застій сечі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]