Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
621.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Екології і БЖД

Рег. №____________

Методичні рекомендації і контрольні завдання до виконання практичних занять

з дисципліни «Основи охорони праці»

для студентів 2,3,4 курсів

для всіх спеціальностей

всіх напрямів підготовки

факультетів: машинобудування, технологій та дизайну,

економіки, кібернетики, міжнародної

зовнішньоекономічної діяльності

Херсон – 2011 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних занять з дисципліни «Основи охорони праці»

Укладачі к.т.н., доцент Лисюк В.М.

к.т.н, доцент Сис Д.Г.

кількість сторінок______

Рецензент:____________

Затверджено:

на засіданні кафедри Екології і БЖД

протокол №__ від______

Зав.кафедри ______________ проф. Михайлик В.Д.

Відповідальний за випуск _____________Михайлик В.Д.

Забезпечення підготовки спеціалістів, які володіють ґрунтовними теоретичними знаннями та практичними навичками, настійно вимагає вдосконалення організаційних форм навчання, спрямованих на опанування конкретними видами професійної діяльності.

У процесі вивчення охороні праці у вищих навчальних закладах, покликаної сформувати профілактичний напрям мислення та професійної діяльності спеціалістів, великого значення набувають практичні заняттю. Ці заняття передбачають освоєння студентами основ профілактики виробничого травматизму і професійних захворювань, дають змогу опанувати методиками оцінки праці на робочих місцях, роботи з приладами, нормативними документами.

Мета даного навчального посібника – допомогти студентам у підготовці та виконані практичних занять, які проводяться за принципом самостійного оцінювання кожної теми. Матеріал практичних занять побудований таким чином, щоб майбутні спеціалісти отримали ґрунтовні знання, які б дали змогу на практиці не тільки покращити умови праці, але й попередити можливість професійних захворювань, професійного травматизму, аварій тощо. Така структура занять сприяє поліпшенню практичної підготовки студентів з основних розділі охорони праці. Запропонований нижче перелік практичних занять побудований на основі Типової навчальної програми нормативної дисципліни «Основи охорони праці» для вищих навчальних закладів освіти, розробленої відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216 «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2010 р. за № 1057/18352 .