Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ 2011 ПЯ та ДС Х.ХО.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
821.25 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

Реєстраційний № 56/123-22.03.2011

Міщенко Г.В.

Алфьорова В.П..

Лабораторний практикум

з дисципліни

ПОВЕРХНЕВІ ЯВИЩА

ТА ДИСПЕРСНІ СИСТЕМИ

для студентів IIІ курсу

напряму підготовки: 051301 Хімічна технологія

галузі знань: 0513 Хімічна технологія та інженерія

(05130115 Хімічна технологія та обладнання опоряджувального виробництва 05130102 – Хімічна технологія органічних речовин 05130101– Хімічна технологія неорганічних речовин)

Херсон 2011

Лабораторний практикум з дисципліни «Поверхневі явища та дисперсні системи» для студентів ІІІ курсу

напряму підготовки: 051301 Хімічна технологія

галузі знань: 0513 Хімічна технологія та інженерія

(05130115– Хімічна технологія та обладнання опоряджувального виробництва 05130102 – Хімічна технологія органічних речовин 05130101– Хімічна технологія неорганічних речовин)

/Міщенко Г.В., Алфьорова В.П. – Херсон: Херсонський національний технічний університет. – 2011р. - 56с.

Посібник розроблено відповідно до Типової програми дисципліни «Поверхневі явища та дисперсні системи» для студентів, що навчаються за напрямком «Хімічна технологія» і спеціалізуються в області хімічних технологій.

Розробили: д.т.н., проф. Міщенко Г.В.

Алфьорова В.П.

Рецензенти: завідувач кафедри хімічної технології і

дизайну волокнистих матеріалів ХНТУ,

д.т.н., проф. Сарібеков Г.С.

к.т.н., доцент кафедри хімії ХДУ

Попович Т.А.

Усі цитати, цифровий і фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені, написання одиниць відповідає стандартам. Зауваження рецензентів враховано.

Затверджено: на засіданні кафедри фізичної і неорганічної хімії, протокол № 13 від 10.02.2011.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри фізичної і неорганічної хімії д.т.н., проф. Міщенко Г.В.

ПЕРЕДМОВА

Лабораторний практикум з колоїдної хімії є найважливішою складовою дисципліни, оскільки саме в ході виконання студентами лабораторних робіт формуються необхідні майбутньому фахівцю уміння і навички.

В процесі виконання лабораторних робіт закріплюється теоретичний матеріал з дисципліни. Студент опановує колоїдно-хімічним підходом дослідження тих систем, які у майбутньому складатимуть предмет його діяльності, одержує навички оцінки властивостей дисперсних систем у практичних умовах, тобто у виробництві, навчається оцінювати результати досліджень, узагальнювати практичні дані і робити висновки, освоює основні методики визначення показників колоїдно-хімічних характеристик систем, що досліджуються.

Усі лабораторні роботи носять дослідницький характер і виконуються за індивідуальними завданнями, які одержують кожні два студенти.

Лабораторний практикум містить 6 різних тем, у кожній з яких передбачається виконання декількох різних завдань дослідницького характеру.

Лабораторні роботи виконуються за темами окремих розділів дисципліни, тобто всі студенти працюють за різними завданнями, але в рамках однієї теми, що дає можливість студентам опанувати темою в цілому. Цьому сприяє попереднє опитування всіх студентів перед виконанням лабораторної роботи й участь усієї підгрупи студентів в обговоренні методик, конструкцій приладів, правил їхнього використання й особливостей виконання того чи іншого завдання. Особлива увага при цьому повинна бути приділена правилам техніки безпеки.

Передбачається, що в обговоренні результатів, що одержані при виконанні окремих завдань, також будуть брати участь усі студенти, що буде забезпечуватися необхідністю використання результатів, одержаних іншими студентами.

Допуск до виконання роботи студент одержує від викладача, що веде лабораторні роботи тільки після опитування і лише в тому випадку, якщо студент виявився підготовленим. Звіт з виконання роботи студент здає на наступному занятті, для чого подає викладачу лабораторний журнал з оформленою за вимогами роботою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]