Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ 2011 ПЯ та ДС Х.ХО.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
821.25 Кб
Скачать

Завдання

Визначають показання торсіонних ваг m0, що відповідають масі порожньої чашечки в чистому дисперсійному середовищі (дистильованій воді). Воду наливають у циліндр до мітки (відповідної рівню досліджуваної суспензії). Чашечку опускають у циліндр, кілька разів різко повертають навколо осі, щоб позбутися пухирців повітря, що перебувають на ній, потім проводять зважування.

Готують суспензію, для чого наважку 1,0-1,5 г досліджуваного порошку (з розрахунку одержання ~ 0,5%-ної суспензії) вносять у циліндр із дистильованою водою, занурюють у рідину мішалку й плавними рухами вгору та вниз перемішують суспензію. Перемішують доти, поки весь порошок не розподілиться рівномірно у воді. Потім у суспензію швидко вносять вимірювальну чашечку й підвішують її до коромисла ваг, одночасно включають секундомір. При цьому, як і при зважуванні в чистому дисперсійному середовищі, треба простежити, щоб на чашечці не було пухирців повітря й щоб вона не стикалася зі стінками циліндру, розташовуючись співосно з ним.

Відзначають показання ваг mзм із інтервалами часу в 15с, 20с, 30с, потім інтервали збільшують до 1хв, 3хв, 5хв відповідно того, як за попередній інтервал часу зміна маси стає незначною. Закінчують виміри, коли за ~ 10хв зміна маси складе не більше 2–3 мг.

Для кожного виміру визначають масу осаду відсотковий вміст частинок в осаді m=m/mмакс [%], де mмакс – максимальне значення m. Результати записують у таблицю (табл.6.2) і будують криву седиментації m(%) = f (τ).

Таблиця 6.2.

Експериментальні результати седиментаційного аналізу

Час τ,с

Показання ваг mзм., мг

мг

m, %

τ/m

1

2

3

4

5

Для побудови інтегральної й диференціальної кривих розподілу використовують «метод дотичних» або аналітичний метод Н.Н. Цюрупи (за вказівкою викладача).

Результати обробки кривої седиментації за «методом дотичних» записують у таблицю (табл. 6.3).

Таблиця 6.3.

Результати обробки даних седиментаційного аналізу за «методом дотичних»

Час

τ,с

Радіус частинок

r, мкм

Q, %

ΔQі, %

Fi

1

2

3

4

5

6

7

При використанні методу Н.Н.Цюрупи криву седиментації будують у координатах τ/m–τ. Результати розрахунків записують у таблицю (табл.6.4).

Таблиця 6.4.

Результати обробки даних седиментаційного аналізу аналітичним методом

r, мкм

r/r0

α2

Q, %

ε

F

1

2

3

4

5

6

Значення радіусів у табл. 5.4 задають у межах rmin < r < rmax; rmin, rmax, а також rн обчислюють по рівняннях (6.20 – 6.22):

(6.20)

(6.21)

(6.22)

При обробці даних «методом дотичних» зазначені величини визначають із диференціальної кривої розподілу.

За рівнянням (6.23) знаходять ступінь полідисперсності П:

(6.23)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]