Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правознавство_.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
582.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра Філософії, політології і права

Реєстр. №____________

Методичні рекомендації до проведення семінарських занять та індивідуальні завдання для самостійної роботи

з дисципліни

«Правознавство»

для студентів денної форми навчання

1-3 курсів

Херсон – 2013 р.

Методичні рекомендації до проведення семінарських занять та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів з дисципліни Правознавство / Херсон, ст.52

Укладач: к.політ.н., доцент О.В. Максимочкіна

ст. викладач Момоток О. М.

Рецензент: д. політ. н. ,професор Семенченко Ф.Г.

Затверджено

на засіданні кафедри філософії, політології і права

протокол №______ від ______________

Зав. кафедри ______________________

Відповідальний за випуск О. М. Момоток

Зміст

І. Мета і завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі 4

ІІ. Тематичний план дисципліни 7

ІІІ. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА ТЕМАМИ В ТЕМАТИЧНОМУ ПЛАНІ 12

IV. Методичні рекомендації до написання семінарських занять. 13

V. Плани семінарських занять. 16

VІ. методичні рекомендації до підготовки та написання ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ. 39

Підготовка індивідуальної роботи включає в себе наступні етапи: 39

ПЛАН САМОСТІЙНОЇ ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ 43

VІ.ФОРМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ 46

VІІІ. Перелік питань до заліку 48

Список використаної та рекомендованої літератури 51

Основна література 51

І. Мета і завдання дисципліни, її місце в навчальному процесі

Формування нового, вищого рівня правосвідомості та правової культури населення є надзвичайно важливим для розбудови правової, демократичної держави і громадянського суспільства. Великого значення в цьому процесі набувають правове виховання та правова освіта. Без глибоких знань прав, свобод, чинного законодавства розвиток нашого суспільства відбутися не може.

Підвищення рівня правових знань у населення України, а особливо молоді, її правосвідомості та правової культури можливе лише за повсякденного, професійно організованого правового виховання, яке здійснюватиметься з використанням усіх його форм, в тому числі й за допомогою найновішої науково обґрунтованої юридичної літератури.

Особливої актуальності юридична освіта набуває з огляду на прийняття Верховною Радою України 28 червня 1996 р. нової Конституції та, відповідно до неї, багатьох законів України. Адже прийняттям Конституції завершився багаторічний складний і напружений конституційний процес в нашій країні. Та головне нині вбачається в тому, щоби Конституція увійшла в наше життя як справжній і дійовий Основний закон держави, який забезпечить правовий фундамент для подальшого розвитку нашого суспільства.

Розуміння основ конституційного, трудового, цивільного, адміністративного, кримінального, інших галузей права стає необхідною умовою життєдіяльності кожного громадянина України. В єдності з іншими гуманітарними дисциплінами правознавство може успішно утверджувати в свідомості молоді паростки свободи і громадської зрілості.

Одержуючи паспорт молода людина набуває статусу громадянина. Однак не кожний вповні здатний керуватися ним. А саме в цьому і криється суть проблеми: уміння обстоювати і захищати свої власні права. Виконувати свої обов'язки — це одна з визначальних рис громадянина.

Головна мета дисципліни «Правознавство» полягає в тому, аби вивчивши його матеріал, студент, а зрештою й майбутній фахівець, відчув себе повноцінним громадянином, творцем справжньої демократії; чітко уявляв собі не тільки те, на що йому вказують і вказуватимуть впродовж подальшого життя інституції держави, але й те, на що слід вказувати їм самим (через референдуми, вибори, виступи у засобах масової інформації тощо) у межах правового поля. Загалом, вивчення цього дисципліни — це один із шляхів до творення власної і прагматичної філософії життя, інтелектуально розвиненої правосвідомості та правової культури, до активної громадянської позиції.

Дисципліна «Правознавство» — це допомога студентам технічного вузу розуміння того, що вони є духовними істотами, які визнаються суб'єктами права, що їм властива духовна гідність, що вони повинні прагнути до самодисципліни і самоврядування й покликані до взаємної поваги і довір'я, що державна влада поважає їх і довіряє їм, і що вони мають відповідати тими ж почуттями.

Робота по цій програмі в Херсонському національному технічному університеті дозволила нагромадити достатні

й досвід для внесення необхідних змін до змісту, а в деяких випадках в структуру дисципліни. При укладанні даної програми враховувалася специфіка університету, цілі і завдання, що стоять перед ним у нових економічних та соціальне — політичних умовах життя суспільства, а також закономірні тенденції гуманізації підготовки фахівців.

Студенти вивчають основні положення теорії держави і права, основи конституційного, адміністративного, трудового, цивільного, сімейного, кримінального та інших галузей права, набувають навичок по використанню діючого законодавства у своїй професійній діяльності.

Вивчення і засвоєння студентами зазначеного учбового дисципліни сприятиме усвідомленню необхідності розбудови правової демократичної держави й дотримання верховенства Конституції України та верховенства права у нашому суспільстві

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]