Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

Практична робота №

Тема: Робота з вбудованими об’єктами, схемами, формулами

Мета: Вивчення графічних можливостей Word.

Призначення: ознайомиться з основними принципами створення, редагування та форматування графічних об’єктів.

Теоретичні відомості Робота з графічними об’єктами

Після створення графічного об’єкту в документі його можна залити кольором або узором, змінити колір та тип ліній, збільшити або зменшити, перемістити, повернути або дзеркально відобразити об’єкти.  

Добавлення, зміна або видалення заливки або узору

Кожний графічний об’єкт може бути залитий кольором або відтінком сірого або кольоровим чи однокольоровим узором. Після добавлення заливки її легко видалити або змінити.

Добавлення, зміна або видалення заливки. Щоб вивести на екран панель графічних елементів, натисніть кнопку . У режимі розмітки сторінки виділіть потрібний об’єкт. Натисніть кнопку — «Цвет заливки». Виберіть потрібний колір або параметр «Нет» для видалення заливки.

Добавлення, зміна або видалення узорної заливки. У режимі розмітки сторінки виділіть потрібний об’єкт. У меню «Формат» виконайте команду «Графический объект...», а потім виберіть вкладку «Заливка». Зі списку «Узоры» виберіть потрібний узор. Зі списку «Цвет узора» виберіть потрібний колір.

Колір, вибраний зі списку «Цвет», є кольором фону узорної заливки, а колір, вибраний зі списку «Цвет узора», є кольором узору.

Добавлення або видалення тіні

У режимі розмітки сторінки виділіть об’єкт, до якого слід добавити тінь. У меню «Формат» виконайте команду «Графический объект...», а потім виберіть вкладку «Линия». Для добавлення тіні встановіть прапорець «Тень». Для видалення тіні зніміть прапорець «Тень».

 

Управління переміщенням виноски, назви або надпису

Можна приєднати виноску, назву або надпис до графічного об’єкту або рисунка. Тоді, при переміщенні зображення по документу, текст переміщується разом з ним.

Щоб вивести на екран панель графічних елементів, натисніть кнопку . Для появи символів прив’язки натисніть кнопку . Натисніть кнопку — «Надпись» або — «Выноска», а потім перемістіть надпис, назву або виноску. Введіть потрібній текст. Перемістіть текстовий об’єкт у положення, яке він повинен займати по відношенню до графічного об’єкту. Перемістіть символ прив’язки текстового об’єкту до абзацу, який містить символ прив’язки графічного об’єкту.

Сформована схема виділяється за допомогою кнопки „Выбор объектов” , а всі її елементи групуються в кадр за командою «Группировать» зі списку «Действия» (панель інструментів Рисование).

 

Добавлення тексту до рисунка

Текст може бути добавлений до графічного об’єкту декількома способами. За допомогою команди «Название...» у меню «Вставка» легко утворити назву. Можна утворювати назви, заставляючи програму саму слідкувати за нумерацією рисунків та інших об’єктів у документі. Виноски допомагають утворювати покажчик на деяку область рисунка. У всіх інших випадках для добавлення тексту до рисунків служать надписи.

Робота з рисунками Вставка рисунка

Встановіть курсор у те місце документа, в яке слід вставити рисунок. Виберіть команду «Рисунок» у меню «Вставка». Встановіть покажчик на імені файла, який містить потрібний рисунок, і двічі натисніть кнопку миші.