Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум БХ для Киева.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 6 Визначення сечовини в сироватці крові та сечі за кольоровою реакцією з діацетилмонооксимом

Мета: Опанувати уніфікований колориметричний метод визначення сечовини у біологічних рідинах, розрахувати кількість сечовини в сироватці крові та сечі і зробити клініко-діагностичний висновок (стор. 62).

Принцип методу: Сечовина утворює з діацетилмоно-оксимом при наявності тіосемікарбазиду і солей феруму в кислому середовищі забарвлені речовини, інтенсивність забарвлення яких пропорційна вмісту сечовини в сироватці крові та сечі.

Прилади та матеріали: фотометр аналітичний медичний МЕФАН–8001, штатив з пробірками, градуйовані піпетки, пробки з алюмінієвою фольгою, реактив № 1 – розчин діацетилмонооксиму і солей феруму, реактив №2 – розчин тіосемікарбазиду і солей феруму, еталон сечовини (16,65 ммоль/л), розчин з масовою часткою трихлораце­татної кислоти 5 %, розчин з масовою часткою H2SO4 10 – 15 %, (або розчин з масовою часткою HCl 25 %), дос­лід­жувана сироватка крові, досліджувана сеча (розводиться перед аналізом у 50 або 100 разів).

Готування робочого реактиву

Ампули з реактивами № 1 і  № 2 розкривають під тягою, їхній вміст кількісно переносять у мірну колбу на 100 мл і доводять до мітки дистильованою водою. Перемішують, переливають у посуд і зберігають у холодильнику при температурі 0 – 5 0С.

Еталон сечовини готовий до роботи.

Хід визначення

У хімічних пробірках готують серію розчинів відповідно до таблиці 7.

Таблиця 7

Вміст робочих розчинів

Інгредієнти, мл

Проба 1

Проба 2

Еталон

Контроль

Робочий реактив

1,0

1,0

1,0

1,0

Розчин H2SO4

1,0

1,0

1,0

1,0

Сироватка крові

0,01

Розведена сеча

0,01

Еталон сечовини

0,01

Дистильована вода

0,01

Пробірки закривають пробками з алюмінієвою фольгою і вміщують у киплячу воду на 10 хвилин. Потім про­бірки охолоджують і по закінченні 15 хвилин вимірюють екстинкцію досліджуваних проб та еталона проти конт­рольного розчину за довжини хвилі 540 нм (зелений світлофільтр). Правила роботи на фотометрі МЕФАН–8001 приведені у розділі 2.1.4.

Розрахунок кількості сечовини в сироватці крові виконують за формулою:

де С – концентрація сечовини, ммоль/л; Eдосл. – екстинкція досліджуваної проби; Ест. – екстинкція стандартної проби;  – концентрація сечовини в стандартній пробі, 16,65 ммоль/л.

Розраховують кількість сечовини в сечі за цією ж формулою з урахуванням коефіцієнта розведення.

Норма вмісту сечовини в сироватці крові: 2,5 – 8,3 ммоль/л; у сечі: 330 – 580 ммоль/л.

Примітка. Якщо вміст сечовини в крові понад 23 ммоль/л, пробу слід розвести дистильованою водою і провести аналіз повторно. Через нестійкість забарвленого комплексу сечовини з діацетилмонооксимом і залежності кольору від умов нагрівання, калібрувальний графік в цій методиці будувати не рекомендується. При визначенні вмісту сечовини в сечі, починаючи з розміру екстинкції 0,13 – 0,15, потрібно збільшити розведення сечі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]