Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RELIGIYeZNAVSTVOdistants.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Розділ 1.2. Тема «Ранні форми релігії»

Зміст

1.1.2.Початок релігії.

1.1.3. Культ богині-матері.

1.1.4. Фетишизм.

1.1.5. Тотемізм.

1.1.6. Культ звірів, культ рослин.

1.1.7. Анімізм.

1.1.8. Шаманство.

Ключові поняття: тотемізм, анімізм, фетишизм, магія, шаманство, камлання.

Цілі та завдання розділу:

  • ознайомитись з ранніми формами релігії;

  • виявити преформізм на прикладі анімізма, тотемізма, фетишизма, магії;

Методичні рекомендації до вивчення розділу 1.2.

  1. Прочитайте. Законспектуйте основні положення.

  2. Зверніть особливу увагу на поняття, виділені курсивом, запишіть їх пояснення.

  3. Проаналізуйте які відголоски шаманізму можна зустріти у світових релігіях .

Навчальний матеріал

1.2.1. Початок релігії.

Едуард Тайлор, відомий англійський дослідник первісної культури, задавався питанням: чи існують на землі або існували коли-небудь раніше племена людей, у яких зовсім не було б ніяких релігійних понять? У своїй книзі «Первісна культура», в якій зібрана величезна кількість міфів самих різних народів миру, автор зробив висновок: ні, наука не знає таких племен.

У дослідника, прагнучого заглянути в минуле на 30—40 тис. років, тобто побачити перші паростки людських співтовариств на землі, є в розпорядженні тільки два інструменти. Перший — це археологічні знахідки, і серед них — нечисленні кам'яні, глиняні або дерев'яні фігурки, а також наскальні малюнки, пов'язані з якнайдавнішими релігійними культами. Другий — це міфи, легенди, повір'я племен.

Зіставляючи міфи з археологічними знахідками, неминуче слідує вивід про те, що з найперших своїх кроків по землі чоловік завжди відчував поряд з собою присутність таємничої незримої сили, від якої багато в чому залежало його життя.

В глибокій старовині людина і не думала відокремлювати себе від природи, але це не означає, що вона не прагнула зрозуміти, пояснити світ, в якому жила. Мабуть, одним з перших засобів подібного пояснення стало перенесення людиною своїх власних властивостей і відчуттів на весь навколишній світ. Так народилася віра в те, що природа — жива. Камені, дерева, річки, хмари — все це живі істоти, тільки несхожі на людину, як несхожі на нього тигр, слон, ведмідь. І ті, які відрізняються від людини дуже сильно, можуть володіти і абсолютно особливими, незрозумілими і недоступними людям властивостями. Вогонь обпалює, блискавка вбиває, грім гримить так, як не під силу крикнути жодній людині.

Люди спостерігали, як із землі з'являлися паростки, міцніли, ставали деревами, — значить, хтось піклувався про те, щоб виростити для них їстівні плоди, хтось населив землі, води і небеса тваринами, рибами, птахами. Чуйна, насторожена, уважна, людина якнайдавніших часів просто не могла не відчути незримо присутню в світі силу, від якої залежали і життя і смерть. Часто, вивчаючи первісні вірування, учені зустрічають шанування цієї сили в особі богині-матері.

1.2.2. Культ богині-матери

Зародження одного з якнайдавніші релігійних культів відокремлюють від нас десятки тисяч років. Недивно, що відомо про нього небагато. В книзі «Магізм і єдинобожність» відомий сучасний християнський мислитель отець Олександр (Мень) писав: «Археологія дає нам вражаючі свідоцтва загального розповсюдження культу богині-матері в епоху кам'яного століття. На величезному просторі від Піренєєв до Сибіру і до цього дня знаходять жіночі фігурки, вирізані з каменя або кості - всі ці зображенняумовно називають „венерами". Руки, ноги, обличчя — ледве намічені. Головне, що привертає первісного художника, — це органи дітородіння і годування. Деякі статуетки зображають жіночий безголовий торс, в якому особливо виділені груди і стегна. Розгадка надзвичайних рис у фігурках „венер" криється в тому, що вони були, як думають більшість дослідників, культовими зображеннями. Це не що інше, як ідоли, або амулети богині-матері.

Зображення „венер" знайдені і в доарийской Індії, і в доизраильской Палестині, і у Фінікії, і в Шумері. Схожість їх відразу впадає в очі. Створюється враження, що культ матері носив майже універсальний характер.

Це підтверджує і етнографія (наука, що вивчає особливості побуту і культури народів миру). У народів, що зберегли пережитки віддалених неолітичних часів, практично повсюдно зустрічається культ загальної Матері.

«Венери»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]