Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RELIGIYeZNAVSTVOdistants.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
2.38 Mб
Скачать

1.1.5. Основні функції релігії

Функції релігії - способи, рівні, напрями впливу релігії на соціум, його структурні елементи, особу.

Функції релігії тісно пов'язані із структурою релігії. Вони проявляють себе явним чином або приховано (латентно), постійно або тільки на певних етапах історії. Роль релігії є наслідком реалізації релігією своїх функцій.

1. Компенсаційна функція це своєрідна реакція на різноманітні переживання людини, Релігія психологічно компенсує обмеженість, безсилля, залежність людей від об'єктивних умов існування, наповнює змістом сенс їх життя, впливає на ціннісні орієнтації, систему ідеалів, цілеспрямованість.

2. Терапевтична (утішлива) функція тісно пов'язана з компенсаційною, оскільки забезпечує зняття психологічної напруги, відчуття невизначеності і тривоги, збереження внутрішньої рівноваги, душевного спокою, емоційного, соціального оптимізму. Забезпечується вона унаслідок спілкування між віруючими, між віруючими і священнослужителями в процесі культових церемоній і тому подібне.

3. Світоглядна функція. Її особливість полягає у виробленні своєрідної системи поглядів, оцінок, норм, установок, які визначають розуміння людиною миру, орієнтують і регулюють поведінку. Залежно від способів і аргументів, завдяки яким чоловік пояснює мир, його світогляд може бути філософським, міфологічним або релігійним. Відповідно цьому він розглядає і сенс життя, усвідомлення якого додає людині сили в подоланні життєвих проблем, навіть і в сприйнятті смерті. Кожна релігія по-своєму тлумачить цю проблему, але всі визнають те, що земне життя людини є лише фрагментом її буття, яке після смерті триває у потойбічному світі.

4. Регулятивна функція. Виявляється ця функція в регулюванні соціальних відносин, вчинків віруючих через систему заборон, табу, санкцій, стосуючись не тільки їх поведінки в суспільстві, але і в сім'ї, інтимній сфері. З цієї точки зору релігія є ціннісно-орієнтованою і нормативною системою. Разом з тим кожна релігія має свою систему цінностей, які грунтуються на особливостях її віровчення.

Норми бувають позитивними, спонукаючими до дій, або негативними, які забороняють певні вчинки, відносини. Торкатися можуть всіх послідовників віровчення, або конкретної групи (мирян або священнослужителів - визначають порядок культових обрядів, церемоній, визначають структуру релігійних організацій, порядок виборів керівних органів, регламентують їх діяльність, а також відносини між віруючими і священнослужителями і тому подібне).

5. Комунікативна функція направлена на забезпечення спілкування віруючих з Богом (молитва, інші культові дії) і між собою (під час богослужіння і тому подібне). Релігійна комунікація охоплює різні процеси взаємодії: спілкування, соціалізацію, передачу релігійного досвіду, розвиток зв'язків між окремими віруючими, між віруючими і релігійною общиною, духівництвом, між релігійними організаціями різного віросповідання. Вона передбачає передачу, обмін інформацією, її засвоєння, оцінку, що сприяє інтеграції (об'єднанню) або дезинтеграції (роз'єднанню) релігійних груп.

6. Інтегруюча функція. Реалізація її надає сприяння забезпеченню стабільності в суспільстві. На думку французького філософа, соціолога Е. Дюркгейма, релігія діє в суспільстві як клей, допомагаючи людям усвідомити свою моральну приналежність до соціуму, самовизначитися в суспільстві, а внаслідок цього об'єднатися з людьми близькими по поглядах, моральних установках, віруваннях, разом з ними брати участь в культових церемоніях. Це сприяє твердженню в суспільстві згоди, солідарності, згуртованості, знижує конфліктність, коли система релігійних цінностей відповідає фундаментальним потребам суспільства.

7. Дезинтегруюча функція. Суть її полягає в тому, що, об'єднавшись на основі певного віровчення, групи людей протиставляють себе іншим соціальним групам, з іншим віросповіданням. Це може бути джерелом конфлікту між представниками різних віросповідань, конфесій. Часто такі конфлікти свідомо провокуються, оскільки вони сприяють зміцненню релігійних груп, посиленню авторитету їх лідерів.

Існують конфлікти і усередині релігійних об'єднань, наприклад, між консерваторами і реформаторами. Нерідко вони стають передумовою церковних, конфесійних розколів, виникненню сектантських утворень. Часто на чолі кута релігійних конфліктів фігурують політичні, економічні інтереси. Нерідко під релігійними гаслами розгортаються соціальні конфлікти.

Одним з таких конфліктів був розкол в християнстві, який привів в 1054г. до ділення його на православ'я і католицизм, реформація в католицизмі (XVI-XVII ст.), рух старообрядності в Російській православній церкві (XVII ст.).

8. Ідеологічна функція. Суть її полягає в тому, що релігія як форма суспільної свідомості може відображати суспільні відносини - виправдовувати, схвалювати або засуджувати. Все це відповідно позначається на свідомості мас і на їх участі в суспільно-політичних процесах. Під впливом релігії в суспільстві можуть домінувати конформістські (примиренські) настрої або розгортатися соціально-політичні конфлікти.

9. Політична, правова функції. Значною мірою вони взаємозв'язані з ідеологічною. Історія свідчить про те, що більшість церков не уникнули актуальних суспільних проблем, активно втручалися в їх рішення. Нерідко церква бере на себе управління суспільними, державними справами (теократичні держави), у тому числі і законодавчі і арбітражні повноваження.

10. Культуроформуюча функція. Реалізується у впливі релігії на розвиток писемності, книгодрукування, живопис, музики, архітектуру, збереження цінностей релігійного культу, накопичення і трансформацію культурного досвіду. Все це впливає на формування і розвиток естетичних цінностей, на етичні традиції віруючих і суспільства.

11. Легітимна (лат. - законний, узаконений) функція. Проявляється в узаконенні певних громадських порядків, державних інститутів, політичних, правових відносин, норм або визнанні їх неправомірними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]