Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RELIGIYeZNAVSTVOdistants.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
2.38 Mб
Скачать

1.2.4. Тотемізм

Фетишизм тісно переплітається з іншими формами вірувань, в першу чергу з тотемізмом.

Тотемізмот-отем» на мові північноамериканських індійців оджибве означає «його рід») — система релігійних уявлень про спорідненість між групою людей (зазвичай родом) і тотемом — міфічним предком, найчастіше якою-небудь твариною або рослиною.

До тотема відносилися як до доброго і дбайливого предка і покровителя, який оберігає людей — своїх родичів, — від голоду, холоду, хвороб і смерті. Спочатку тотемом вважалися тільки живі тварини, птахи, комахи або рослини. Потім достатньо було їх більш менш реалістичного зображення, а пізніше тотем міг позначатися будь-яким символом, словом або звуком.

Кожен рід носив ім'я свого тотема, але могли бути і більш «спеціалізовані» тотеми. Наприклад, всі чоловіки племені вважали своїм предком одну тварину або рослину, а у жінок був інший тотем.

Вибір тотемів часто пов'язаний з фізико-географічним характером місцевості. Так, наприклад, у багатьох племен Австралії як тотеми виступають звичайні тут кенгуру, страус ему, опосум (крупний сумчастий щур), дикий собака, ящірка, ворон, кажан. В той же час в пустинних або напівпустинних областях країни, де природні умови і тваринний світ мізерні, тотемами стають різні комахи і рослини, які в цій якості більше ніде не зустрічаються.

Важливо відзначити, що тотем не обожнюється, його не наділяють властивостями і якостями бога, люди просто вірять в свою спорідненість з ним.

Жителі Південної і Південно-східної Австралії звертаються до тотема із словами: «Наш старший брат», «Наш отець». Близькість між людиною і тотемом виражається перш за все в забороні (табу) вбивати тотем і споживати його. Проте при виконання деяких обрядів звичай наказував з'їсти трохи м'яса тотема для зміцнення магічного зв'язку з ним.

Робилися спроби пов'язати походження тотемів з якнайдавнішою традицією зображення промислових тварин, що грали важливу роль в житті роду, племені. Але така гіпотеза навряд чи спроможна, оскільки важко представити, щоб стародавні вважали цінною здобиччю коника або кажана.

Тотемізм — це релігія ранньо-родового суспільства, де кровноспоріднені зв'язки є найважливішими між людьми. Подібні ж зв'язки людина убачає і у навколишньому світі. Тварини і рослини, які складають основу життя мисливця і збирача, стають предметом його релігійних відчуттів.

У міру історичного розвитку більшість народів втратили тотемичні уявлення. Проте подекуди тотемізм проявив надзвичайну живучість, наприклад у австралійських аборигенів. Австралію взагалі називають класичною країною тотемізму. У обрядах австралійських племен величезну роль грають священні предмети — чуринги. Це кам'яні або дерев'яні пластини з нанесеними на них малюнками, що позначають той або інший тотем. Згідно уявлень аборигенів, чуринги зберігають магічну силу предка-тотема. Вони забезпечують розмноження звірів, можуть бути джерелом душі новонароджених дітей або вмістищем душ предків.

Віра в абсолютний зв'язок чуринги з долею людини настільки сильна, що у разі її руйнування чоловік нерідко захворював, а іноді і вмирав. Це у свою чергу служило новим підтвердженням дії невидимих чар.

В даний час багато австралійських племен, зігнаних в колоніальний період з обжитих територій, прагнуть повернутися до своїх тотемическим святилищ, відродити на новознайденій землі предків стародавні обряди. «Наша племінна земля — наша мати, — говорять аборигени. — В ній наші сновидіння, наші тотеми».

тотеми

Колись тотемізм був широко поширений в Індії. До цих пір у індійських племен, що живуть ізольовано в гірських і лісових районах і не залучених до індуїзму, зберігається ділення на роди, що носять назви рослин і тварин. Їх міфи рясніють сюжетами про походження перших людей від різних тварин, про чудові перетворення людей на рослини, звірів і птахів, про браки між людьми і тваринами.

Культ священних тварин (корів, мавп, слонів, крокодилів), що часто має тотемічне коріння, увійшов в індуїзм. Головних богів пантеону індуїста обов'язково супроводжують священні тварини.

У релігійних уявленнях стародавніх греків сліди тотемізму зберігають міфи про кентаврів, мотиви перетворення людей, в тварин і рослини (наприклад, міф про Нарцис).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]