Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RELIGIYeZNAVSTVOdistants.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
2.38 Mб
Скачать

1.5.3. Круговорот будд.

Запозичене з брахманізму вчення про метемпсихоз, будучи застосовано до особи Будди, дало вражаючий по своїх масштабах прояв політеїзму. Постійно у Всесвіті відбувається своєрідний круговорот будд — одні вмирають, інші утілюються і «приступають до виконання обов'язків». Це відбувається в різних світах паралельно, а в кожному з них, у тому числі і на землі, — послідовно. Кількість будд, одночасно співіснуючих в різних світах, величезно. Їх ніхто не може знати, окрім Гаутами, а він «в своїй безмежній мудрості може пам'ятати всіх будд всіх попередніх століть; може знати характер всіх сотень тисяч міріад будд, численних, як піщинки на дні і на берегах Гангу».

Втіленню Гаутами передували 27 будд, так що він з'явився 28-м, а за ним через 500 років повинен послідувати Майтрейя. Черговий акт епопеї наступає тоді, коли на землі падає віра, псуються вдачі і починає торжествувати нечестя, так що черговий Будда повинен відновити праву віру. Інтервали між втіленнями нерівномірні: після смерті Падмоттари його наступник з'явився тільки через 100 тис. років, після Діпанкари — через 70 тис. років, після Канакамуні — через 29 днів, а після Кашьяпи — через сім днів.

Крім вказаних вище джерел політеїстичного буддійського пантеону треба мати ще на увазі процес його подальшого поповнення за рахунок релігій тих народів, серед яких він розповсюджувався в ході пізнішої історії. І тут мав місце процес асиміляції і ідентифікації богів. Під старими або новими назвами вони входили в загальнобуддійський пантеон і ставали бодисатвами (вчителями), іпостасями, чоловіками і дружинами богів, самостійними богами.

Поняття бога в застосуванні до надприродних істот буддійського пантеону виглядає, проте, незвично для сучасної релігійної свідомості. Ці боги обмежені в своїх якостях і можливостях. Вони не творці Всесвіту і не управител, вони схильні до страждань, хвороб і смерті. Так само як і людина, вони потрапляють в ланцюг перевтілень; як і для людини, сприятливим виходом з сансари (ланцюг народжень) є для них досягнення нірвани (припинення народжень) . Відносно богів віруючий повинен проявляти ті ж відчуття, що і у відношенні до людей, — співчуття, жалість, любов.

1.5.4. Чудеса і знамення.

Як бог Будда є особистістю і не може бути змішаним зі світом. Мир не створений їм, він існує поряд з ним і так само вічний, як він.

Не менш яскраво, чим в інших релігіях, виражена в буддизмі віра в чудеса. Зачаття Будди ознаменувалося 32 чудовими знаменнями. Його народження викликало в природі ряд потрясінь, в яких безпосередньо брали участь всі боги. Дізнавшись про його майбутнє відправлення з неба на землю боги вирішили «з подяки до нього не залишати його ні на хвилину самотнім на землі і невидимо супроводжувати його усюди, від моменту вселення в материнське лоно до паринірвани, і як тільки Будда став віддалятися від небес, почалися багато великих знамень: тіло його стало розливати сильне світло, що перевищує сяйво богів, що він осяяв всі три тисячі великих тисяч областей Всесвіту і проник в місця, що досі ніколи не бачили світла, навіть у відведені грішникам області, які оповиті мороком їх злочинів і де безсилі промені місяця і сонця». І, як завжди в стародавніх релігіях, з′являється сильний землетрус: приголомшилися «всі три тисячі великих тисяч» — областей миру, - «схвилювалися, зазвучали, піднялися і опустилися в різних місцях». Грішники в царстві Ями «були в ту мить позбавлені від страждань і наповнилися відчуттям благополуччя». Такі чудові події, описуються в таких же сильних виразах і в інших буддійських канонічних і неканонічних книгах, так що ми маємо тут справу не з роботою фантазії однієї людини, а з свого роду догматичною тезою, що увійшла до змісту віровчення.

Не менш яскраві знамення супроводжували смерть Будди. У цей момент «зробився страшний землетрус, грізний, страхітливий, і громи небес вибухнули». Перед смертю Будди зібралися «духи небес, але не відчужені від земного», вони «рвуть на собі волосся... плачуть, ламають руки і ридають гірко, кидаються ниць на землю, сумуючи при думці: «Скоро, скоро... загасне світло миру». Боги Брахма і Шакра коментують сумну подію красномовними траурними гімнами. У момент смерті Будди виявилися квітучими близнечні дерева, «хоча квітнути їм було не час». Зацвіли вони, проте, якщо не до часу, то до місця: «небесні квіти Мандарава і пластівці небесного сандала дощем спадають з небес, сиплються на тіло Будди... І небесні звуки ллються з небес... І урочисті гімни звучать в небесах...». А коли потрібно було запалити похоронне вогнище померлого, то для цього не знадобилося ніяких зусиль, бо тіло запалало саме.

Будда невпинно творить дива, багато з них аналогічні євангельським чудесам Христа. Він також «перетворюється», як Христос. В мить, коли Будда сповістив Ананду, що збирається йти з цього світу, «його тіло сяяло як полум'я», що викликало вигукування Ананди: «Все тіло твоє — дивної білизни, ясно і чудово, вище всякого опису». Майже таким же способом, як Христос, Будда форсує водну перешкоду, тільки, мабуть, ефектніше: «...Блаженний наблизився до річки. У той час річка Ганг переповнилася, і була повінь; бажаючи перейти на ту сторону, одні стали шукати пліт, інші — човни, треті робили паром з очерету. І ось як могутня людина швидко витягнула б вперед свою руку і стиснула би її, так і Блаженний раптово зник з цього берега з своїми учнями і так же раптово з'явився на другом». У одній з книг Тіпітаки є згадка про те, що Будда зробив 3500 чудес.

Висновки:

Надприродний світ виглядає в буддизмі як топографічно певна сфера, яка має звичайну в релігійній картині миру тришарову будову: підземний, земний і небесний світи. Згідно джерелам, Будда недвозначно визнавав існування богів, вважав їх такими, що не тільки реально існують, але і доступні людському сприйняттю. Богів слід було почитати, ублажати, всіма можливими засобами викликати прихильність до себе.

У пантеон стародавнього буддизму входили боги колишніх релігій Індії. Тут велика кількість традиційних, відомих по вєдам, індійських богів. Крім справжніх богів, благих і добрих відносно людини, буддизм знає і сонм злих богів — асурів, демонів, що завдають людям неприємності і клопіт.

Будда на первинній стадії розвитку даної релігії не вважався творцем миру і його управителем, він не брав на себе функції зміни, а тим більше відміни вічного закону карми, він не брався навіть відпускати людям гріхи, бо і це було б втручанням в світову закономірність явищ, пов'язаних з кармою. Це не позбавляло його, проте, ореолу божества: Будда не просто бог, а найбільший з богів, цар богів. З його народженням решта богів відійшла в тінь.

Контрольні питання:

  1. Дайте письмову відповідь на запитання «Чи Бог Будда?».Обгрунтуйте своє твердження.

Розділ 1.6.Тема: «Уявлення буддизму про душу, нірвану, метемпсихоз, замогильне життя».

Зміст

1.6.1. Уявлення про душу.

1.6.2. Вчення про нірвану

1.6.3. Ідея переселення душ.

1.6.4. Замогильне життя.

Ключові поняття: атман, нірвана, карма, метемпсихоз.

Цілі та завдання розділу:

  • ознайомитись з уявленням про душу, земне та загробне життя;

  • отримати уявлення про вчення Будди та його учнів стосовно нірвани;

  • розкрити взаємозв′язок між сансарою та кармою.

Методичні рекомендації до вивчення розділу 1.6.

  1. Прочитайте.

  2. Складіть називний план.

  3. Випишіть та запам′ятайте виділені визначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]