Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RELIGIYeZNAVSTVOdistants.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.06.2018
Размер:
2.38 Mб
Скачать

Навчальний матеріал:

1.7.1.Формування культу.

Культ і церква в ранньому буддизмі знаходяться в тісному взаємозв'язку. Тут община віруючих спочатку складалася з одних лише «професіоналів релігії», з ченців, що відносяться до церкви, і саме в їх релігійній практиці став складатися культ буддизму.

Для своїх прихильників Будда встановив певні правила поведінки, що склали їх релігійну практику і що з'явилися ядром того культу, який згодом затвердився в буддизмі. Ці правила відносилися до індивідуальної поведінки людини і включали ряд заборон відносно їжі, одягу і всього способу життя. Серед них були і дрібні розпорядження, про що свідчить переказ, згідно якому Будда перед смертю сказав Ананді, що коли його, Будди, не буде, то сангха, якщо побажає, «може ліквідовувати дрібні і найдрібніші розпорядження».

Що ж стосується власне культу як сукупності обрядів, то і тут первинний буддизм грунтувався на релігійній практиці своїх попередників.

Найстародавнішим обрядом буддизму була так звана упосата — молитовні збори членів чернечої спільноти.За переказами, коли Будда ввів даний звичай в наслідування брахманським молитовним зборам, упосата, на відміну від них, протікала в мовчанні і молитовних індивідуальних роздумах. Це викликало нарікання у присутніх мирян: «Що ж це ченці сидять, точно німі? або у них немає учення, яке вони могли б сповіщати на зборах?». Тоді була введена практика своєрідної загальної сповіді.

Спочатку молитовні збори проходили в дні повного місяця і молодика, але з часом приводи для їх проведення ставали все більш багатообразними. Мінялася форма організації чернецтва. Виявилася необхідність спеціальних притулків, в яких бродячі бхикшу (учні) могли проводити сезон дощів, що триває в Індії не менше трьох місяців. Такими притулками з'явилися віхарі-монастирі, що незабаром перетворилися на стаціонарні установи буддійської церкви. Перед тим, як розійтися по країні після чергової васи (сезону сумісного перебування у віхарі), бхикшу збиралися на дводенні прощальні збори (паварану) за тією ж програмою, що упосата, але в розширеному вигляді. Стали проводитися збори і з нагоди початку кожного сезону — зими, літа і дощів.

1.7.2. Релігійний культ.

До певного часу буддійська церква включала лише один елемент — духівництво, «професіоналів» релігії: кожен примикав до неї йшов з світу і повністю присвячував себе духовній діяльності. Надалі, проте, було неминуче виникнення і другого елементу церкви — спільноти мирян. По мірі зростання кількості прихильників нової релігії серед них з'являлися і такі, для яких відхід з світу виявлявся неможливим або небажаним. З іншого боку, певний контингент віруючих повинен був залишатися у миру, займаючись господарською діяльністю, щоб містити все зростаюче число духівництва. Відповідно зазнавав серйозні зміни і культ: необхідно було задовільняти емоційно-духовні потреби віруючих, в якійсь мірі відмінні від інтересів і потреб аскета.

Основними об'єктами культового шанування звичайно є зображення і реліквії. Буддизм із самого початку звів в культ численні реліквії. Вони класифікуються по наступних рубриках: мощі святих, і, перш за все, самого Будди; речі, як вважається, що належали їм або що знаходилися в їх користуванні; предмети, виготовлені на честь шанобливої особи. Крім того, великого поширення в буддизмі набуло шанування тих населених пунктів, окремих споруд, гаїв, дерев, які пов'язані (дійсним або уявним чином) з біографією Будди або кого-небудь з його сподвижників.

Культ реліквій досяг в буддизмі такого розмаху і розповсюдження, з яким може конкурувати, мабуть, тільки католицький культ. За переказами, останки Будди після його спалювання з'явилися об'єктом запеклих суперечок між претендентами на їх володіння. Частина їх була виділена богам-дэвам і злим богам-нагам, інше поділене між вісьма племенами-державами. Хто запізнився до ділення, задовольнявся вугіллям від похоронного багаття, які теж були перетворені на святиню. Всі мощі були поміщені для вічного зберігання і шанування в численні ступи. Ці споруди і тепер збереглися по всій Індії.

Буддистські ступи

Шанобливі місцевості ставали місцями паломництва. Серед них виділилися чотири: місто, де Будда народився (Капілавасту), де він «прозрів» (Гайа), місто його першої проповіді (Бенарес) і місце нірвани (Куси-нагару). Масове паломництво до вказаних святих місць мало слідством, по-перше, їх устаткування додатковими об'єктами шанування — храмами, ступами, графічними і рельєфними зображеннями; по-друге, повинен був розроблятися і збагачуватися новими пишними церемоніями ритуал молебствій, ходів і інших інсценованих вистав. Наслідком розгортання паломницького руху з'явилося матеріальне збагачення відповідних монастирів і інших установ буддійської церкви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]