Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

15.6. Вимоги пожежної безпеки до території підприємства

Сільськогосподарські підприємства, розміщені на території площею понад 5 га, повинні мати не менше двох в'їздів, віддаль між якими по периметру не повинна перевищувати 1500 м.

Ширина воріт для в'їзду на територію господарства повинна на 1,5 м перевищувати ширину машин, що використовуються на цій території, але не менш як 4,5 м.

До усіх будівель і споруд сільськогосподарського підприємства має бути вільний під'їзд пожежних автомобілів по всій їх довжині: з одного боку, якщо ширина будівлі 18 м, і з двох, якщо ширина будівлі понад 18 м.

Віддаль від краю проїзної частини доріг спланованої поверхні, що забез­печує під'їзд пожежних автомобілів до будівель і споруд повинна бути не більше 25 м.

До об'єктів, що є джерелами для пожежних технічних засобів, а також навколо них, влаштовують дороги або спеціальні майданчики з твердим покриттям для розворотів пожежних автомобілів.

На фермах, комплексах, пунктах переробки сільськогосподарської продукції дороги мають бути кільцевими, а тупикові під'їзди закінчуватися кільцями радіусом не менше 10 м або майданчиком розміром 12 X 12 м для розвороту пожежних автомобілів.

Внутрішньогосподарські дороги, в'їзди і під'їзди взимку необхідно очищати від снігу і постійно утримувати в справному стані.

Лекція 16 еко бак

Навчання працюючих безпечним методам праці

ПЛАН

(логіка викладу і засвоєння матеріалу)

16.1. Основні поняття та визначення.

16.2. Організація навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві.

16.3.Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці.

16.4 Організація проведення інструктажів з питань охорони праці.

16.5. Стажування, дублювання допуск працівників до роботи.

16.6 Орієнтовний перелік питань вступного та первинного інструктажів.

Література

Закон Украины «Об охране труда» от 21.11.2002 г.

2. Кобельник В.Ф. Охрана труда. К.: Высшая школа, 1990. - 286 с.

3. Законодавство України про охорону праці. У 4-х томах. - К.: Ос­нова, 1995.

  1. Луковников А.В. Григорьев Н.Д., Вергазов В.Г. Практикум по охране труда. - М.: Изд.: Агропромиздат, 1988. — 159 с.

5. Беликов А.С. и др. Основы охраны труда: учебник для студентов вузов Украины. –ДГАУ. Днепропетровск, 2007.-494с.

16.1. Основні поняття та визначення

Запобігання нещасним випадкам і аваріям неможливо забезпечити без навчання всіх працюючих безпеці праці.

Згідно із статей 18 Навчання з питань охорони праці закону „Про охорону праці” працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Посадові особи, діяльність яких пов'язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається типовим положенням, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

У разі виявлення у працівників, у тому числі посадових осіб, незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні у місячний строк пройти повторне навчання і перевірку знань.

Вивчення основ охорони праці, а також підготовка та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних об'єктів економіки забезпечуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі освіти та науки в усіх навчальних закладах за програмами, погодженими із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці.

Навчання з питань охорони праці - це навчання працівників, учнів, студентів, слухачів з метою отримання необхідних знань і навичок з питань охорони праці або безпечного ведення робіт.

Робота з підвищеною небезпекою - є робота в умовах впливу шкідливих та небезпечних виробничих чинників або така, де є потреба в професійному доборі, чи пов'язана з обслуговуванням, управлінням, застосуванням технічних засобів праці або технологічних процесів, що характеризуються підвищеним ступенем ризику виникнення аварій, пожеж, загрози життю, заподіяння шкоди здоров'ю, майну, довкіллю.

Спеціальне навчання - є щорічне вивчення працівниками, які залучаються до виконання робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба в професійному доборі, вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Стажування - набуття особою практичного досвіду виконання виробничих завдань і обов'язків на робочому місці підприємства після теоретичної підготовки до початку самостійної роботи під безпосереднім керівництвом досвідченого фахівця;

Дублювання - самостійне виконання працівником (дублером) професійних обов'язків на робочому місці під наглядом досвідченого працівника з обов'язковим проходженням проти аварійного і протипожежного тренувань.