Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1.3. Особливості праці у сільському господарстві

Сільське господарство включає численні галузі рослинництва (рільництво, овочівництво, плодівництво, виноградарство, луківництво й ін.), тваринництва (скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво й ін.), різні види переробки рослинних і тваринних продуктів.

Сільськогосподарське виробництво істотно відрізняється від промислового. Його особливості багато в чому визначають умови праці сільських трудівників.

Перша особливість сільського господарства — сезонність і конкретна терміновість робіт, що обумовлюють велику напругу у визначені періоди року, наприклад, посів зернових необхідно провести за 72 години, а їхнє збирання не більш ніж за 7—10 днів.

Друга особливість у рослинництві, а частково й у тваринництві, полягає в тім, що з провесни і до пізньої осені роботи проводяться на відкритому повітрі. При цьому на працюючих впливає мінливе сполучення метеорологічних факторів (жара, дощ, сніг), що залежать від кліматичної зони, пори року, погодних умов.

Третя особливість — це часта зміна робочих операцій, виконувана тим самим працівником, що не дозволяє обладнати тимчасові робочі місця відповідно до вимог.

Четверта особливість виявляється в тім, що сільськогосподарське виробництво розосереджене на великих територіях, у значному віддаленні від постійного місця проживання, медичних установ. Тому на період сезонних польових робіт необхідно організувати мережу польових станів. Доцільно також будувати профілакторії для механізаторів, де вони могли б за короткий час відновити працездатність, особливо при вахтовому способі організації праці.

П'ята особливість полягає в тім, що сільське господарство характеризується хімізацією виробничих процесів, широким використанням пестицидів і мінеральних добрив, що шкідливо діють на працівників, забруднюють не тільки повітря робочої зони, але і біосферу.

Шоста особливість виявляється в тім, що працівники тваринництва мають постійний контакт із тваринними і біологічними препаратами, а це приводить до сенсибілізації організму, алергійним і зооантропонозним захворюванням.

Сьома особливість — використання нових технологічних процесів і машин. При цьому збільшується вплив шуму і вібрації на працівника, а також нервово-емоційна напруга.

Лекція 2 еко бак ЗАКОНОДАВЧА ТА НОРМАТИВНА БАЗА УКРАЇНИ ПРО

Охорону праці План

(логіка викладу і засвоєння матеріалу)

2.1. Законодавча та нормативна база охорони праці.

2.2. Нормативні акти з питань охорони праці.

2.3. Міждержавна система стандартів безпеки праці (ССБП).

Література

  1. Закон України «Про охорону праці» від 21.11.2002 р.

2. Беликов А.С. и др. Основы охраны труда: Учебник./Под. ред. А.С. Беликова.- Днепропетровск: «Журфонд», 2007.- 494 с.

3. Охорона праці /Г. М. Гряник, С. Д. Лахман, Д. А. Бутко та ін. – К.: „Урожай”, 1994. – 227.

4. Канарев Ф. М. Охрана труда. – М.: Агропромиздат, 1988. - 350 с.