Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

14.3. Кабіни й робочі місця операторів

Відповідно до ГОСТ 12.2.019—86* трактори і самохідні сільськогосподарські машини обладнують кабінами. У колісних тракторів і гусеничних виноградникової модифікації повинні бути захисні кабіни. В деяких випадках замість захисних кабін дозволяється встановлювати захисні каркаси. Розміри усіх параметрів кабін тракторів і машин, встановлені ГОСТ 12.2.019—86* і санітарними правилами № 4282—87.

В кабінах встановлюють хладонові або інші кондиціонери. Допускається для регулювання мікроклімату застосовувати й інші засоби. При цьому температура і вологість повітря в кабіні регламентуються ГОСТ 12.2.019—86*.

Система вентиляції кабіни повинна створювати надлишковий тиск в закритій кабіні не менш як 10 Па.

Концентрація пилу в повітрі кабіни не повинна перевиту вати норм, встановлених ГОСТ 12.2.019—86*, а концентрація окису вуглецю — не перевищувати 20 мг/м3.

Кабіни повинні бути обладнані склоочисниками передніх і задніх стекол для тракторів і передніх — для машин.

Трактори і машини обладнують сидіннями для операторів за ГОСТ 20062—81*.

Кількість місць для обслуговуючого персоналу в кабінах повинна відповідати нормативно-технічним документам.

Кабіни із спеціальними захисними пристроями обладнують прив'язними пасами. На дверцях монтують спеціальні засуви.

В кабіні повинно бути не менше трьох аварійних виходів: двері, вікна, спеціальні люки й засоби для їх відкривання в аварійних ситуаціях.

Кабіни тракторів обладнують пристроями для запобігання обледенінню та запотіванню передніх і задніх стекол. Стекла обладнують сонцезахисними пристроями.

Ззовні кабіни повинні мати штепсельний пристрій для приєднання провідників системи сигналізації машин, що агрегатуються з трактором. Рівень звуку сигналу повинен бути на 8 дБ вище рівня зовнішнього шуму трактора на віддалі 1 м.

Кабіна має бути непроникною для атмосферних опадів, а дах — світлонепроникною.

У кабінах не дозволяється розміщувати місткості, бункери, горловини, покажчики рівня та тиску, пестицидів (мінеральних добрив), паливних баків, акумулятори.

Підлога кабіни повинна бути вкрита рифленим килимком з маслобензостійкого матеріалу.

14.4. Органи керування

Параметри і розміщення в кабіні органів керування повинні відповідати вимогам ГОСТ 12,2.019—86*.

Конструкція машин і тракторів повинна виключати можливість самовільного включення або виключення передач і приводів робочих органів.

Органи керування (важелі, рульове колесо, педалі) не повинні обмежувати рухи водія на робочому місці. Люфт рульового колеса при працюючому двигуні не повинен перевищувати 25°.

Система гальмування тракторів і машин повинна забезпечувати:

а) шлях гальмування (м) при швидкості уо км/год в момент початку гальмування не більш як:

для тракторів при холодних гальмах

для машин при холодних гальмах

б) стале уповільнення в процесі гальмування не менш як 3,5 м/с2;

в) непрямолінійність руху в процесі гальмування не більш як 0,5 м;

г) зупинку і утримання машини на схилі, що передбачений нормативно технічною документацією, і неможливість довільного розвороту машини на цьому схилі;

д) керування гальмами причепів за ТОСТ І 9677 — 74 (для тракторів);

е) безвідказну роботу протягом регламентованого періоду при забезпеченні виконання регулювань, передбачених інструкцією з експлуатації.

Елементи органів керування, до яких дотикається рука оператора, повинні мати покриття з теплопровідністю не більш як 0,2 Вт/ (м • К) .

Повний хід педалей, що приводяться в дію всією ногою, повинен бути не більш як 200 мм.

Зусилля, що прикладається до окремих органів керування, повинно мати оптимальні значення при дії ногами: зчеплення — 120 Н; робоче гальмо — 200 Н; при дії руками: зчеплення — 60 Н; переключення передач на ходу ~ 60 Н; при переключенні передач із зупинкою трактора — 160 Н; механізм повороту — 50 Н; робоче гальмо — 160 Н; стоянкове гальмо — 200 Н; регулятор частоти обертання вала двигуна — ЗО Н; гідророзподільник — 60 Н; вал відбору по­тужності — 160 Н; інші органи керування повинні мати максимальний опір не більше 250 Н.