Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

13.2. Технічні засоби безпеки. Захисні огородження

Запобіжні пристрої широко застосовують для автоматичного відклю­чення машини, пристрою, механізму, робочого органа або для зупинки процесу, якщо будь-який, параметр обладнання з різних причин вийде за межі допу­стимих значень. Завдяки таким пристроям можна запобігти аваріям при підвищеній тиску, температури, робочої швидкості, сили струму, маси ван­тажу, навантаження на відповідний орган і т. д.

Залежно від походження небезпечних виробничих факторів, їх можли­вих параметрів, застосовують такі запобіжні пристрої:

від механічних пере­вантажень;

від переміщення машин або їх елементів за встановлені межі;

від перевищення тиску, температури;

перевищення сили струму.

До запобіжних пристроїв від механічних перевантажень належать муфти, обмежувачі піднімання вантажу, зрізні штифти і шпильки, регулятори частоти обертання, їх використовують в конструкціях різних сільськогоспо­дарських машин, піднімальних кранів, двигунів внутрішнього згоряння тощо.

Переміщенню машин (елементів машин) запобігають кінцеві вимикачі, захвати, упори й інші пристрої, які застосовують на підкранових коліях, на залізних коліях внутрішнього цехового транспорту, спеціальних кормороздавачах, вантажопідіймальних механізмів, на металорізальних верстатах та в інших механізмах й машинах.

Від перевищення тиску пари, газу, рідин вище встановленого рівня захищають клапани (на парових котлах, в гідро- і пневмосистемах, ресиверах, в різних магістралях) а також мембрани (в газогенераторах, деяких вогнегасниках та в інших системах і пристроях).

При обслідуванні справності машин і обладнання, а також при контролі необхідно ретельно оглядати запобіжні пристрої і негайно усувати найменші їх несправності, зупиняючи при цьому роботу обладнання.

Для запобігання перевищенню сили струму в електричній мережі застосовуються плавкі запобіжники, вимикачі і захисно-вимикаючі пристрої.

Гальма є одним з органів керування мобільними машинами. Різні за конструкціями гальмівні пристрої широко застосовують в багатьох машинах, механізмах, обладнанні для зупинки мобільних машин (автомобілі, трактори, самохідні сільськогосподарські машини), рухомих частин обладнання (патрони металорізальних верстатів), для утримання машин на крутих підйомах і спусках, утримання вантажу, піднятого підйомним краном.

Треба мати на увазі, що жодна з конструкцій гальмівних пристроїв не забезпечує негайної зупинки машини чи механізму. З моменту дії оператора на гальмівний орган до повної зупинки проходить певний проміжок часу.

Наприклад, час для аварійної зупинки машини чи механізму складається з таких елементів: час одержання інформації і реакції оператора, час затримки сигналу в ланках приводу гальма, час гальмування до повної зупинки.

Для запобігання можливому проникненню людини в небезпечну зону або для усунення небезпечного фактора (небезпечних умов) на час перебування людини в такій зоні і застосовують різні блокувальні пристрої.

За принципом дії вони діляться на механічні, електричні, фотоелектричні, радіаційні, гідравлічні, пневматичні, комбіновані.

У сільськогосподарському виробництві найбільш широко застосовують пристрій для запобігання пуску двигуна при включеній передачі трактора, роз'єднувач привода причіпної або наліпної машини від вала відбору потужності, пристрій для блокування дверей входу в приміщення, в якому може бути небезпечна концентрація парів (газів), блокування огородження ланцюгової або пасової передачі, блокування відкривання дверей трансформаторних підстанцій та інші.

Крім цього, на деякому обладнанні (преси, штампи, ножиці для різання металів) застосовують фотоелектричні блокувальні пристрої, які запобігають травмуванню людини, зупиняючи робочі органи або створюючи неможливість пуску в роботу машини, якщо в небезпечній зоні знаходиться працівник.

В радіаційних блокувальних пристроях, які можуть бути застосовані при різанні листів металу на металорізальних ножицях, застосовуються радіоактивні ізотопи. Іонізуючі промені ізотопу діють на електронну систему і через спеціальні підсилювачі приводять в дію систему блокування від проникнення в небезпечну зону людини або її рук.

Пневматичні системи блокування застосовують в агрегатах, які знаходяться під підвищеним тиском повітря, газу, пари.

Дистанційне керування технологічними процесами застосовують там, де присутність людини неможлива, небезпечна чи ускладнена або існує певна складність в керуванні обладнанням. Це такі виробничі процеси як протруювання насіння, фарбування машин, приготування й роздавання кормів, видалення гною з тваринницьких приміщень та інші.

При цьому керування процесом здійснюється з одного пульта, а для виконання різних операцій застосовуються різні виконавчі механізми.

Усі небезпечні зони треба огороджувати по контурах їх розмірів або локалізувати можливу дію небезпечних факторів. Для цього застосовуються різні технічні засоби.

Щоб запобігти травмуванню людей в небезпечній зоні застосовують різні огородження, сигналізацію, блокувальні пристрої та інші технічні засоби. В окремих випадках небезпечну зону позначають спеціальними знаками або застережними написами. Так, позначають поле або ділянку саду, оброблені пестицидами, обірваний електричний провід тощо. На окремих знаках, які застосовуються для позначення небезпечної зони, вказують розміри небезпечної зони (зона роботи екскаватора, авто навантажувального крану тощо).

Огороджувальні пристрої (огородження) — засоби захисту, які запобігають проникненню людини або частин її тіла в небезпечну зону.

Залежно від виду обладнання, перебування людини в робочій зоні, специфіки небезпечних і шкідливих виробничих факторів, огороджувальні пристрої можуть мати різноманітне конструктивне виконання, їх виготовляють із суцільного металу, з металевої решітки і кутників, з пластмаси, а в деяких випадках і з спеціальних матеріалів (наприклад, для захисту від іонізуючих випромінювань). В кожному випадку, незалежно від призначення, огороджувальні пристрої повинні мати надійну міцність, розраховану на випадок аварійної ситуації. Наприклад, огородження круга заточувального верстата повинно витримати удар найбільшої частини при його випадковому розриві.

В деякі огороджувальні пристрої можуть бути вмонтовані елементи блокувальних пристроїв.

Огороджувальні пристрої бувають: стаціонарні (огородження робочого інструменту металообробного верстата, диску пили, ножового барабана фуговального верстата, приводів, рухомих деталей та ін.), рухомі (приводяться в рух і закривають доступ в небезпечну зону при виникненні небезпечної дії) і переносні (огородження для захисту від дотику до струмопровідних частин, огородження ям, траншей, котлованів, криниць, для захисту від електромагнітних і ультрафіолетових випромінювань при електрозварювальних роботах).

Огороджувальні пристрої мають міцне кріплення до основного обладнання, повинні легко відкриватись і надійно закриватись. При зніманні огороджень величина зусилля не повинна перевищувати 80 Н. Огородження із сіток (решіток) розміщують не ближче 50 мм вад рухомих деталей.

Огороджувальні пристрої не повинні знижувати продуктивність праці та якість робіт, не погіршувати спостереження за роботою механізмів; максимально захищати від проникнення в небезпечну зону і дії небезпечних та шкідливих виробничих факторів; знижувати шум, вібрації. Мають бути простими у виготовленні і експлуатації, компактними, без виступаючих болтів, гайок, гострих кутів, не утруднювати технічне обслуговування машини, роботу вентиляції, відповідати вимогам технічної естетики.