Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

5.1. Охорона праці жінок

Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт, пов’язаних з санітарним та побутовим обслуговуванням), а також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, вага яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, граничних норм підіймання і переміщення важких речей, що затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я.

Праця вагітних жінок і жінок, які мають неповнолітню дитину, регулюється законодавством.

Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умо­вами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, затвер­джено наказом Міністерства здоров'я України від 29 грудня 1993 року № 256.

Слід зазначити, що визначена в Переліку робота або професія для певної галузі застосовується і для інших галузей, де використовується дана робота або професія.

Не дозволяється використання праці жінок на підземних роботах в гірничорудній промисловості та на будівництві підземних споруд за винятком:

жінок, які займають керівні пости і не виконують фізичної роботи;

жінок, які зайняті санітарним та побутовим обслуговуванням;

жінок, які проходять курс навчання та допущені до стажування у підземних частинах підприємства;

жінок, які повинні спускатися час від часу у підземні частини підприємств для виконання нефізичних робіт.

Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10 грудня 1993 року № 241.

гранично допустиме напруження для жінок при переміщенні й підйомі при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів у годину) становить - 10кг;

переміщення й підйом вантажів постійно протягом робочої зміни - 7кг;

сумарна маса ваги, що переміщає жінка протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні -350 кг, з підлоги - 175кг.

Вагітні жінки відповідно до статті 178 КЗпП України, в разі наяв­ності медичного висновку, повинні бути переведені на легку роботу, яка виключає вплив несприятливих виробничих факторів, із збережен­ням середнього заробітку за попереднім місцем роботи.

Вагітні жінки і жінки, що мають дітей віком до трьох років, не до­пускаються до роботи у вихідні дні.

Жінки, що мають дітей від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, не можуть залучатися до надурочних робіт або направлятися у відрядження без їх згоди (стаття 177 КЗпП України).

Праця вагітних жінок і жінок, що мають ді­тей до трьох років (до шести років, якщо дитина потребує домашнього догляду) тощо, регулюється також статтями 179, 180,181,183,184 КЗпП України.

Забороняється залучати вагітних жінок і матерів, які годують грудьми, а також жінок, які мають дітей віком до 3 років до робіт у нічний час (з 22 до 6 годин), понаднормових робіт, робіт у вихідні дні й направляти у відрядження. Не можуть залучатися до понаднормових робіт або у відрядження без згоди жінки, які мають дітей у віці від 3 до 14 років, або дітей інвалідів. За жінками зберігається право на період вагітності переведення на легку працю зі збереженням середнього заробітку на колишнім місці роботи.

Крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (70 днів до й 56 після), жінці, за її заявою, надається частково оплачувана відпустка по досягненню дитиною віку трьох років. На період відпустки зберігається колишнє місце роботи (посада) і виплачується допомога по соціальному страхуванню.

Матері, що годують, і жінки, що мають дітей у віці до півтора років, мають право на додаткову перерву в роботі для годівлі дитини не менш чим через три години тривалістю не менш 30 хв. Зазначені перерви включаються в робочий час, і оплачується середній заробіток. Не допускається відмовляти в прийомі на роботу жінкам вагітним і дітей, що мають, у віці до трьох років. Не допускається звільнення вагітних жінок і жінок, що мають дітей до 14 років або дітей інвалідів з ініціативи підприємства