Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

6.2. Суспільний контроль за охороною праці

На підприємствах суспільний контроль за дотриманням законодавства по охороні праці здійснюють:

професійні союзи, їхнє об'єднання в особі своїх виборних органів і представників;

трудові колективи через своїх уповноважених;

комісія з питань охорони праці підприємства.

Професійні спілки у своїй роботі керуються „Положенням про професійні спілки” і здійснюють суспільний контроль за виконанням власником законодавства по охороні праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, необхідних виробничих і санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального й колективного захисту.

Профспілки мають право: безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання колективного договору. У випадку загрози життю працівників професійні союзи має право жадати від працівника негайної зупинки робіт на робочому місці, виробничих ділянках, у цехах і інших структурних підрозділах на період, необхідний для усунення загрози життю або здоров'я працівників.

Професійні союзи мають право на проведення незалежної експертизи умов праці, а також об'єктів виробничого призначення, які проектують, будуються або експлуатуються, на відповідність їхнім нормативно-правовим актам про охорону праці, брати участь у розслідуванні причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві й давати свої виводи, вносити роботодавцям, державним органам керування й нагляду подання з питань охорони праці й одержувати від них аргументована відповідь.

При відсутності професійної спілки на виробництві суспільний контроль по виконанню законодавства по охороні праці здійснюють уповноважені трудових колективів.

Вповноважені трудових колективів з питань охорони праці у своїй роботі керуються «Типовим положенням про роботу уповноважених трудові колективів по охороні праці» (Держнагляд охорони праці від 28.12.1993 р., №136). Уповноважені трудових колективів по охороні праці обираються простою більшістю голосів на загальних зборах (конференції) колективу виробництва, цеху.

Уповноважені трудових колективів мають право:

безперешкодно перевіряти стан безпеки, гігієни праці, дотримання працівниками правових і нормативних актів;

вносити в спеціально окрему книгу обов'язкові для власника питання по усуненню порушень;

жадати від керівника ділянки припинення роботи у випадку виявлення порушень, що представляють погрозу для життя працюючих;

брати участь у розслідуванні нещасних випадків на підприємстві;

вносити обов'язкові для розгляду роботодавців пропозиції по усуненню виявлених порушень нормативно-правових актів по безпеці й гігієні праці;

вносити пропозиції про залучення до відповідальності працівників, що порушують охорону праці;

бути вибраним до складу комісії з питань охорони праці;

бути представником трудових колективів з питань охорони праці в районних, міських, окружних і товариських судах.

Для виконання цих обов'язків роботодавець за свій рахунок організує навчання, забезпечує необхідними засобами й звільняє уповноважених найманими робітниками осіб з питань охорони праці від роботи на передбачений колективним договором строк зі збереженням за ним середнього заробітку.

Не можуть бути защемлені які-небудь законні інтереси працівників у зв'язку з виконанням ними обов'язків уповноважених найманими робітниками осіб з питань охорони праці, їхнє звільнення або залучення до дисциплінарної або матеріальної відповідальності здійснюється тільки за згодою найманих робітників у порядку, певному колективним договором.

Особи, що перешкоджають виконанню роботи вповноважених трудових колективів по охороні праці, несуть відповідальність відповідно до Законодавства України.

Якщо вповноважені найманими робітниками особи з питань охорони праці вважають, що профілактичні міри, виконані роботодавцем, є не достатніми, вони можуть звернутися по допомогу до органів державного нагляду по охороні праці.

Вони також мають право брати участь і вносити пропозиції під час інспекторських перевірок підприємства.

Згідно ст.16 [1], на підприємствах з метою забезпечення участі працівників у рішенні питань безпеки, гігієни праці й виробничої санітарії за рішенням трудового колективу (із числом працюючих більше 50 чоловік) може бути створена комісія з охорони праці.