Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

10.5. Штучне освітлення

Штучне освітлення здійснюється за допомогою різних видів джерел світла. Штучне освітлення на промислових, цивільних об'єктах і будівельних майданчиках по своєму функціональному призначенню підрозділяється на робоче, чергове, аварійне, евакуаційне, охоронне.

Робоче освітлення необхідно передбачати для різних будівель, споруд, ділянок просторів, призначених для роботи, руху транспорту і проходу людей. Робоче освітлення може бути загальне, місцеве і комбіноване (до загального освітлення додається місцеве).

Загальне освітлення призначене для освітлення всього приміщення. Загальне робоче освітлення залежно від виду робіт може бути рівномірним або локалізованим. При проектуванні загального освітлення в зоні робочих місць відношення максимальної освітленості до мінімальної не повинне перевищувати для робіт I – III розрядів при люмінесцентних лампах 1,5; при інших джерелах світла – 2; для робіт V – VII розрядів – відповідно 1,8 і 3.

Місцеве освітлення призначене для освітлення тільки робочої поверхні, воно може бути стаціонарним і переносним. Забороняється використовувати тільки місцеве освітлення, оскільки воно створює швидку стомлюваність за рахунок нерівномірності освітлення.

Комбіноване освітлення застосовується для створення достатньо високих рівнів освітленості на робочих поверхнях завдяки одночасному використанню системи загального і місцевого освітлення.

Аварійне освітлення передбачається в будівлях і місцях виробництва робіт, якщо відключення робочого освітлення приведе до порушення технології робіт, обслуговування машин і механізмів, режиму робіт дитячих медичних установ, вибухам, пожежам, травмам, отруєнням людей і так далі При аварійному режимі освітлення мінімальна освітленість робочих поверхонь територій підприємств, що вимагають обслуговування, має бути не менше 5% нормованого робочого освітлення, але не менше 2 лк усередині будівель і не менше 1 лк для території підприємств.

Евакуаційне освітлення в приміщеннях або в місцях виконання робіт передбачається, якщо в приміщенні одночасно можуть знаходиться 100 і більш чоловік, якщо у виробничих приміщеннях, де на період відключення робочого освітлення, можливе травмування людей, по основних проходах, сходах виробничих приміщень, при числі тих, що евакуювалися більше 50 чоловік, в сходових клітках житлових будинків заввишки 6 поверхів і більш. Евакуаційне освітлення повинне забезпечувати на підлозі в приміщеннях не менше 0,5 лк; на відкритих територіях – 0,2 лк.

Охоронне освітлення повинне передбачатися уздовж меж території, що охороняються в нічний час. Освітленість має бути 0,5 лк на рівні землі в горизонтальній площині або на рівні 0,5 м від землі.

Освітлення відкритими лампами є шкідливим, оскільки воно не захищає від сліпучої яскравості розжареної нитки лампи, розсіює потік на всі боки. Тому разом з лампою застосовується спеціальна арматура. Всі разом називається світильником.

Світильники підрозділяються за призначенням на внутрішніх, зовнішніх, спеціальних. По розподілу світла світильники діляться на:

1. Світильники прямого світла, що дають світловий потік вниз, на стіни і на підлогу ("Альфа","бета","універсал", "Глубокоїзлучатель");

2.Світильники, що посилають світловий потік на стелю, відбиваючись від якого, освітлюють приміщення|помешкання|;

3. Світильники розсіяного світла"Люцетта|" (ЛЦ),"Молочна| куля" і ін.

Для різних приміщень залежно від технології виробництва регламентуються певні типи світильників.