Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций ОП.doc
Скачиваний:
213
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

14.7. Загальні вимоги безпеки праці при роботі з обладнанням, що працює під тиском

В сільському господарстві часто застосовують стиснуте повітря та гази.

Стиснуте повітря отримують від компресорів, а стиснуті гази (кисень, вуглекислий газ, пропан-бутанові суміші тощо) доставляють з газозарядних станцій в спеціальних балонах. Якщо не дотримуватись правил безпеки при експлуатації компресорів і посудин, що працюють під тиском, можливі вибухи і аварії.

Вибухи компресорів можуть бути викликані підвищенням температури стиснутого повітря в компресорі понад встановлені межі; неякісним мастилом; неправильними монтажем, складанням і встановленням компресора; утворенням в стиснутому повітрі вибухонебезпечних сумішей; підвищенням тиску стиснутого повітря в компресорі або ресивері понад допустимий; іскрінням в середовищі вибухонебезпечних сумішей; гідравлічним ударом; виготовленням деталей компресорних установок з недоброякісних матеріалів; неправильним або неуважним обслуговуванням і утриманням установок.

Вибухи балонів із стиснутими газами найчастіше відбуваються через падіння балонів і ударів об тверді предмети при перенесенні або транспортуванні; розширення газу в результаті перегрівання поверхні балона сонячними променями, відкритим вогнем тощо; виривання вентиля з горловини балона тиском газу при пошкодженій різьбі на вентилі або балоні; забруднення горловини кисневих балонів маслом або жиром і займання їх в результаті активного окислення при виході кисню з балону та ін.

Для контролю тиску повітря на компресорі встановлюють манометр, який необхідно щорічно перевіряти і пломбувати.

До обслуговування компресорів допускають осіб, які досягли 18 років, пройшли медичний огляд, навчання та перевірку знань інструкції з охорони праці і мають відповідне посвідчення на допуск до виконання цих робіт. Перевірку знань обслуговуючого персоналу проводить комісія, створена адміністрацією підприємства, один раз на рік. Результати перевірки заносять в спеціальний журнал.

Конструкція стаціонарних і пересувних компресорів повинна відповідати вимогам ГОСТ 12.2.016—81* «ССБТ. Оборудование компресеорное. Общие требования безопасности». Посудини, які входять до складу компресорних установок але можуть бути відключені (буферні місткості, вологовідокремлювачі), повинні відповідати вимогам «Правил будови і безпечної експлуатації посудин, які працюють під тиском», затверджених Держгортехнаглядом СРСР.

Перед початком роботи необхідно перевірити стан і надійність кріплення арматури, захисного заземлення, контрольно-вимірювальних і сигнальних приладів, а також наявність і справність пломб на запобіжних клапанах, манометрах та іншій апаратурі, яка повинна бути запломбована.

При виявленні несправності навіть в одному з приладів компресорна установка не може бути допущена до роботи. Усувати несправності контрольно-вимірювальної апаратури дозволяється тільки в присутності особи, яка відповідає за безпечну експлуатацію компресорних установок.

Кожний запобіжний клапан компресорної установки повинен бути відрегульований і опломбований, мати пристрій для примусового відкривання під час роботи, натяжні гайки пружинних запобіжних клапанів також повинні бути запломбовані. Вантаж важільних запобіжних клапанів після регулювання закріплюють, закривають металевими кожухами і опломбовують. Після регулювання запобіжних клапанів необхідно складати акт.

Для змащування компресора слід застосовувати спеціальні масла, відповідно до вимог інструкції завода-виробника даного компресора. Масло для мащення циліндрів компресора, дозволяється застосовувати тільки з письмового дозволу особи, яка відповідає за безпечну роботу компресорних установок.

Приносити і зберігати масло в приміщенні компресорної установки дозволяється тільки в спеціальному оцинкованому посуді з написом: «Чисте компресорне масло», в кількості, що не перевищує тижневої потреби.

Перед пуском компресора в роботу необхідно встановити продувочні крани холодильника і повітрозабірника, а також роздавальний вентиль в положення «Відкрито». Включивши двигун перевірити роботу компресора на холостому ходу, закрити спочатку роздавальний вентиль, а потім продувні крани. Після цього за допомогою роздавального вентиля або продувних кранів, відрегулювати робочий тиск повітря в повітрозбірнику (ресивері).

Щоденно слід перевіряти регулятор тиску і роботу запобіжних клапанів.

Під час перерви в роботі, а також при виявленні будь-яких несправностей в компресорній установці, її необхідно зупинити.