Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Entsiklopedichny_dovidnik_maybutniogo_advokata.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

11.8. Плата за користування житловим приміщенням та за комунальні послуги. Житлові субсидії. Правова допо­мога адвоката у цих питаннях.

Плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку).

Норма загальної площі встановлюється у розмірі 21 кв. метра на одну особу.

Розмір плати за користування житлом (квартирної плати) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

В одинарному розмірі оплачується загальна площа, що має належати найма­чеві та членам його сім'ї за встановленими нормами, а також зайва площа, якш -розміри її на всю сім'ю не перевищують половини норми загальної площі, яку на-

192

11. Житлове законодавство

лежить мати одній особі. Плата за користування рештою зайвої загальної площі береться в підвищеному розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Загальна площа, право користування якою зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членом його сім'ї, не вважається зайвою.

Плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за кому­нальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках дер­жавного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця.

Пільги по квартирній платі та платі за комунальні послуги встановлюються за­конодавством.

Спеціалісти, які працюють і проживають у сільській місцевості, поза населе­ними пунктами, користуються безплатно жилим приміщенням з опаленням і освітленням.

11.9. Зміна договору наймання житлового приміщення в будинках державної, комунальної та колективної власності. Провадження таких справ адвокатом.

Договір найму жилого приміщення може бути змінено тільки за згодою най­мача, членів його сім'ї і наймодавця, за винятком випадків, передбачених зако­нодавством.

Член сім'ї наймача вправі вимагати, за згодою інших членів сім'ї, які прожи­вають разом з ним, укладення з ним окремого договору найму, якщо жилу площу, що припадає на нього, може бути виділено у вигляді приміщення.

У разі відмовлення членів сім'ї дати згоду на укладення окремого договору найму, а також у разі відмови наймодавця в укладенні такого договору спір може бути вирішено в судовому порядку.

Громадяни, які проживають в одній квартирі і користуються в ній жилими приміщеннями за окремими договорами найму, в разі об'єднання в одну сім'ю вправі вимагати укладення з ким-небудь з них одного договору найму на все зай­мане приміщення.

У разі відмови наймодавця в укладенні одного договору найму спір може бути вирішено в судовому порядку.

Повнолітній член сім'ї наймача вправі за згодою наймача та інших членів сім'ї, які проживають разом з ним, вимагати визнання його наймачем за раніше укладеним договором найму жилого приміщення замість попереднього наймача. Таке ж право у разі смерті наймача або втрати ним права на жиле приміщення на­лежить будь-якому членові сім'ї наймача.

У разі відмови наймодавця у визнанні члена сім'ї наймачем за договором най­му спір може бути вирішено в судовому порядку.

Правила, встановлені ч. 1 ст. 106 ЖК України, не поширюються на жилі приміщення в будинках підприємств, установ, організацій найважливіших галу­зей народного господарства, крім випадків, коли наймач одержав жиле приміщення не у зв'язку з трудовими відносинами або коли наймодавець втратив право на його виселення, а також на приміщення в будинках колгоспів.

193

Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]