Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Entsiklopedichny_dovidnik_maybutniogo_advokata.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
9.2 Mб
Скачать

Порядок

Складання кваліфікаційних іспитів у регіональних

кваліфікаційно-дисциплінарних комісіях

адвокатури

І. Загальні положення

1. Порядок складання кваліфікаційних іспитів особами, які виявили намір займатися адвокатською діяльністю (далі — Заявник), розроблено відповідно до п. 10 Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури (ВККА). затвердженого Указом Президента України від 5 травня 1993 року № 155/93 із змінами, внесеними Указом Президента України № 1240/99 від 30 вересня 1999 р

Цей Порядок визначає правила прийому і вивчення документів від заявників, процедуру засідання атестаційної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії під час складання кваліфікаційних іспитів, порядок голосування і оголошення рішення атестаційної палати, інші питання, які випливають з Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури (КДКА), затвердженого Указом Президента України від 5 травня 1993 року № 155/93 із змінами, внесеними Указом Президента України від 30 вересня 1999 р. № 1240/99.

  1. Складання Заявником кваліфікаційних іспитів є необхідні умовою для от римання Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю (далі —| Свідоцтво). Кваліфікаційні іспити — це перевірка теоретичних і практичних знань Заявника в галузі законодавства, історії адвокатури, вміння правильно за­стосовувати теоретичні знання у практичній діяльності адвоката.

  2. Заявник повинен виявити добрі знання з усіх питань, включених до білета з усного іспиту та скласти правові документи, зазначені у білеті з письмового іспиту

При прийнятті кваліфікаційних іспитів атестаційна палата КДКА (далі — Па­лата) повинна виходити з того, що Заявник відразу ж після отримання Свідоцтва буде надавати правову допомогу фізичним та юридичним особам. Тому невміння

542

Додатки

Заявника практично застосовувати теоретичні знання, незнання ним теоретич­них і практичних положень чинного законодавства, невміння складати правові до-і- менти повинні бути підставою для відмови у виданні Свідоцтва.

Не повинні прийматися до уваги аргументи Заявників при незнанні окремих питань білетів і невмінні складання правових документів, що вони будуть займати­ся лише окремими справами чи окремими видами адвокатської діяльності. Адво­кат мусить бути високоосвіченим фахівцем в усіх галузях права і тому виявлені знання мають бути достатньо високими, щоб допустити його до адвокатської діяльності.

II. Прийняття документів від заявників

4. Заявник подає заяву про допуск до складання кваліфікаційних іспитів, нотаріально посвідчені документи про вищу юридичну освіту, підтвердження про стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, а також пред'являє паспорт громадянина України.

Голова (його заступники) або за його (їх) дорученням — інші члени Палати регіональної КДКА (далі — Комісія) приймають від Заявника документи, передбачені частиною 1 цього пункту та пунктом 29 Положення про КДКА (далі — Положення).

При цьому голова комісії, або його заступники перевіряють достовірність поданих документів. Зокрема, чи посвідчено копію диплома нотаріусом, а документи про стаж — керівником організації, в якій працював Заявник. У разі потреби зазначені особи проводять необхідну додаткову перевірку представлених документів щодо освіти, трудової діяльності, судимості працівника, його громадянства, про місце роботи та посади на час подачі заяви, місце реєстрації мешкання.

Відповідальність за достовірність поданих документів несе Заявник.

Голова КДКА несе особисту відповідальність за повноту і об'єктивність перевірки документів і при наявності сумнівів щодо достовірності і повноти поданих документів передає свій висновок на розгляд Палати, яка приймає остаточне рішення.

Документом, який підтверджує наявність вищої юридичної освіти слід вважати диплом вищого учбового закладу 3—4 ступеня акредитації за спеціальністю

«правознавство», з присвоєнням кваліфікації «спеціаліст», «магістр».

У стаж роботи за спеціальністю юриста включаються перебування на посадах судді, прокурора, слідчого, юрисконсульта, нотаріуса, а також інших посадах, які відповідно до кваліфікаційних вимог потребують наявності вищої юридичної освіти, як підстави для заняття такої посади. Цей стаж набувається після здобут­тя вищої юридичної освіти з присвоєнням кваліфікації не нижче бакалавра, факт Набуття якої підтверджується відповідним дипломом.

У випадку сумнівів щодо акредитації навчального закладу, в якому здобував ви­шку юридичну освіту заявник, або щодо набуття ним стажу роботи за спеціальністю юриста, голова комісії (палати) мають звернутися до відповідних

станов за належними підтвердженнями. В усіх сумнівних випадках КДКА мають >:ертатися до Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури для отримання відповідних роз'яснень.

Заява подається за місцем реєстрації місця проживання Заявника. Складання кваліфікаційних іспитів не за місцем реєстрації Заявника дозволяється лише за рішенням ВККА.

5. Після виконання вимог абзацу 3 п. 4 цього Порядку подані документи реєструються секретарем Палати у журналі реєстрації заяв. Претенденту ви-

543

Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката

дається під розписку Програма складання кваліфікаційних іспитів, затверджена ВККА, з умовою, щоб на підготовку до іспиту Заявник мав не менше ЗО діб.За проханням Заявника цей термін може бути скороченим.

Програма іспитів видається заявнику після сплати на рахунок Комісії суми одноразового внеску, встановленого ВККА на організаційно-технічне забезпечену діяльності КДКА. Якщо Заявник просить про зменшення розміру оплати за ск.ладання кваліфікаційних іспитів або про звільнення його від такої оплати, йа роз'яснюється його право звернутися за вирішенням цього питання до ВККА При поданні такої заяви питання про допуск до складання кваліфікаційнії іспитів вирішується Комісією після отримання рішення ВККА, прийнятого за заявою Заявника.

III. Розгляд заяв Палатою

6. У визначений відповідно до частини 1 пункту 5 цього Порядку день і час проводиться засідання атестаційної Палати, яка розглядає заяву. Воно є повноважним, коли на ньому присутні не менше 2/3 членів Палати (вісім і більше членів Палати).

У засіданні з дорадчим голосом з дозволу Палати можуть брати участь члени Дисциплінарної палати, інші особи, вказані в Положенні про КДКА.

На засіданні головуючий доповідає членам Палати про документи, подані Заявником, передає їх для обов'язкового ознайомлення всім членам Палати.

Члени Палати можуть ставити Заявнику запитання щодо його освіти, трудової діяльності, місця фактичного проживання, мотивів що спонукали його займатись адвокатською діяльністю, намірів щодо можливої спеціалізації, організаційної форми майбутньої адвокатської діяльності тощо. З'ясування цих питань не є кваліфікаційним іспитом і передує прийняттю палатою рішення про допуск до складання кваліфікаційного іспиту, або відмові у такому допуску.

Головуючий представляє Заявнику всіх членів Палати, роз'яснює йому право їх відводу згідно з пунктом 22 Положення, що Заявник підтверджує особистим підписом. Заява про відвід може бути усна чи письмова.

Член Палати має право заявити самовідвід, який вирішується в порядку, пе- редбаченому пунктом 22 Положення.

Відвід (самовідвід) задовольняється, коли за нього проголосувала більшість членів Палати, присутніх на засіданні, або при рівності голосів.

Коли відвід (самовідвід) заявлено декільком членам Палати, що позбавляє можливості розглянути заяву у правомочному складі, та у випадку відводу всьому складу Палати, матеріали Заявника надсилаються голові ВККА для вирішення питання про направлення їх для розгляду іншою регіональною комісією.

7. Головуючий ставить на голосування питання про можливість допуску Заяв­- ника до складання кваліфікаційних іспитів. Рішення про допуск Заявника до складання кваліфікаційних іспитів або відмову у допуску приймаються більшістю членів Палати (не менше шести голосів за або проти). Це рішення має відповіда- ти вимогам п. 25 Положення про КДКА.

Відмова у допуску до складання кваліфікаційних іспитів можлива при вияв- ленні перешкод для заняття адвокатською діяльністю, передбачених Законом Ук- раїни «Про адвокатуру».

Рішення про відмову у допуску до складання кваліфікаційного іспиту ви-дається Заявнику у триденний строк і в місячний термін може бути оскаржено до ВККА, або до суду.

544

Додатки

IV. Прийняття кваліфікаційних іспитів

8. Після допуску Заявника до складання кваліфікаційних іспитів головуючий пропонує Заявнику один з білетів письмового іспиту, відповідно до Програми складання кваліфікаційних іспитів, що складається першим.

Заявнику надається до трьох годин часу на складання правових документів. При цьому Заявнику дозволяється користуватися офіційними текстами Кодексів України, наданих Палатою.

Після спливу встановленого на складання правових документів часу, Заявник здає роботу з письмового іспиту головуючому, який доручає її перевірку членам Палати, після чого Палата приступає до усного іспиту.

Письмовий іспит має оцінюватись за двома критеріями: задовільно, або неза­довільно.

9. Заявнику надається не більше однієї години на підготовку усних відповідей. Усна відповідь зараховується у випадку, коли Заявник задовільно на всі питан-

шя білета.

10. Іспит починається з того, що головуючий оголошує запитання білета, після чого Заявник відповідає на нього.

Після того як відповідь закінчено, члени Палати мають право поставити Заяв­нику додаткові запитання. До протоколу заносяться усі запитання та відповіді на них.

КДКА дозволяється використовувати аудіозапис під час складання кваліфікаційних іспитів.

  1. За наслідками складання кваліфікаційних іспитів члени Палати вносять пропозиції про видачу Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю їбо про відмову у видачі такого Свідоцтва. Пропозиції голосуються в порядку надходження. Інші пропозиції на голосування не ставляться, як такі, що не пе­редбачені Положенням про КДКА. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від загальної кількості членів Палати (не менше шести членів Палати). Рішення приймається у відсутності заявника.

  2. У випадку відмови Заявнику у видачі Свідоцтва йому роз'яснюється поря­док і терміни оскарження рішення Палати, передбачені п. 26 Положення про КДКА. Після закінчення іспиту атестаційна палата передає всі матеріали у КДКА. Голова КДКА призначає спільне засідання обох палат, на якому заявнику, жкий успішно склав кваліфікаційні іспити, за рішенням КДКА, протягом одного місяця видається Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, під час отримання якого він приймає Присягу адвоката України. У разі відмови прийняти Присягу або якщо на час прийняття Присяги адвоката України будуть існувати обмеження, встановлені ст. 2 Закону України «Про адвокатуру», Свідоц­тво анулюється рішенням КДКА.

14. Засідання атестаційної Палати має проводитись не рідше ніж один раз на місяць. Кількість осіб, які будуть складати іспити на черговому засіданні палати, визначається її головою.

545

Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката

ЗАТВЕРДЖЕНО

Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури Україт

при Кабінеті Міністрів Украікж

Протокол від 1 жовтня 1999 року № 6/2 зі змінами.

внесеними протоколами від 23 квітня 2004 р. № 4/3-2J

від 21 жовтня 2005 р. № 4/15-2

ПРОГРАМА

Складання кваліфікаційних іспитів

у регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних

комісіях адвокатури

Пояснення до Програми складання кваліфікаційних іспитів

  1. Програма складання кваліфікаційних іспитів особами, які виявили намір отримати Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю складається з програми письмового іспиту та програми усного іспиту.

  2. Програма письмового іспиту містить три розділи, у яких передбачено відповідно 22, 21 та 17 документів правового змісту з питань цивільного, сімейно­го, житлового, трудового, земельного, цивільно-процесуального, господарського та господарсько-процесуального, адміністративного, адміністративно-процесу­ального кримінального та кримінально-процесуального законодавства України

  3. Програма усного іспиту містить чотирнадцять розділів. У кожному розділі — 22 питання.

4. Білети з письмового та усних іспитів складають згідно до Програми регіональної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (КДКА). Всього має бути складено 22 білети з письмового та 22 білети з усного іспитів.

  1. Першим складається письмовий іспит.

  2. Кожний білет усного іспиту включає 14 запитань.

  3. Кожний білет з письмового іспиту включає три завдання на складання про­цесуальних документів відповідно до програми письмового іспиту.

  4. У білет усного іспиту включаються запитання з усіх розділів Програми.

ПРОГРАМА складання письмового кваліфікаційного іспиту

І. Цивільне, сімейне, житлове, трудове, земельне та цивільно-процесуальне зако­нодавство України

1. Заява про вжиття запобіжних заходів до пред'явлення позову та забезпечення доказів в цивільній справі.

  1. Заява про перегляд заочного рішення. Наказне провадження. Заява про видачу наказу.

  2. Заява в справах окремого провадження.

  3. Позовна заява про визнання правочину недійсним.

  4. Позовна заява про захист особистих немайнових прав.

  5. Позовна заява про захист права власності та визнання права власності на майно.

546

Додатки

  1. Позовна заява про захист права інтелектуальної власності.

  2. Позовна заява про забезпечення виконання зобов'язань.

  3. Позовна заява про припинення (розірвання) окремих видів зобов'язань та відшкодування нанесених збитків (шкоди).

10. Позовна заява по спорах, що виникають з договорів лізингу, найму ( оренди).

  1. Позовна заява по спорах, що виникають з договорів займу та позики.

  2. Позовна заява по спорах, що виникають з недоговірних зобов'язань.

  3. Позовна заява про відшкодування майнової та немайнової шкоди.

  4. Позовна заява по спорах, що виникають з спадкового права.

15. Позовна заява про визнання шлюбу недійсним, розірвання шлюбу, стягнення аліментів.

  1. Позовна заява по спорах, що виникають з особистих немайнових прав та обов'язків подружжя, батьків і дітей, інших членів сім'ї.

  2. Позовна заява по спорах, що виникають з майнових прав та обов'язків подружжя і інших членів сім'ї.

18. Позовна заява по спорах, що виникають з договорів найму жилих приміщень та з правовідносин по користуванню приватним житловим фондом ( визнання права на користування жилим приміщенням, визнання особи такою, шо втратила право користування жилим приміщенням і так далі).

  1. Позовна заява по спорах, пов'язаних з правом власності на земельну ділян­ку та з правом користування земельною ділянкою.

  2. Позовна заява по колективних та індивідуальних трудових спорах (про по­новлення на роботі незаконно звільненого працівника та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення заборгованості по заробітній платі, відшкодування моральної шкоди у зв'язку з порушенням трудових прав і так далі).

  3. Апеляційна скарга на рішення (ухвалу) в цивільній справі.

  4. Касаційна скарга на рішення (ухвалу) в цивільній справі. Заява про пере­гляд судового рішення, що набрало законної сили, у зв'язку нововиявленими або винятковими обставинами.

II. Господарське, господарсько-процесуальне і адміністративно-процесуальне за­конодавство

  1. Позов про захист суб'єктів господарювання від недобросовісної конку­ренції.

  2. Позов про відшкодування шкоди і збитків, завданих підприємцем довкіллю та законним інтересам суб'єктів господарювання.

  3. Позов про скасування реєстрації суб'єкта господарської діяльності.

  4. Позов про захист права власності та інших майнових прав суб'єкта господа­рювання.

  5. Позов про відшкодування збитків, завданих суб'єкту господарювання пору-щенням його майнових прав юридичними особами, а також органами державної влади чи органами місцевого самоврядування.

  6. Позов про визнання господарського договору недійсним або про розірван­ня господарського зобов'язання.

  7. Заява про визнання суб'єкта підприємництва банкрутом.

  8. Претензія по спору, що виник з договору перевезення чи з договору про на­дання послуг зв'язку, чи договору, заснованому на держаному замовлені.

  9. Позов про визнання недійсним акта ненормативного характеру (наприклад, рішення податкового органу про донарахування податку та штрафних санкцій).

547

Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката

  1. Відзив на позовну заяву.

  2. Апеляційна скарга на рішення господарського суду.

  3. Касаційна скарга на рішення господарського суду, в тому числі до Верхов­ного Суду України.

  4. Відзив на апеляційну або касаційну скаргу.

  5. Заява про перегляд рішення господарського суду за нововиявленими об­ставинами.

  6. Заява про відстрочку або розстрочку виконання рішення господарського суду, зміну способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови.

  7. Апеляційна скарга на рішення адміністративного суду.

  8. Касаційна скарга на рішення адміністративного суду, в тому числі скарга до Верховного Суду України.

  9. Відзив на апеляційну або касаційну скаргу.

  1. Заява про перегляд рішення адміністративного суду за нововиявленими обставинами.

  2. Заява про відстрочку або розстрочку виконання рішення, зміну способу та порядку виконання рішення адміністративного суду, ухвали, постанови.

  3. Позов про відшкодування збитків, завданих суб'єкту господарювання не виконанням або неналежним виконанням господарського договору.

III. Адміністративне, кримінальне і кримінально-процесуальне законодавство України

  1. Скарга на постанову адміністративного органу про накладення адміністра­тивного стягнення.

  2. Скарга на постанову про порушення кримінальної справи.

  3. Скарга на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

  4. Скарга на постанову про закриття кримінальної справи.

  5. Клопотання на досудовому слідстві: про зміну юридичної кваліфікації, про припинення справи.

  6. Апеляція на постанову судді про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою.

  7. Скарга на дії слідчого про відмову у задоволенні клопотання.

  8. Клопотання при попередньому розгляді кримінальної справи: про повер­нення справи на додаткове розслідування та зміну запобіжного заходу.

  9. Клопотання під час судового слідства: про призначення експертизи, про цивільний позов.

10. Скарга потерпілого на підставі ст. 27 КПК України про порушення кримінальної справи.

  1. Апеляція на вирок суду.

  2. Доповнення до апеляції на вирок суду.

  3. Касаційна скарга на вирок суду.

  4. Доповнення до касаційної скарги.

  5. Клопотання про перегляд судового рішення (вироку, постанови, ухвали ), що набрало законної сили, в порядку виключного провадження: неправильне застосування кримінального закону.

  6. Цивільний позов в кримінальній справі.

  7. Зауваження на протокол судового засідання.

548

Додатки

ПРОГРАМА складання усного кваліфікаційного іспиту

І. Історія адвокатури. Правове становище адвокатури та адвокатська діяльність

  1. Походження та історичний шлях світової адвокатури. Адвокатура та судові оратори Стародавньої Греції та Риму. Друковані пам'ятки видатних адвокатів цих країн щодо адвокатської професії та ораторського мистецтва.

  2. Історія української адвокатури. Судове представництво у Київській Русі у IX—XIII ст. та характерні риси цього представництва.

  1. Формування професійної адвокатури в Україні, виникнення поняття •«адвокат». Пам'ятки права XrV-XVI століть. Вимоги до осіб, які виявили намір займатися адвокатською діяльністю.

  2. Судова реформа 1864 р. в Росії. Де і коли в Україні були створені Ради присяжних повірених. Принципи організації та діяльності адвокатури у ІS64—1917 pp. Повноваження Рад присяжних повірених. Найвідоміші адвокати цього періоду.

  3. Адвокатура України у 1917—1922 pp. Організаційні форми адвокатської діяльності у цей період.

  4. Адвокатура України у 1922-1931 pp. Керівні органи адвокатури та їх повноваження. Судова реформа 1922 pp. Нормативні акти, що регулювали орга­нізацію та діяльність адвокатури України у цей період. Хто і як міг набути статус адвоката у ці роки.

  5. Адвокатура України у період 1931—1939 pp. Форми діяльності адвокатів, г.равове та фінансове положення об'єднань адвокатів, оплата праці адвокатів, організація контролю за діяльністю адвокатів та дисциплінарна відповідальність адвокатів.

  6. Нормативно-правові акти, які регулювали діяльність адвокатури у період 1939-1962 pp. Правове положення колегій адвокатів та організація діяльності юридичних консультацій. Оплата праці адвокатів, нормативне регулювання. Дисциплінарна відповідальність адвокатів та порядок оскарження дисциплінар­них стягнень.

  7. Правове становище адвокатури України у період 1962—1980 pp. Законодавчі та нормативні акти, що регулювали діяльність адвокатури у цей період. Керівні органи колегій адвокатів та їх повноваження. Прийом та виключення із колегій адвокатів.

  1. Адвокатура України у період 1980-1990 pp. Нормативно-правові акти, що регулювали діяльність адвокатури у цей період. Органи адвокатського самовряду­вання у цей час. Відмінності у діяльності громадських організацій в адвокатурі від органів адвокатського самоврядування.

  2. Закон України «Про адвокатуру». Його підготовка, прийняття та введення в дію. Набуття статусу адвоката за цим законом. Права та обов'язки адвоката, оп­лата праці та дисциплінарна відповідальність.

  3. Нормативно-правові акти, що регулюють діяльність адвокатури у сучасний період. Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури та Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури, Правила адвокатської етики, Поло­ження про оплату праці адвокатів за призначенням.

  4. Організаційні форми діяльності адвокатів за Законом України «Про адвока­туру». Правове положення та реєстрація адвокатських об'єднань та адвокатів, які займаються адвокатською діяльністю індивідуально. Взаємовідносини адвокатури з Міністерством юстиції України та з органами місцевого самоврядування.

549

Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката

  1. Види адвокатської діяльності. Особливості у виконанні доручень по кримі­нальних та цивільних справах: прийняття доручення, встановлення розміру та порядку внесення гонорару, обрання правової позиції по справі та узгодження ії з клієнтом, можливості та підстави припинення виконання доручення по справі та дострокове розірвання угоди на надання правової допомоги.

  2. Завдання адвокатури згідно з Конституцією України. Коло осіб, які можуть залучатися до надання правової допомоги у якості захисників по кримінальній справі. Рішення Конституційного Суду України та постанови Пленуму Верховно­го Суду України з цього питання.

  3. Адвокатська таємниця і гаранти адвокатської діяльності згідно з Законом України «Про адвокатуру». Оскарження адвокатом дій певних осіб, що посягають на збереження адвокатської таємниці та порушують гарантії адвокатської діяль­ності.

17. Кримінальна відповідальність за порушення, пов'язані з обмеженням права на захист, втручання та перешкоди здійснення діяльності захисника та представника. Дії адвоката при встановленні зазначених порушень та обмежень діяльності захисника.

  1. Адвокат у адвокатському об'єднанні. Його права та обов'язки. Виконання доручень за призначенням. Надання безоплатної правової допомоги громадянам. Прийняття доручень та складання угоди на надання правової допомоги.

  2. Адвокат, який займається адвокатською діяльністю індивідуально. Органи та термін реєстрації такої адвокатської діяльності. Облік та звітність індивідуаль­ної адвокатської діяльності. Обов'язок адвоката, який займається адвокатською діяльністю індивідуально, по виконанню доручень по захисту громадян за при­значенням органів досудового слідства та суду.

  3. Оплата праці адвоката та помічника адвоката. Які системи оплати праш можуть встановлюватися при укладанні угоди про надання правової допомоги. Основні та додаткові підстави оплати праці адвоката. Оплата праці адвоката при достроковому припиненні виконання угоди про надання правової допо­моги.

  4. Дисциплінарна відповідальність адвоката. Правові засади та види дис­циплінарних стягнень. Умови та порядок порушення і дисциплінарного прова­дження про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Порядок та строки оскарження дисциплінарних стягнень.

  5. Припинення адвокатської діяльності. Відносини адвокатури з Міністер­ством юстиції та органами місцевого самоврядування. Спілки та асоціації, у які можуть об'єднуватися адвокати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]