Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Повідомлення про закінчення досудового розслідування (ст.290)

  1. Повідомлення у кримінальному провадженні є процесуальною дією, за допомогою якої слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд повідомляє певного учасника кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної процесуальної дії або про прийняте процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію (ч.1 ст. 111 КПК).

  2. Закінчення досудового розслідування можливо, якщо прокурор та слідчий визнають зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру або клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру (ч. 1 ст. 290 КПК).

  3. Відомості про закінчення досудового розслідування вносяться прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

  4. Про закінчення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування прокурор або слідчий за його дорученням повідомляють підозрюваного, його захисника, законного представника та захисника особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, потерпілого, його представника, цивільного позивача, цивільного відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 283 КПК, особа має право на розгляд обвинувачення проти неї в суді в найкоротший строк або на його припинення шляхом закриття провадження. За п.15 ч.3 ст.42 КПК підозрюваний, за ч. 3 ст. 62 цивільний відповідач мають право одержувати письмові повідомлення.

  1. Відповідно до п.14 ч.3 ст. 42 КПК підозрюваний має право ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 221 КПК, та вимагати відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 КПК.

За п. 13 ч.1 ст. 56 КПК потерпілий, за ч. 3 ст. 61 КПК - цивільний позивач - мають право одержувати письмові повідомлення.

  1. Відповідно до п.11 ч.1 ст. 56 КПК потерпілий має право знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому КПК, в тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 КПК.

  2. Про відкриття сторонами матеріалів повідомляються цивільний позивач, його представник та законний представник, цивільний відповідач, його представник, після чого ці особи мають право ознайомитися з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову, за правилами, викладеними в цій статті.

  3. Про завершення досудового розслідування прокурор або слідчий за його дорученням складає повідомлення Див. додаток № 107 у якому мають бути зазначені: найменування (номер) кримінального провадження, процесуальний статус особи, якій повідомляється, роз`яснено право ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування та вимагати відкриття матеріалів згідно зі ст. 290 КПК України.

Клопотання про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування (ст. 290)

1. Підозрюваний, обвинувачений, цивільний відповідач мають право

ознайомлюватися з матеріалами досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 221 КПК, та вимагати відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 КПК (п. 14 ч.3 ст. 42 КПК, ч.3 ст. 62 КПК). Законний представник користується процесуальними правами особи, інтереси якої він представляє, крім процесуальних прав, реалізація яких здійснюється безпосередньо підозрюваним, обвинуваченим і не може бути доручена представнику (ч.5 ст. 44 КПК). Захисник користується процесуальними правами підозрюваного, обвинуваченого, захист якого він здійснює, крім процесуальних прав, реалізація яких здійснюється безпосередньо підозрюваним, обвинуваченим і не може бути доручена захиснику, з моменту надання документів, передбачених статтею 50 КПК, слідчому, прокурору, слідчому судді, суду (ч.4 ст.46 КПК).

Потерпілий, цивільний позивач має право знайомитися з матеріалами, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, в порядку, передбаченому цим Кодексом, в тому числі після відкриття матеріалів згідно зі статтею 290 КПК, а також знайомитися з матеріалами кримінального провадження, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо нього кримінального правопорушення, у випадку закриття цього провадження (п. 11 ч.1 ст. 56 КПК, ч.3 ст. 61 КПК). Представник, законний представник потерпілого користується процесуальними правами потерпілого, інтереси якого він представляє, крім процесуальних прав, реалізація яких здійснюється безпосередньо потерпілим і не може бути доручена представнику (ч.4 ст. 58 КПК, ст. 59 КПК).

2. Для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження

вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого КПК, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження (ч.1 ст. 114 КПК).

3. КПК надає сторонам, потерпілому достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ.

У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов'язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами. Слідчий має роз'яснити стороні або потерпілому, що після спливу строку, що вони вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів (ч.10 ст. 290 КПК).

4. Звертаючись до слідчого судді із клопотанням про обмеження строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування Див. додаток № 118, слідчому слід враховувати, що час розгляду слідчим суддею клопотання (5 днів) та час, відведений слідчим суддею стороні (потерпілому) для ознайомлення з матеріалами, в сукупності не має перевищувати часу, що залишився до сплину граничного строку досудового розслідування. Треба також бути готовим до того, що слідчий суддя, розглядаючи дане клопотання, вправі встановити строк, котрий перевищує той, про який клопотався слідчий.