Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Огляд трупа пов'язаний з ексгумацією (ст. 239)

Ексгумація трупа – слідча дія, яка полягає в вилученні трупа за постановою прокурора в присутності спеціаліста і понятих з місця його захоронення. Ця слідча дія пов'язана з багатьма моральними і правовими проблемами. Незгода родичів на проведення ексгумації трупа не є перешкодою для її проведення.

Коли виникне необхідність ексгумації трупа, прокурор складає про це постанову. Постанова прокурора складається з: 1) вступної частини, яка повинна містити відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім'я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову; 2) мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови: проведення експертизи, відібрання зразків для експертного дослідження проведення впізнання трупа, виявлення речей (предметів), що, мають значення для справи, їх обґрунтування та посилання на положення закону; 3) резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення – проведення ексгумації трупа особи прізвище ім’я по батькові дата та місце народження місце та дату смерті; місце та час (строки) його виконання: з місця похованні кладовище, (сектор, поле, родинний гробовець); особу, якій належить виконати постанову – орган, що уповноважується проводити роботи; можливість та порядок оскарження постанови - законом це рішення не оскаржується.

Постанова прокурора виготовляється на офіційному бланку та підписується службовою особою, яка прийняла відповідне процесуальне рішення-прокурором, що здійснює свої повноваження у конкретному кримінальному провадженні.

Виконання постанови покладено на службових осіб органів місцевого самоврядування: похоронні бюро що обслуговують місця офіційного поховання, керівники органів місцевого самоврядування (сільських, селищних рад).

Ексгумація здійснюється в присутності слідчого, що проводить провадження у справі (за його дорученням оперативним працівником) судово-медичного експерта (законом не передбачається заміна на лікаря) незаінтересованих осіб (понятих), про що складається протокол, який підписують усі зазначені особи. Винятками є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення відповідної слідчої дії. У такому разі до дії залучається спеціаліст, що проводить відозйомку Подальший огляд трупа пред’явлення його для впізнання здійснюється в рамках окремої слідчої дії. У разі необхідності спеціального дослідження може бути призначена і проведена судово-медична, криміналістична, медико - криміналістична чи інша експертиза, для проведення яких спеціаліст, присутній під час ексгумації вправі вилучити зразки тканини і органів або частини трупа чи інші речі з місця поховання, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Якщо для проведення експертизи необхідно труп, який було вилучений, то такий доставляється для цього до відповідного експертного закладу.

Перебіг і результати ексгумації трупа фіксуються в протоколі ексгумації трупа, який складається з додержанням правил ст. 104 КПК України Див. додаток № 25.

У ньому відображається все, що було виявлено, в тій послідовності, в якій це відбувалося, і в тому саме вигляді, в якому спостерігалось. Також під час цього можуть використовуватися спеціальні знання та науково-технічні засоби (вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапису, плани і схеми, графічні зображення, відбитки та зліпки), матеріали яких додаються до протоколу.

Після проведення ексгумації і необхідних досліджень поховання здійснюється в тому ж місці з приведенням могили в попередній стан.