Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

З розшуку підозрюваного (ст. 281 кпк України)

1Встановлення підстав розшуку підозрюваного. Підстави розшуку підозрюваного зазначені у ч. 1 ст. 280 КПК України. У відповідності до ч. 1 ст. 281 КПК України якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме, то слідчий або прокурор оголошує його розшук.

2. Умови дій слідчого ОВС. Перш ніж оголосити розшук підозрюваного слідчий самостійно вживає заходів до встановлення місцезнаходження підозрюваного і лише після вичерпання всіх можливих заходів по встановленню місцезнаходження підозрюваного може бути оголошено розшук підозрюваного. Це означає, що слідчий, як самостійно так і через давання доручень перевіряє підозрюваного за місцем мешкання, реєстрації, роботи або навчання тощо.

3. Необхідність вжиття заходів. Здійснення розшуку підозрюваного умовно може бути поділено на два види:

  1. розшук підозрюваного, що здійснюється безпосередньо слідчим і

  2. оголошення розшуку слідчим та здійснення розшуку підозрюваного оперативними підрозділами.

Відповідно до ч. 3 ст. 281 КПК України здійснення розшуку підозрюваного може бути доручено оперативним підрозділам.

Заходи, що вживаються під час розшуку підозрюваного тривають до позитивного результату, тобто до встановлення його місцезнаходження та доставляння до слідчого.

4. Порядок прийняття рішення. У відповідності до ч. 2 ст. 281 КПК України про оголошення розшуку підозрюваного виноситься окрема постанова Див. додаток № 103, якщо досудове розслідування не зупиняється, або вказується в постанові про зупинення досудового розслідування, якщо таке рішення приймається, відомості про що вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відновлення досудового розслідування (ст. 282 кпк України)

1Встановлення підстав відновлення досудового розслідування. Слідчому ОВС слід враховувати, що досудове розслідування може бути відновлене лише в такому кримінальному провадженні, в якому досудове розслідування є зупиненим.

Рішення про відновлення досудового розслідування приймається, якщо підстави для його зупинення перестали існувати, а саме:

1) підозрюваний видужав;

2) встановлене місце знаходження підозрюваного;

3) завершено проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва;

4) у разі потреби проведення слідчих (розшукових) чи інших процесуальних дій;

5) скасування слідчим суддею постанови про зупинення досудового розслідування.

2. Процесуальний порядок прийняття рішення про відновлення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 110 КПК України рішення слідчого (прокурора) приймається у формі постанови Див. додаток № 104.

Постанова слідчого, прокурора складається з:

1) вступної частини, яка повинна містити відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім’я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову;

2) мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення КПК України;

3) резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення; місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову.

Відповідно до ч. 3 ст. 219 КПК України строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею або винесення постанови про відновлення кримінального провадження не включається у строки досудового розслідування.

3. Реалізація рішення про відновлення досудового розслідування в кримінальному провадженні полягає в ужитті слідчим (прокурором) наступних заходів.

Відомості про відновлення досудового розслідування вносяться слідчим (прокурором) до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Копія постанови про відновлення досудового розслідування надсилається стороні захисту та потерпілому. Слідчий отримує можливість проводити слідчі (розшукові) дії.