Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Обвинувальний акт (ст. 291)

1. Після виконання вимог ст. 290 КПК щодо відкриття матеріалів іншій стороні слідчий складає обвинувальний акт Див. додаток № 108.

2. Основною новацією КПК 2012 року є те, що у обвинувальному акті не допускається наводити докази, якими підтверджується вина чи невинуватість підозрюваного (обвинуваченого).

3. Складений обвинувальний акт слідчий подає прокуророві для затвердження.

4. Слідчому потрібно підготуватися до того, щоб продемонструвати прокуророві усі докази винуватості особи, якій повідомлено про підозру. Для цього доцільно або скласти довідку про докази, або зробити виписки із матеріалів кримінального провадження чи їхні копії, або хоча б перелік доказів із зазначенням аркушів, на яких вони містяться.

Більш переконливим інформування прокурора про докази винуватості виглядатиме, якщо слідчий надасть у розпорядження прокурора докази за кожною із обставин, які підлягають доказуванню у кримінальній справі (ст. 91 КПК)

Така підготовча робота слідчого буде корисною і для прокурора у плані підготовки до підтримання державного обвинувачення у судовому розгляді.

5. Слідчому слід пам`ятати про те, що перед поданням обвинувального акту прокуророві, уповноваженому його затверджувати, цей акт підлягає вивченню і підписанню прокурором (помічником прокурора, заступником прокурора), який безпосередньо згідно із принципом незмінності прокурора здійснює нагляд за законністю конкретного досудового розслідування.

Реєстр матеріалів досудового розслідування (ст. 291)

1. Реєстр матеріалів досудового розслідування складається слідчим по завершенні розслідування, тобто після відкриття матеріалів сторонами в порядку ст. 290 КПК Див. додаток № 109.

Наявність реєстру матеріалів досудового розслідування не виключає необхідності ведення опису цих матеріалів.

2. До суду надсилаються не усі матеріали досудового розслідування, а лише реєстр. Тому до нього потрібно вносити відомості про процесуальні дії і процесуальні рішення та заходи забезпечення кримінального провадження (ч. 2 ст. 109 КПК).

3. Якщо прокурор незгоден зі змістом реєстру матеріалів досудового розслідування, то він вправі скласти інший реєстр.

4. Слідчий суддя не залучається до участі у складанні реєстру матеріалів досудового розслідування. До слідчого судді нікому із учасників досудового розслідування не можна оскаржувати реєстр матеріалів.

5. Копія реєстру матеріалів досудового розслідування разом із копією обвинувального акта (клопотання про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру) надається прокурором, а не слідчим, під розписку підозрюваному та його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру (ст. 293 КПК).

Розписка про отримання копії обвинувального акта і реєстру матеріалів досудового розслідування (ст. 291)

1. У ст. 293 КПК зазначено, що копії обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів виховного та медичного характеру під розписку надає підозрюваному Див. додаток № 110 та його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, не слідчий, а прокурор.

Однак, у п. 3 ч. 4 ст. 291 КПК встановлено, що до обвинувального акта, який складає слідчий і він же направляє його до прокурора, така розписка вже має бути додана. Отже розписку підозрюваний та інші учасники повинні давати слідчому.

2. Розписка має стосуватися отримання не лише копії обвинувального акта, а й інших документів, як то: копії реєстру матеріалів досудового розслідування, копії цивільного позову (позовної заяви), якщо він був пред'явлений під час досудового розслідування.

3. Розписка складається у довільній формі або у формі, запропонованій слідчим (якщо проти цього не заперечує учасник провадження, який дає розписку). Обов’язково у ній має бути зазначено копії яких саме документів передано учаснику розслідування, на скількох аркушах надано копії цих документів із конкретизацією по кожному із них.

4. Розписка додається до обвинувального акта (п. 3 ч. 4 ст. 291 КПК).