Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Огляд трупа (ст.238)

Метою проведення огляду трупа є виявлення ознак, що дозволяють встановити особу потерпілого, місце, час, обставини і причини смерті, а також виявити ознаки, що вказують на можливого злочинця.

При зовнішньому огляді трупа на місці його виявлення необхідно дослідити:

  1. Позу трупа і його положення на місці події;

  2. Зовнішній стан одягу на трупі

  3. Знаряддя спричинення смерті, виявлені на трупі

  4. Ложе трупа

  5. Одяг на трупі

  6. Тіло трупа і пошкодження на ньому

  7. Предмети, виявлені в одязі трупа

Суб’єкти, які можуть проводять огляд трупа:

  • Слідчий;

  • Прокурор;

Обов’язковими учасниками: поняті, судово-медичний експерт або лікар. На розсуд слідчого при застосуванні спеціальних засобів фіксації слідів, застосуванні фото, відеозйомки – спеціаліст.

Слідчий, прокурор зобов'язаний запросити незаінтересованих осіб (понятих) при огляду трупа, в тому числі пов'язаного з ексгумацією. Винятками є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення відповідної слідчої (розшукової) дії. Поняті можуть бути запрошені для участі у інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатимуть це за доцільне.

Якщо огляд трупа пов'язаний з оглядом житла чи іншого володіння особи, огляд здійснюються з обов'язковою участю понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

Понятими не можуть бути потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники правоохоронних органів, а також особи, заінтересовані в результатах кримінального провадження. Зазначені особи можуть бути допитані під час судового розгляду як свідки проведення відповідної слідчої (розшукової) дії.

Огляд трупа може здійснюватися на відкритій місцевості та у приміщенні. В разі, якщо труп знаходиться у житлі чи іншому володіння особи, то на огляд необхідна ухвала слідчого судді.

Про результати проведення огляду складається протокол огляду, з дотриманням ст. 104 КПК Див. додаток № 24, який повинен складатися з : - вступної частини, яка повинна містити відомості про (місце, час проведення та назву процесуальної дії;особу, яка проводить процесуальну дію (її прізвище, ім'я, по батькові, займана посада)); всіх осіб, які присутні під час проведення процесуальної дії (їх прізвище, ім'я, по батькові, дата народження та місце проживання); інформацію про те, що особи, які беруть участь у процесуальній дії, заздалегідь повідомлені про застосування технічних засобів фіксації; характеристики технічних засобів фіксації та носіїв інформації, які застосовуються при проведенні процесуальної дії, умови та порядок їх використання; - описової частини, яка повинна містити відомості про: послідовність дій; отримані в результаті процесуальної дії відомості, важливі для цього кримінального провадження, в тому числі виявлені та/або надані речі і документи; - заключної частини, яка повинна містити відомості про: вилучені речі і документи та спосіб їх ідентифікації; спосіб ознайомлення учасників зі змістом протоколу; зауваження і доповнення до письмового протоколу з боку учасників процесуальної дії.

Зауваження і доповнення зазначаються у протоколі перед підписами. Протокол підписують усі учасники, які брали участь у проведенні процесуальної дії. Якщо особа через фізичні вади або з інших причин не може особисто підписати протокол, то ознайомлення такої особи з протоколом здійснюється у присутності її захисника (законного представника), який своїм підписом засвідчує зміст протоколу та факт неможливості його підписання особою.

Після огляду труп підлягає обов'язковому направленню для проведення судово-медичної експертизи для встановлення причин смерті. Труп підлягає видачі лише з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.