Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Розписка про отримання копії цивільного позову (ст. 291)

1. Цивільний позов під час досудового розслідування може бути пред`явлений як до підозрюваного, так і до інших осіб.

Іншими особами, до яких може бути пред`явлено цивільний позов, згідно з ч. 1 ст. 128 КПК, є: фізична чи юридична особа, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

2. Розписка про отримання копії цивільного позову, про яку йдеться у п. 4 ч. 4 ст. 291 КПК, складається цивільним відповідачем, тобто особою, до якої було пред`явлено позов і яка не є підозрюваною у даному кримінальному провадженні.

3. Розписка складається у довільній формі. Але обов`язково у ній має бути зазначено: ким заявлено цивільний позов, до кого його заявлено, на скількох аркушах міститься позовна заява, коли і ким надано копію. Слідчий може запропонувати власну форму розписки Див. додаток № 111.

4. Розписка додається до обвинувального акта (п. 3, 4 ч. 4 ст. 291 КПК).

Клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру (ст. 292)

1. Клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру складається слідчим Див. додаток № 112 у разі, коли кримінальне провадження щодо застосування примусових заходів виховного характеру, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, провадиться внаслідок вчинення особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

2. Клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, крім відомостей, передбачених статтею 291 КПК для обвинувального акту, повинно містити інформацію про захід виховного характеру, який пропонується застосувати. Останньою обставиною клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру відрізняється від постанови про закриття справи і направлення кримінальної справи до суду для вирішення питання про застосування примусових заходів виховного характеру, що складалася за КПК 1960 року. У такій постанові слідчий не мав права поміщувати рекомендації для суду щодо примусового заходу виховного характеру.

3. Особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, її захисник та законний представник належать до сторони захисту (п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК). Тому перед тим, як розпочати складати клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, слідчому слід виконати вимоги ст. 290 КПК щодо відкриття матеріалів досудового розслідування стороні захисту.

4. Клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру складає слідчий. У цьому разі він зобов`язаний подати клопотання на затвердження прокуророві (ч. 5 ст. 499 КПК).

Дане клопотання вправі скласти і прокурор (ч. 5 ст. 499 КПК).

5. Примусові заходи виховного характеру можуть бути застосовані і до особи, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення у віці від 16 (14) років, тобто віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, і до досягнення 18 років.

Якщо підстави до цього встановлені під час досудового розслідування, то його підсумковим документом теж буде клопотання про застосування до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру. Згідно з ч. 1 ст. 497 КПК складення такого клопотання належить до компетенції прокурора. Тому встановивши відповідні підстави слідчий ОВС повинен передати матеріали провадження прокуророві для складення ним клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

6. Слідчому слід пам`ятати про те, що перед поданням клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру прокуророві, уповноваженому його затверджувати, це клопотання підлягає вивченню і підписанню прокурором (помічником прокурора, заступником прокурора), який безпосередньо згідно із принципом незмінності прокурора здійснює нагляд за законністю конкретного досудового розслідування.