Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді

1. У виняткових невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, передбаченого розділами І, ІІ, VI, VII (статті 201 та 209), IX, XIII, XIV, XV, XVII Особливої частини Кримінального кодексу України, негласна слідча (розшукова) дія може бути розпочата до постановлення ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом, за рішенням слідчого, узгодженого з прокурором, або прокурора. У такому випадку прокурор зобов’язаний невідкладно після початку такої негласної слідчої (розшукової) дії звернутися з відповідним клопотанням до слідчого судді.

2. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 248 цього Кодексу.

3. Виконання будь-яких дій з проведення негласної слідчої (розшукової) дії повинно бути негайно припинено, якщо слідчий суддя постановить ухвалу про відмову в наданні дозволу на проведення негласної слідчої (розшукової) дії. Отримана внаслідок такої негласної слідчої (розшукової) дії інформація повинна бути знищена в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

У коментованій статті містяться підстави та процесуальний порядок проведення негласних слідчих (розшукових) дій без постанови слідчого судді.

На відміну від загального порядку, згідно якого значна частина визначених у КПК України негласних слідчих (розшукових) дій проводиться на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням прокурора або за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, стаття 250 КПК України встановлює виняткові обставини, при настанні яких відповідна негласна слідча (розшукова) дія може бути розпочата до постановлення ухвали слідчого судді.

Так, у виняткових невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, передбаченого розділами І, ІІ, VI, VII (статті 201 та 209), IX, XIII, XIV, XV, XVII Особливої частини Кримінального кодексу України, негласна слідча (розшукова) дія може бути розпочата до постановлення ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом, за рішенням слідчого, узгодженого з прокурором, або прокурора. У такому випадку прокурор зобов’язаний невідкладно після початку такої негласної слідчої (розшукової) дії звернутися з відповідним клопотанням до слідчого судді.

Алгоритм дій працівників овс при призначенні експертиз в досудовому провадженні (розділ 1, глава 4, параграф 5)

Порядок призначення судових експертиз, обов’язки, права та відповідальність експертів, суб’єкти експертної діяльності, організація проведення експертиз та оформлення їх результатів визначаються Кримінально-процесуальним кодексом України, Законом України «Про судову експертизу» від 25.02.1994, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, які затверджені наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5, Настановою про діяльність експертної служби МВС України, яка затверджена наказом МВС України від 30.08.99 №682 та іншими нормативно-правовими актами.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс України на відміну від чинного КПК України не містить чіткого переліку дій (алгоритму) слідчого щодо призначення експертиз. В той же час, новий КПК містить ряд норм, в яких визначено підстави проведення експертизи, порядок залучення експерта та спеціаліста, отримання зразків для проведення експертизи, порядок вирішення питання про відвід експерта, спеціаліста та ін.

Згідно із положеннями нового КПК до числа працівників ОВС, які наділенні повноваженням щодо призначення експертизи відносяться:

слідчі підрозділів органів внутрішніх справ (далі – слідчі), які відповідно до ст. 38 (Органи досудового розслідування) та пп.16, 18 ч.1 ст. 3 (Визначення основних термінів Кодексу) проекту КПК являються стороною кримінального провадження з боку обвинувачення;

керівник органу досудового розслідування, який відповідно до п.6 ч.2 ст. 39 проекту КПК уповноважений здійснювати досудове розслідування, користуючись при цьому повноваженнями слідчого;

співробітники оперативних підрозділів, які у випадках передбачених ч.2 ст. 41 проекту КПК виконують доручення слідчого чи прокурора.

Таким чином, головним суб’єктом із числа працівників ОВС щодо призначення експертиз є слідчий. Інші зазначені працівники ОВС можуть виконувати повноваження слідчого у випадках, передбачених проектом КПК.

При призначенні експертизи (зверненні до експерта) слідчий керується положеннями ст.ст. 242 (Підстави проведення експертизи), 243 (Порядок залучення експерта); 245 (отримання зразків для експертизи) КПК.