Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Алгоритм дій працівників овс на завершальному етапі досудового розслідування

Клопотання про ознайомлення з матеріалами досудового розслідування (ст. 221).

1. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до його завершення врегульовано статтею 221 КПК.

2. Право на ознайомлення з цими матеріалами має сторона захисту:

  • підозрюваний і його захисник та законний представник;

  • цивільний відповідач і його представник.

Таким правом зазначена стаття КПК наділяє і потерпілого. Воно регламентоване також п. 11 ч. 1 ст. 56 КПК. Слід мати на увазі, що представник потерпілого теж має право на ознайомлення з матеріалами до закінчення розслідування, бо згідно з ч. 4 ст. 56 КПК представник користується процесуальними правами потерпілого, інтереси якого він представляє, крім процесуальних прав, реалізація яких здійснюється безпосередньо потерпілим і не може бути доручена представнику. Право на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування до його закінчення не є тим правом потерпілого, котре не може бути доручене представникові.

Оскільки згідно з КПК потерпілим може бути і юридична особа (ч. 1 ст. 55 КПК), то вона теж має право на ознайомлення з матеріалами розслідування через свого представника (ч. 2 ст. 58 КПК).

3. Клопотання складається учасником, який його заявляє, у вільній формі або у формі запропонованій слідчим (якщо проти цього не заперечує учасник, який заявляє клопотання).

4. Слідчий ОВС у разі подання йому такого клопотання зобов’язаний надати матеріали для ознайомлення.

5. Слідчий надає для ознайомлення матеріали досудового розслідування до його закінчення у обсязі, зазначеному у клопотанні певного учасника. Виняток складають матеріали про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також ті матеріали, ознайомлення з якими на цій стадії кримінального провадження може зашкодити досудовому розслідуванню. За результатами ознайомлення слідчий складає протокол Див. додаток № 119.

Ознайомлення з якими саме матеріалами розслідування може завдати йому шкоди слідчий визначає, виходячи із конкретної ситуації розслідування.

Відмова у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа, оригінал якого знаходиться в матеріалах досудового розслідування, не допускається. Відмова у наданні матеріалів не може бути оскаржена до суду тим учасником, який заявив відповідне клопотання, бо не включена до переліку рішень, дій і бездіяльності слідчого, що можуть бути оскаржені під час досудового розслідування (ст. 303 КПК). Однак це не виключає права учасника досудового розслідування оскаржити таку відмову до прокурора чи керівника органу досудового розслідування ОВС. У разі встановлення факту відмови у наданні для ознайомлення загальнодоступного документа слідчий може бути притягнений до дисциплінарної відповідальності.

6. Особа, яка ознайомлюється із матеріалами досудового розслідування до його закінчення, має право робити необхідні виписки та копії (ч. 2 ст. 221 КПК). На слідчого не покладається обов`язок сприяти у здійсненні учасниками виписок та копій. Однак слідчий не повинен перешкоджати їм у цьому і має надати необхідний час. Учасники, які ознайомлюються із матеріалами справи, не мають права виносити їх за межі робочого кабінету слідчого або органу внутрішніх справ.

7. Стороні захисту, потерпілому надається достатній час для ознайомлення з матеріалами. У разі зволікання під час ознайомлення з матеріалами слідчий повинен діяти, застосовуючи за аналогією правила, встановлені ч. 10 ст. 290 КПК «Відкриття матеріалів іншій стороні».