Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Закриття кримінального провадження (ст. 283 та ст. 284 кпк України)

1Встановлення підстав закриття кримінального провадження. Якщо в кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялося про підозру, то відповідно до ч. 3 ст. 284 КПК України слідчий має право скласти (прийняти) постанову про закриття кримінального провадження Див. додаток № 106 з підстав, передбачених в п. 1, п. 2 та п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України, а саме у випадку:

- встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

- встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

- набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

2. Оформлення вказаного процесуального рішення. Оформлення рішення відбувається шляхом винесення постанови про закриття кримінального провадження, зміст якої повинен відповідати вимогам ст. 110, ст. 283 та ст. 284 КПК України.

3. Вимоги до постанови слідчого. Постанова складається на офіційному бланку, підписується службовою особою, яка прийняла відповідне процесуальне рішення.

Копія постанови слідчого про закриття кримінального провадження обов’язково надсилається заявнику, потерпілому та прокурору (ч. 5 ст. 284 КПК України).

4. Внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відомості про прийняте рішення вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань прокурором згідно з ч. 3 ст. 283 КПК України.

5. Наслідки винесення постанови про закриття кримінального провадження.

Постанова слідчого про закриття кримінального провадження може бути скасована:

- прокурором самостійно протягом двадцяти днів з моменту отримання копії постанови у зв’язку з її незаконністю чи необґрунтованістю;

- прокурором за скаргою заявника, потерпілого, якщо така скарга подана протягом десяти днів з моменту отримання заявником, потерпілим копії постанови.

 Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 303 КПК України постанова слідчого про закриття кримінального провадження може бути оскаржено заявником та потерпілим до слідчого судді протягом десяти днів починаючи з дня отримання копії постанови.

 Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку (ч. 8 ст. 284 КПК України).

Теоретична частина:

Закриття кримінального провадження є однією з форм закінчення досудового розслідування, що регламентовано главою 24 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 284 КПК України, передбачено сім підстав закриття кримінального провадження, зокрема:

1) встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

2) встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

3) не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати;

4) набрання чинності закону, яким скасовано кримінальну відповідальність за діяння, вчинене особою;

5) смерті підозрюваного, обвинуваченого, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого;

6) існування вироку по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню;

7) коли потерпілий у випадках передбачених КПК України або його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення;

8) стосовно кримінального провадження, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу.

Частина 2 ст. 284 КПК України передбачає дві додаткові підстави закриття кримінального провадження виключно судом, а саме:

1) у зв'язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності;

2) якщо прокурор відмовився від підтримання державного обвинувачення, за винятком випадків, передбачених КПК України.

Якщо в кримінальному провадженні жодній особі не повідомлялося про підозру, то відповідно до ч. 3 ст. 284 КПК України слідчий має право скласти (прийняти) постанову про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених в п. 1, п. 2 та п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України, а саме:

- встановлена відсутність події кримінального правопорушення;

- встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення;

- набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

У випадку виявлення підстав передбачених в п. 1, п. 2 та п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України слідчий складає (приймає) постанову з додержанням вимог, зазначених у ст. 110 КПК України «Процесуальні рішення», яка повинна складатися з наступних елементів:

- вступної частини, яка повинна містити відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім’я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову;

- мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на положення цього Кодексу;

- резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення; місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову; можливість та порядок оскарження постанови.

Слід враховувати, що відповідно до ч. 6 ст. 110 КПК України постанова слідчого чи прокурора повинна бути виготовлена на офіційному бланку та підписана службовою особою, яка прийняла відповідне процесуальне рішення.

Копія постанови слідчого про закриття кримінального провадження невідкладно надсилається заявнику, потерпілому та прокурору (ч. 5 ст. 284 КПК України).

Протягом двадцяти днів з моменту отримання копії постанови прокурор має право скасувати вказану постанову у зв’язку з її незаконністю чи необґрунтованістю.

Якщо заявником або потерпілим протягом десяти днів з моменту отримання подано скаргу на вказану постанову до прокурора останній наділяється правом скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження (ч. 5 ст. 284 КПК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 284 КПК України прокурору надається право скласти (прийняти) постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного за всіма пунктами передбаченими в ч.1  ст. 284 КПК України.

Копія постанови прокурора про закриття кримінального провадження надсилається заявнику, потерпілому, його представнику, підозрюваному та захиснику.

Постанова про закриття кримінального провадження може бути оскаржена в судовому порядку протягом десяти днів з моменту отримання особою її копії. Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Згідно із змістом ч. 3 ст. 283 КПК України відомості про закінчення досудового розслідування вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань виключно прокурором.