Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритм дій працівників ОВС на стадіях розслідування, за новим Кримінально-процесуальний кодекс України.doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Зупинення досудового розслідування (ст. 280 кпк України)

1Встановлення підстав зупинення досудового розслідування. Зупинення досудового розслідування можливе лише за наявності підстав, зазначених у ч. 1 ст. 280 КПК України:

1) підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком;

2) підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності і його місцезнаходження невідоме;

3) наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

2. Умови дій слідчого ОВС. Досудове розслідування відповідно до ч. 1 ст. 280 КПК України може бути зупинене лише в тому провадженні, у якому було здійснено повідомлення особі про підозру.

Якщо у кримінальному провадженні є два або декілька підозрюваних, а підстави для зупинення стосуються не всіх підозрюваних, прокурор відповідно до ч. 3 ст. 280 КПК України має право виділити досудове розслідування і зупинити його стосовно окремих підозрюваних.

Відповідно до ч. 5 ст. 280 КПК України після зупинення досудового розслідування проведення слідчих (розшукових) дій не допускається, крім тих, які спрямовані на встановлення місцезнаходження підозрюваного.

3. Необхідність вжиття заходів. До зупинення досудового розслідування слідчий зобов'язаний виконати:

- всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведення яких є необхідним та доцільним;

- заходи для встановлення місцезнаходження особи, якщо зупинити досудове розслідування необхідно у зв’язку з обставинами, передбаченими п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України.

4. Порядок прийняття рішення. Рішення про зупинення досудового розслідування оформляється постановою, яка відповідно до ч. 5 ст. 110 КПК України повинна складатися з:

- вступної частини, що містить відомості про: місце і час прийняття постанови; прізвище, ім'я, по батькові, посаду особи, яка прийняла постанову;

- мотивувальної частини, яка повинна містити відомості про: зміст обставин, які є підставами для прийняття постанови; мотиви прийняття постанови, їх обґрунтування та посилання на відповідні положення ст. 280 КПК України;

- резолютивної частини, яка повинна містити відомості про: зміст прийнятого процесуального рішення; місце та час (строки) його виконання; особу, якій належить виконати постанову; можливість та порядок оскарження постанови.

Постанова слідчого, прокурора виготовляється на офіційному бланку, підписується службовою особою, яка прийняла відповідне процесуальне рішення Див. додаток № 102.

Постанова слідчого, прокурора, прийнята в межах компетенції згідно із законом, є обов'язковою для виконання фізичними та юридичними особами, прав, свобод чи інтересів яких вона стосується.

Досудове розслідування відповідно до ч. 4 ст. 280 КПК України зупиняється вмотивованою постановою прокурора або слідчого за погодженням з прокурором, відомості про це вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Копія постанови надсилається стороні захисту та потерпілому.

5Наслідки винесення постанови про зупинення досудового розслідування.

Після отримання копії постанови сторона захисту та потерпілий мають право її оскаржити слідчому судді протягом 10 днів з дня отримання її копії.

Після зупинення досудового розслідування проведення слідчих (розшукових) дій не допускається, крім тих, які спрямовані на встановлення місцезнаходження підозрюваного.

Алгоритм дій слідчого ОВС