Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chast1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Що таке система управління охороною праці?

  2. Хто виконує організаційно-методичну роботу з охорони праці на підприємстві?

  3. Функції управління охороною праці.

  4. Завдання управління охороною праці.

  5. Організація лікувально-профілактичного обслуговування працівників.

  6. Організація служби охорони праці на підприємстві.

  7. Функції служби охорони праці, комісії з охорони праці.

  8. Вимоги щодо навчання з питань охорони праці.

  9. Види інструктажів з питань охорони праці.

1.2.4. Охорона праці жінок, неповнолітніх та інвалідів

Забороняється використання праці жінок та неповнолітніх осіб віком до 18 років на важких роботах і на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, на підземних роботах, а також залучення жінок та неповнолітніх осіб до підіймання й переміщення вантажів, маса яких перевищує встановлені щодо цього граничні норми: для жінок – 7 кг при постійному переміщенні вантажів протягом зміни і 10 кг – при чергуванні з іншими роботами; для неповнолітніх – 4 кг при постійному переміщенні вантажів протягом зміни.

Відповідно до ст. 178 Кодексу законів про працю України (КЗпП) вагітні жінки згідно з медичним висновком повинні бути переведені на легшу роботу. Вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до трьох років, не допускаються до робіт у вихідні дні, нічний час, до надурочних робіт, забороняється направляти таких жінок у відрядження.

Не допускається звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років, якщо дитина потребує домашнього догляду), одиноких матерів, які мають дітей віком до 14 років, або дитину-інваліда, з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням.

Неповнолітні приймаються на роботу, як правило, після досягнення 16 років. За згодою одного з батьків чи опікуна можуть, як виняток, прийматися на роботу особи, які досягли 15 років (ст. 188 КЗпП України). Допускається приймати учнів загальноосвітніх шкіл і професійних навчальних закладів для виконання легкої праці у вільний час при досягненні ними 14-річного віку. Забороняється допускати неповнолітніх до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Щорічна відпустка неповнолітнім працівникам надається тривалістю один календарний місяць (ст. 75 КЗпП України), встановлена скорочена тривалість робочого дня, заробітна плата виплачується в такому ж розмірі, як і дорослим працівникам від-повідних категорій.

У випадку, коли внаслідок травми виникає інвалідність, але інвалід може й бажає працювати за іншою професією, власник зобов'язаний організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування цієї особи відповідно до медичних рекомендацій, встановити неповний робочий день чи неповний робочий тиждень та пільгові умови праці з власного бажання інваліда. Залучення інвалідів до надурочних робіт та робіт у нічний час без їх згоди не допускається.

Підприємства, які використовують працю інвалідів, зобов'язані створювати для них умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертизи та індивідуальних програм реабілітації, вжити додаткових заходів щодо безпеки праці, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]