Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chast1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Яка відповідальність передбачається за порушення законів про охорону праці?

  2. За які порушення передбачається дисциплінарна відповідальність?

  3. Коли передбачена адміністративна відповідальність?

  4. Що таке матеріальна відповідальність?

  5. За які порушення передбачається кримінальна відповідальність?

  6. Міра кримінальної відповідальності за порушення вимог безпеки.

1.2.8. Розслідування хронічних професійних захворювань і отруєнь

Розслідуванню підлягають усі вперше виявлені хронічні професійні захворювання та отруєння. Віднесення захворювання до професійного проводиться спеціальними медичними закладами відповідно до списку професійних захворювань, затвердженого МОЗ.

На гірничих підприємствах до професійних захворювань відносяться, перш за все, пневмоконіоз, вібраційна хвороба, неврит слухового нерву, бронхіт, алергічні захворювання, катаракта тощо.

Зв'язок профзахворювання з умовами праці визначається на підставі клінічних даних і санітарно-гігієнічної характеристики умов праці за даними санепідстанції.

У разі підозри на профзахворювання лікувально-профілак-тичний заклад направляє хворого з відповідними документами на консультацію до спеціаліста профпатолога. Для встановлення остаточного діагнозу і зв'язку профзахворювання із впливом виробничих факторів трудового процесу спеціаліст-профпатолог направляє хворого до спеціальних лікувально-профілактичних закладів, перелік яких наведено в Положенні. При підтвердженні факту професійного захворювання спеціальним лікувально-профілактичним закладом останній повідомляє про це керівника (власника) підприємства та органи санітарно-епідеміологічного нагляду за місцем розташування підприємства.

Власник підприємства зобов'язаний організувати розслідування причин кожного випадку профзахворювання протягом семи днів з моменту одержання повідомлення про профзахворювання. Порядок розслідування профзахворювання наведений у таблиці 1.2.

Власник підприємства зобов'язаний подати до комісії із розслідування дані лабораторного дослідження шкідливих факторів виробничого процесу.

Комісія із розслідування може залучати спеціалістів-експертів, проводити розслідування обставин і причин профзахворювання, намічати заходи забезпечення нормалізації умов праці, а також визначати відповідальність підприємства і посадових осіб.

Таблиця 1.2

Розслідування профзахворювань

Вид захворювань

Оповіщення

Організатор розслідування

Склад комісії

Хто

затверджує акт розслідування

Куди надсилають матеріал розслідування

49

Хронічне професійне захворювання та професійне отруєння

1. Підприємству

2. Санепідстанції

3. Лікувально-профілактичній установі

Роботодавець

1. Представник санепідстанції (голова)

2. Представник

профспілки

3. Представник лікувально-профілактичного закладу

4. Представник місцевого органу управління з охорони здоров’я

5.Власник підприємства

6. Представник трудового колективу

Органи та установи державної санепідслужби МОЗ України

1. Хворому

2. На підприєм-ство, де виявлено захворювання

3. У лікувально-профілактичний заклад

4. До санепід-станції

5. Профспілковій організації

Акт розслідування профзахворювання складається комісією у п'яти примірниках протягом трьох діб після закінчення розслідування.

За результатами розслідування профзахворювання власник видає наказ щодо заходів запобігання аналогічним профзахворюванням, а також про притягнення до відповідальності винних осіб. Про виконання намічених заходів власник у письмовій формі інформує санепідстанцію.

Реєстрація та облік осіб, у яких вперше виявлено профзахворювання, ведеться у спеціальних журналах на підприємстві та в санепідстанціях. Картки обліку хворих до 1 лютого і 1 серпня надсилаються Головному санітарно-епідеміологічному управлінню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]