Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chast1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

2.6.2. Санітарно-побутове обслуговування працюючих

Працівники, яких приймають на підприємство, повинні пройти попереднє навчання з питань охорони праці. Вступний інструктаж має ознайомити із засобами індивідуального захисту та засобами зі зниження професійних захворювань, санітарної профілактики, власної гігієни, а також із правилами надання першої долікарської допомоги потерпілим у разі нещасного випадку.

На кар'єрах, де розробляють силікознонебезпечні породи, працівники повинні пройти один раз на рік медичний огляд та рентгенографію. На інших кар'єрах такий огляд має проводитися один раз у два роки.

Для кожного кар'єру або для групи кар'єрів повинні бути обладнані адміністративно-побутові приміщення, що мають відділення для чоловіків і жінок, з розрахунку на необхідну кількість працюючих, що проектуються на термін повного освоєння кар'єру. До складу побутових приміщень повинні входити гардероби для робочого і верхнього одягу, приміщення для сушіння і знепилення робочого одягу, душові, туалети, пральні, майстерні для ремонту спецодягу і спецвзуття, приміщення для очищення та мит­тя взуття, кип'ятильна станція для питної води, флягові приміщення, респіраторна, приміщення для особистої гі­гієни жінок, медпункти (ДНАОП 12.11-1.01-94).

Адміністративно-побутові приміщення, їдальня, медпункт розташовуються з навітряного боку на відстані не менше, ніж 50 м від відкритих складів вугілля, руди, дробильно-сортувальних фабрик, естакад та інших пиловиділяючих дільниць, але не далі як 500 м від основних виробничих будівель. Будівлі необхідно оточувати смугою насаджень із дерев.

За умови доставки робітників у кар'єр спеціальним транспортом адміністративно-побутові приміщення можуть розташовуватися на більшій відстані від борта кар'єру.

На невеликих кар'єрах дозволяється влаштовувати, за узгодженням з державною санітарною інспекцією, санітарно-побутові приміщення спрощеного типу.

У цих приміщеннях роздягальні й душові повинні мати таку пропускну здатність, щоб працюючі в найбільш багаточисельній зміні витрачали на миття і переодягання не більше, ніж 45 хвилин. Душові або лазні мають бути забезпечені гарячою та холодною водою з розрахунку 500 л на одну душову сітку за годину і мати змішувальні пристрої з регулюючими каналами. Всі санітарно-побутові приміщення повинні мати нагнітально-витяжну вентиляцію, яка забезпечує вміст шкідливих факторів у повітрі цих приміщень у межах норми. На кожному підприємстві повинно бути організоване прання спецодягу, а також ремонт взуття та спецодягу.

На кар'єрах і відвалах для обігріву робітників взимку й укриття від дощу повинні обладнуватися спеціальні приміщення, розташовані не більше, ніж 300 м від місця роботи. У цих приміщеннях повинні бути столи, стільці, умивальники з милом, питний фонтанчик або бачок із кип'яченою питною водою, вішалка для верхнього одягу. Температура повітря в приміщенні для обігріву має бути не менше як +20°С.

Кабіни екскаваторів, бурових верстатів та інших механізмів повинні бути утеплені й обладнані безпечними опалювальними приладами. На відкритих розробках повинні бути обладнані відповідно до загальних санітарних правил закриті туалети.

Для водопостачання об'єктів кар'єру може використовуватися вода загального користування або від джерел водопостачання самого кар'єру. Користуватися водою з джерел кар'єру для господарчо-питних потреб допускається після спеціального дозволу на це органів державного санітарно-епідеміологічного нагляду.

Водою повинні бути забезпечені всі виробничі приміщення, протипожежні пристрої, побутові приміщення, а також пилоподавляючі пристрої у технологічних процесах, в яких використовується вода.

Водонапірні споруди поверхневих джерел води, свердловини і пристрої для накопичення води повинні бути захищеними від забруднення, а для джерел питного водопостачання обов'язково встановлюється зона санітарної охорони. Персонал, що обслуговує місцеві установки для підготовки питної води, має проходити медичний огляд і обстеження відповідно до діючих санітарних норм.

Продуктивність станції повинна забезпечити кип'яченою або газованою водою працюючих з розрахунку не менше, як 3 л на кожного працюючого у найбільш чисельній зміні. Для миття посуду та для питної води влаштовуються крани фонтанного типу.

Для медичного обслуговування працюючих на кожному кар'єрі або для групи кар'єрів, розташованих поблизу один від одного, повинен бути організований пункт першої медичної допомоги, обладнання якого узгоджується з місцевими органами охорони здоров'я.

На підприємствах, де кількість працівників менша, ніж 300 чоловік, допускається медичне обслуговування найближчою лікувальною установою. На кожній дільниці, дразі, земснаряді, в цехах, майстернях, а також на основних гірничих і транспортних агрегатах, у гардеробних для чистої одежі, душових повинні бути аптечки для надання першої допомоги, носилки для доставки потерпілого до медичного пункту. Доставка потерпілого або працівника, що раптово занедужав на роботі, з пункту медичної допомоги до лікувальної установи має здійснюватися санітарними машинами кар'єру.

Якщо кількість працюючих на підприємстві не більше, ніж 1000 чоловік, на кар'єрі має бути одна санітарна машина, якщо понад 1000 – дві санітарні машини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]