Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chast1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
3.52 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які компоненти радіоактивного випромінювання мають місце при механічній та хімічній обробці радіоактивних руд і матеріалів?

  2. Які шкідливі газоподібні продукти розпаду атомних ядер виділяються в атмосферу при видобуванні та переробці радіоактивних руд?

  3. Яким чином нормують гранично допустимі дози оп­ромінення для різних категорій осіб?

  4. Яку біологічну дію на організм людини мас іонізуюче випромінювання?

  5. Які є засоби захисту від дії іонізуючого випромінювання на кар'єрах із підвищеним радіаційним фоном?

  6. Як виконується захист працюючих при роботах з відкритими джерелами радіоактивних речовин?

2.3. Захист від виробничої вібрації

2.3.1. Фізичні характеристики вібрації

Вібрація – це коливальні процеси, що відбуваються в механічних системах. Відчуття вібрації виникає при дотику людини до предметів, які коливаються під дією відповідної сили. Під час вібрації виникають хвильові рухи з поперемінним стискуванням або розтягуванням тканин чи частин тіла людини.

Чутливість організму до вібрації залежить від основних параметрів, що характеризують вібрацію: амплітуди зміщення А – найбільшого відхилення точки від положення рівноваги, м; частоти, f, Гц; коливальної швидкості V, м/с; коливального прискорення W, м/с2.

У практиці віброакустичних досліджень використовують відносні рівні віброшвидкості LV та віброприскорення LW, які вимірюють у децибелах і визначають за формулами:

LV = 20lgV/V0, (2.3)

LW = 20lgW/W0, (2.4)

де V, W відповідно середня квадратична коливальна швидкість і прискорення в точці виміру, м/с, м/с2; V0, W0 – опорне значення відповідно коливальної швидкості і при­скорення. Згідно з міжнародним узгодженням, за рівень опорної коливальної швидкості прийнято значення V0 = 5·10-8 м/с, а прискорення W0 = 3·10-4 м/с2. Коливальну швидкість 10-4 м/с людина сприймає як порoгову, а при швидкості понад 1 м/с – виникають хворобливі відчуття.

Залежно від характеру дії на організм вібрація буває місцевою (локальною), що передається на обмежену частину тіла (руки та ін.), та загальною, що передається на тіло людини, яка стоїть чи сидить, через опорні поверхні тіла. В реальних умовах гірничого виробництва має місце поєднання цих видів вібрації.

Місцеву вібрацію створюють ручні машини та механізми ударної, ударно-обертової, обертової дії. До вібронебезпечного обладнання на кар'єрах належать відбійні молотки, перфоратори, бурові верстати, бензопили, дрилі, електропили, вібратори.

Залежно від джерела виникнення загальну вібрацію поділяють на категорії: І – транспортна вібрація, що впливає на машиністів та операторів пересувних машин і транс­портних засобів під час руху (трактори, бульдозери, тепловози, електровози, самоскиди, автомобілі, скрепери, думпкари); II – транспортно-технологічна вібрація, що впливає на операторів і машиністів машин з обмеженим пересуванням (екскаватори, бурові верстати, транспортно-відвальні мости, відвалоутворювачі, вантажопідйомні крани, драги, земснаряди); III – технологічна вібрація, що впливає на машиністів стаціонарних машин, або передається на робочі місця без наявних джерел вібрації (підйомні, вентиляційні, водовідливні, компресорні установки, конвеєри). За умови правильного встановлення цих машин на фундаменти вібрація, яка передається на робочі місця, не перевищує санітарних норм.

За особливостями спектру розрізняють широкосмугову і синусоїдальну вібрації; за часовими характеристиками вібрацію поділяють на постійну, рівень якої змінюється не більше, як на 6 дБ за 1 хв., та непостійну, яка змінюється за той же час більше, ніж на 6 дБ.

Причиною вібрації може стати нерівномірне зношування деталей, нерівновага, незбіг центра маси тіла з віссю обертання, деформація деталей через нерівномірність їх нагрівання, незадовільний стан з'єднання муфт, підшипників, випадання роликів, неякісне виконання фундаментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]