Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ УЕФ для самост (новый).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать
  1. Тематичний зміст дисципліни

Змістовий модуль №1.

Ефективність як економічна категорія.

Оцінка економічної ефективності застосованих ресурсів

Основи науки про управління. Визначення поняття управління. Визначення поняття управління виробництвом. Основні функції управління виробництвом: планування, організація регулювання, облік та контроль. Методи управління: економічні; соціально-психологічні; організаційні. Класифікація управлінських рішень. Визначення технічних, організаційних, економічних та соціальних рішень. Обґрунтування та наслідки управлінських рішень.

Визначення понять: ефективність; процес виробництва, ефект виробництва, економічний ефект. Погляди деяких науковців на зміст понять «ефективність» та «результативність». Схема формування економічного ефекту та ефективності виробництва на підприємстві. Механізм визначення й оцінки ефективності діяльності підприємства та ефективності функціонування підприємства в залежності від суб’єктів та цілей її оцінки.

Класифікація показників ефективності за ознаками: за характером отриманих результатів; за характером використання ресурсів або здійснення витрат; за масштабами об’єкта оцінки; за рівнем оцінки; за намірами визначення; за ступенем сукупного впливу; за умовами оцінювання.

Врахування галузевих особливостей функціонування підприємств ГМК при оцінці економічної ефективності, а саме:

  • підприємства ГМК не мають достатньої свободи у виборі свого місцезнаходження;

  • на підприємствах ГМК необхідно вести постійні роботи з підготовки нових ділянок шарів й горизонтів задля підтримання виробничої потужності підприємств;

  • умови роботи працівників на підприємствах ГМК менш комфортні, ніж на підприємствах інших галузей,

  • підприємства ГМК відрізняються від інших підприємств більш складними умовами організації виробництва та праці.

Необхідність визначення вартості грошей у часі. Поняття нарощеної вартості, процентної ставки і облікової ставки. Способи розрахунку доходу при короткострокових фінансових вкладеннях. Поняття дисконту і види дисконтування. Поняття і застосування простого відсотка. Поняття і застосування складного відсотка. Вплив інфляції на вартість грошей у часі. Поняття часу та його взаємозв’язок з економічними категоріями «ефект» та «ефективність». Сутність урахування фактора часу. Поняття самозростання ресурсів.

Визначення показників і критеріїв оцінки ефективності застосованих ресурсів:

  1. Показників виробничої ефективності використання ресурсів (як результат для розрахунку використовується обсяг виробництва) – фондовіддачі; фондомісткості; коефіцієнту обертання матеріальних оборотних коштів; коефіцієнту обертання нематеріальних активів.

  2. Показників економічної ефективності використання ресурсів (як результат для розрахунку використовується прибуток) - коефіцієнту економічної ефективності застосованих ресурсів; рівню рентабельності застосованих ресурсів; коефіцієнту економічної ефективності основних виробничих фондів; коефіцієнту економічної ефективності оборотних коштів.

Розрахунок основних показників ефективності діяльності підприємств ГМК Криворіжжя.