Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ УЕФ для самост (новый).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Тема 13. Управління прибутком

Методичні вказівки до вивчення теми

Прибуток є показником, що формується на мікрорівні. Узагальнюючи в собі фінансові результати різних видів діяльності, прибуток формує одне з джерел сплати податків і поповнює джерела формування фінансових ресурсів підприємства. Управління прибутком підприємства розподіляється на дві важливі підсистеми:

  • управління формуванням прибутку;

  • управління розподілом прибутку.

З урахуванням змісту процесу управління прибутком формуються його мета і задачі (табл. 13.1 допоможе зрозуміти цей процес).

Виконання фінансовим менеджером підприємства основних завдань управління формуванням прибутку підприємства спрямоване на врахування таких особливостей:

  • потенційна різноманітність структури прибутку підприємства (за видами діяльності);

  • специфічність формування та обліку прибутку підприємства в часі;

  • вплив на прибуток звітного періоду збиткових результатів окремих видів діяльності поточного і попереднього періодів господарювання.

Таблиця 13.1

Система основних завдань, спрямованих на реалізацію головної мети управління прибутком

Головна мета управління прибутком

Основні завдань управління прибутком

Забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді

  1. Забезпечення максимізації розміру формованого прибутку, що відповідає ресурсному потенціалу підприємства і ринковій кон'юнктурі

  2. Забезпечення оптимальної пропорційності між рівнем формованого прибутку й імовірним рівнем ризику

  3. Забезпечення високої якості формованого прибутку

  4. Забезпечення виплати необхідного рівня доходу на інвестований капітал власникам підприємства

  5. Забезпечення формування достатнього обсягу фінансових ресурсів за рахунок прибутку відповідно до завдань розвитку підприємства в майбутньому періоді

  6. Забезпечення постійного зростання ринкової вартості підприємства

  7. Забезпечення ефективності програм участі персоналу в прибутку

Прогнозування прибутку підприємства проводиться лише в рамках його звичайної діяльності в розрізі визначення сум прибутку від операційної діяльності, фінансових операцій та іншої звичайної діяльності.

Поняття фінансових результатів діяльності трактується в П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати»:

  • збитки – це перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати;

  • прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати;

  • чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності ;

  • різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком).

Собівартість продукції (товарів, робі і послуг) – це поточні витрати підприємства на її виробництво та реалізацію (у грошовій формі). Склад витрат, які можна відносити на собівартість, регламентований державою, а саме «Методичними рекомендаціями з формування собівартості продукції (робіт, послуг)» від 2 лютого 2001р.

Фінансовий результат від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат.

Різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку на прибуток являє собою кінцевий фінансовий результат від звичайної діяльності.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображаються відповідно: невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо).

Остаточний фінансовий результат діяльності підприємства - чистий прибуток (збиток) визначається як різниця між різними видами доходів та витрат підприємства за звітний період.

Особливе значення фінансові менеджери підприємства надають плануванню прибутку від основної діяльності, який є найвагомішим результуючим показником ефективності ведення обраного власниками підприємства бізнесу. В сучасних умовах господарювання широке застосування одержав розрахунок кінцевих результатів діяльності підприємства за допомогою методу «Витрати-обсяг–прибуток», який відповідає на найважливіші запитання, що стоять перед фінансистами підприємства на всіх основних етапах його грошового обігу:

I етап:

1. Скільки готівки необхідно підприємству?

2. Як мобілізувати ці кошти?

3. До якого ступеня можна збільшувати фінансовий ризик, використовуючи ефект фінансового важеля?

II етап:

1. Що важливіше для підприємства: висока рентабельність чи висока ліквідність?

2. Що дешевше: придбання чи оренда нерухомості?

3. Чи слід продавати продукцію нижче її собівартості?

4. Якої продукції виробляти більше: А чи В?

5. Як вплине на продукцію ефект зміни обсягу виробництва чи збуту?

III етап:

1. Яким повинен бути в наявності оптимальний рівень товару, щоб задовольнити клієнтів, але не залучати на це багато оборотних засобів?

2. Яка оптимальна величина короткострокового кредиту, одержаного підприємством, що дозволяє забезпечити і стимулювати продаж товару в розстрочку при одночасному зниженні імовірності виникнення безнадійних боргів і мінімізації коштів, що відволікаються дебіторською заборгованістю?

IV етап:

1. Яку частину прибутку розподіляти в якості дивідендів?

2. Як знизити суми податків?

Операційний аналіз - невід'ємна частина управлінського обліку. Його дані становлять комерційну таємницю підприємства. Він сприяє пошуку найбільш вигідних комбінацій між змінними витратами на одиницю продукції, постійними втратами, ціною та обсягом продажу. Тому цей аналіз є неможливим без розподілу витрат на постійні й змінні.

Фінансовому менеджеру обов'язково треба пам'ятати про характер руху витрат (сумарних і на одиницю продукції) (табл. 13.2), щоб забезпечити беззбиткову роботу суб’єкта господарювання.

Таблиця 13.2

Вплив зміни обсягу виробництва (реалізації) продукції на змінні й умовно-постійні витрати

Обсяг

виробництва

(збуту)

Змінні витрати

Постійні витрати

Сумарні

На одиницю

продукції

Сумарні

На одиницю

продукції

Зростає

Збільшуються

Постійні

Постійні

Зменшуються

Зменшується

Зменшуються

Постійні

Постійні

Збільшуються

Визначення беззбитковості можна провести графічно.

До складу постійних витрат входять затрати, сума яких не залежить від зміни обсягу виробництва і реалізації продукції в рамках певного часового періоду. Як правило, постійні витрати здійснюються і за умови відсутності основної діяльності. Постійні витрати, в свою чергу, поділяються на абсолютно постійні (здійснення орендних платежів) та умовно-постійні (знос малоцінних і швидкозношуваних предметів).

Обсяг змінних витрат перебуває у прямій залежності від зміни обсягу виробництва і реалізації продукції. За характером такої залежності змінні витрати можуть мати пропорційний, дегресивний або прогресивний характер росту.

Таблиця 13.3

Вихідні дані обсягу виробництва і затрат

Показники

Значення показників

Різниця між максимальними й мінімальними величинами

Макс.

Мін.

1 . Обсяг виробництва, тис. шт.

8.5

4,0

4,5

2. Питома вага, %

100

47,1

52,9

3. Сума витрат, тис. грн.

247,4

152,0

95,4-

З метою достовірнішого поділу затрат підприємства на постійні й змінні використовують такі методи: максимального і мінімального значення обсягу виробництва, математично-статистичний, графічний з побудовою кореляційного поля і т. ін.

Розглянемо метод максимального і мінімального значення обсягу виробництва. Його етапи наступні:

  1. по підприємству аналізують дані звітного року в розмірі щомісячних обсягів виробництва у натуральному (кількісному) вимірі та здійснених фактичних затрат у вартісному вимірі. Із сукупності даних вибирають два періоди з найбільшим і найменшим обсягом виробництва (наприклад, лютий і серпень);

  2. аналітик будує таблицю для знаходження різниці по рівнях обсягу виробництва і затрат (табл. 13.3);

  3. визначають розмір змінних витрат на одиницю виробу за Кмін — мінімальний обсяг виробництва у процентах до максимального; Кмакс — максимальний обсяг виробництва, у тис. шт.;

  4. визначають суму постійних витрат :

, (13.1)

Постійні витрати = Максимальна сума витрат – Розмір змінних затрат×Кмакс ; (13.2)

  1. складають рівняння загального обсягу витрат підприємства, що відображає залежність зміни загальних втрат від обсягу виробництва:

Сума витрат = Постійні витрати + Змінні затрати на одиницю продукції × × Обсяг виробництва продукції. (13.3)

На базі системи аналізу витрат, обсягу реалізації та прибутку фінансовий менеджер підприємства вирішує такі питання:

1. Визначення обсягу реалізації продукції, що забезпечує беззбиткову діяльність підприємства (сума чистої виручки від реалізації продукції = сумі загальних витрат на реалізовану продукції).

Виручка від реалізації, при якій забезпечується беззбиткова діяльність підприємства за умови неотримання прибутку, називається порогом (межею) рентабельності. У вартісному вимірі поріг рентабельності визначається таким чином:

ПР = ПВ /Д, (13.4)

де ПР - поріг рентабельності;

ПВ - постійні витрати підприємства;

Д - результат від реалізації після відшкодування змінних витрат у відносному вираженні.

У натуральному вимірі поріг рентабельності визначається так:

Кпор = ПР даного товару / Ціна реалізації = ПВ / (Ц – ЗВ). (13.5)

де Кпор - порогова кількість товару;

Ц - ціна одиниці товару;

ЗВ- змінні витрати на одиницю товару.

За умови виробництва і реалізації підприємством товарів різного асортименту порогова кількість товарів окремого асортименту визначатиметься як

Кпор = (Сума постійних витрат × Пв) / (Ц1 - З1), (13.6)

де Пв -питома вага товару у загальній сумі виручки від реалізації;

З - змінні витрати на одиницю товару.

2. Визначення обсягу реалізації продукції, що забезпечує беззбиткову діяльність підприємства протягом відносно тривалого періоду.

Тривалий період (протягом якого можливі зміни обсягів не тільки змінних, але й постійних витрат, необхідних для діяльності підприємства, рівня ринкової ціни продукції підприємства та зміни безпосередньо значень порогу рентабельності) може бути представлений як певна послідовність окремих короткочасних періодів.

3. Визначення необхідного обсягу реалізації продукції для отримання запланованої (цільової) суми валового прибутку (ВП) від основної діяльності.

4. Визначення запасу фінансової міцності підприємства.

Розраховується розмір можливого зниження обсягу реалізації продукції у вартісному вимірі за несприятливої ринкової кон'юнктури, що забезпечує прибуткову діяльність підприємства.

Запас фінансової міцності = Виручка від реалізації - Поріг рентабельності (13.7)

Якщо розрахувати отриманий обсяг запасу фінансової міцності у процентах до виручки від реалізації, то оптимальним значенням даного показника є 10% і більше.

5. Визначення необхідного обсягу реалізації продукції для отримання запланованої (цільової) суми маржового прибутку (МП) від основної діяльності.

6. Визначення необхідного обсягу реалізації продукції для отримання запланованої (цільової) суми чистого прибутку (ЧП) від основної діяльності.

7. Визначення можливих результатів зростання валового прибутку від реалізації продукції за оптимізації співвідношення постійних та змінних витрат на виробництво і реалізацію продукції.

Збільшення обсягу прибутку підприємства залежить від трьох факторів:

  • збільшення обсягу реалізації продукції;

  • підвищення ціни на продукцію;

  • зниження затрат на виробництво і реалізацію.

Поширеними у фінансовому менеджменті способами максимізації і темпів наростання прибутку є:

1) метод граничного аналізу з оптимізацією затрат, обсягу виробництва продукції і прибутку, в основу якого покладено зіставлення граничної виручки з граничними витратами [7, с. 33-36];

2) метод операційного левериджу.

Метод операційного левериджу побудований на зіставленні виручки від реалізації із загальними витратами, а також змінними та постійними витратами. Його зміст полягає в наступному. Будь-яка зміна виручки від реалізації продукції породжує ще значнішу зміну прибутку. Даний феномен має назву виробничого (операційного) важеля, сила дії якого визначається за формулою

Сила дії виробничого важеля = результат від реалізації після відшкодування змінних витрат / Прибуток = МП / П. (13.8)

Але ступінь такої зміни залежить від співвідношення між постійними та змінними витратами підприємства, що називається коефіцієнтом операційного левериджу:

Коефіцієнт операційного левериджу = Постійні витрати на виробництво та реалізацію продукції / Змінні витрати на виробництво та реалізацію продукції = Постійні затрати на виробництво та реалізацію продукції / Повна сума затрат на виробництво та реалізацію продукції (13.9)

Співвідношення приросту суми валового прибутку та суми обсягу реалізації, що досягається за при певному коефіцієнті операційного левериджу, називають ефектом операційного левериджу:

Ефект операційного левериджу = Темп приросту валового прибутку. % /

/ Темп приросту обсягу реалізації продукції, % (13.10)

При застосуванні методу операційного левериджу необхідно враховувати ряд особливостей:

  • позитивний вплив операційного левериджу може бути досягнутий лише за умови переходу підприємством порогу рентабельності основної діяльності;

  • ніж вище значення коефіцієнта операційного левериджу, тим вищим буде його ефект при збільшенні приросту обсягу реалізації продукції;

  • за умови зниження обсягу реалізації продукції значною мірою знижуватиметься валовий прибуток;

  • ефект операційного левериджу може повністю виявлятись лише в короткотерміновому періоді.

Використовуючи механізм операційного левериджу, підприємства можуть цілеспрямовано управляти постійними й змінними витратами з метою визначення такої їх комбінації, за якої б утримувався найбільший з усіх можливих прибутків.

Формування прибутку підприємства в часі має специфічний характер. Бухгалтерська звітність підприємства дозволяє визначити суму прибутку за певні проміжки часу станом на певну дату. Реально формування прибутку на підприємстві відбувається постійно, що пов'язано з безперервним процесом фінансової діяльності підприємства. За кожною реалізаційною операцією, пов'язаною з відвантаженням продукції, наданням послуг, виконанням робіт або надходженням коштів від здійснення тих чи інших видів діяльності відбувається процес формування прибутку. Тому з метою оперативного управління формуванням прибутку фінансові менеджери розраховують його обсяг у складі виручки від реалізації тих чи інших грошових надходжень. Даний розрахунок, як правило, проводиться з використанням показників рентабельності чи показника витрат на грошову одиницю.

Вплив на прибуток звітного періоду збиткових результатів діяльності попереднього періоду господарювання підприємства зумовлений сальдовим методом його визначення, що і призводить до часткової втрати отриманого прибутку внаслідок раніше допущених збитків.

  • Розробка цінової політики та її оптимізація на підприємстві

Завдання максимізації прибутку полягає в тому, щоб визначити стан динамічної рівноваги між попитом і пропозицією, а також встановити рівноважну ціну і відповідний обсяг продаж

Для підприємства, яке бажає досягти стійкого положення на ринку, встановлення ціни має ключове значення для успіху обраної стратегії. Ціна є інструментом стимулювання попиту і одночасно являє собою головний фактор довгострокової рентабельності.

Визначена ціна безпосередньо формує рівень попиту і, отже, обсяг продаж при еластичному попиті. Надмірно висока або низька ціна може підірвати успіх товару.

Існує декілька методів формування ціни.

  • Витратний метод формування ціни

Традиційний спосіб встановлення ціни (Р) полягає в додаванні до повної суми витрат, що відповідають плановому рівню випуску, деякої фіксованої надбавки, що визначається плановим рівнем прибутку (бажаним рівнем рентабельності):

Р = С + d = (Сзмін + Спост ) + d, (13.11)

де Р, С - ціна, витрати на одиницю, що відповідають плановому рівню випуску;

Cзмін - змінні витрати на одиницю продукції;

Спост - сумарні постійні витрати.

Призначення ціни тільки з позиції рентабельності може створювати ілюзію стабільного одержання прибутку.

Головний недолік ціни, яка визначається виключно з точки зору витрат, - це ігнорування залежності між ціною і обсягом продажу. Немає ніяких гарантій, що ця ціна забезпечить той обсяг продаж, виходячи з якого вона була розрахована.

Небезпечною є ситуація, коли реальний обсяг продаж виявляється нижчим від бажаного рівня: це звичайно підштовхує управлінців до додаткового підвищення ціни для збереження рентабельності.

При еластичному попиті ця поведінка цін призводить до подальшого зменшення обсягу продаж. Постійні витрати при цьому розподіляться на меншу кількість товару і виявиться, що при орієнтації на фіксовану рентабельність необхідно буде знову підвищити ціни.

Таким чином, якщо в ціноутворенні підприємство притримується бажаного рівня випуску, величини втрат і заданого рівня рентабельності, не розуміючи основної тенденції еластичного попиту, то воно може прийняти помилкове рішення. Використовуючи в ціноутворенні поняття беззбитковості, помилкові рішення можна виключити.

  • Метод маркетингових оцінок

Аналіз витрат дозволяє бачити наслідки різних нових стратегій, які розглядає підприємство. Спираючись на результати аналізу, легше перейти до аспектів ціноутворення, що мають якісний характер і пов'язані з чуттєвістю попиту і реакцією конкурентів.

Дуже важливе для аналізу попиту поняття цінової еластичності: виражена у відсотках зміна обсягу продаж товару в результаті зміни його ціни на 1 %:

(13.12)

Якщо попит еластичний, то при збільшенні ціни він спадає, зменшується виручка від реалізації, а підприємство може втратити весь прибуток. Цінова еластичність, як правило, від'ємна, тому що підвищення ціни призводить до зниження попиту, і навпаки.

Еластичність вимірює вплив зміни ціни на зміни обсягу продаж, але не показує вплив ціни на інші більш складні й часто комплексні характеристики, важливі для розуміння реакції покупця (наприклад, віддача переваги певній марці). Крім того, на практиці важко досягти оцінок еластичності, достатньо стабільних і надійних для визначення на їх підставі оптимальної ціни.

Використання гнучкої ціни, тобто продажу одного виду товару різним покупцям за різними цінами - один з практичних прикладів управління еластичністю.

Для вибору варіантів зміни ціни керуються такими правилами:

  • при еластичності попиту більше одиниці (попит еластичний) зміна ціни на 1% дає більше 1% зміни обсягу збуту. Отже, зниження ціни викликає таке зростання попиту, при якому загальна виручка зростає;

  • якщо еластичність попиту дорівнює одиниці, то кожний відсоток зміни ціни приносить 1% зміни обсягу збуту;

  • при еластичності попиту менше одиниці (попит нееластичний) зміна ціни на 1% дає менше 1% зміни обсягу збуту. Тому зниження ціни не викликає такого підвищення попиту і не компенсує зменшення виручки.

  • Метод граничних втрат

Для максимізації прибутку фінансові менеджери використовують варіантні розрахунки прибутку при різних цінах і обсягах виробництва і визначають оптимальний обсяг виробництва і ціну, що забезпечують найбільший прибуток.

Випуск кожної додаткової одиниці продукції викликає приріст загальної виручки на величину, яка називається в економічній теорії граничною виручкою, а також збільшення валових (сумарних) витрат на величину, що називається граничними втратами. Якщо гранична виручка перевищує граничні витрати, то прибуток збільшується, і, навпаки, якщо гранична виручка менша граничних витрат, прибуток зменшується. При цьому потрібно пам'ятати наступне правило: найбільший прибуток підприємству забезпечують такі обсяг випуску продукції і ціна, при яких граничні витрати дорівнюють або максимально наближаються до граничної виручки

З урахуванням вищесказаного вибирають найкращий результат (табл. 13.3).

Таблиця 13.3

Варіанти розрахунку прибутку

Кількість реалізованих виробів, тис.шт.

Ціна одного виробу, грн.

Виручка від реалізації, тис. грн.

Валові витрати, тис.грн.

Прибуток. тис.грн

(1 – 4)

Гранична виручка, тис.грн.

Граничні витрати, тис.грн

Різниця між граничною

виручкою і граничним витратами,

тис.грн. (6-7)

1

2

3

4

5

6

7

8

2

90

180

150

30

-

-

-

4

80

320

250

70

140

100

+ 40

6

70

420

320

100

100

70

+ 30

8

60

480

410

70

60

90

-30

10

50

500

520

-20

20

110

-90

12

40

480

660

-180

-20

140

-160

14

30

420

830

-410

-60

170

-230

  • Управління розподілом прибутку

Отриманий прибуток підприємство розподіляє за двома напрямами:

  • на фінансування певних витрат на рівні держави шляхом сплати в державний та місцеві бюджети податку на прибуток;

  • на формування на рівні підприємства фінансових ресурсів грошових фондів, які мають певне призначення і виконують відповідні функції в його діяльності.

Відповідно управління розподілом прибутку підприємства передбачає вирішення таких завдань:

    • забезпечити збільшення абсолютної суми прибутку після сплати податку на прибуток;

    • забезпечити збільшення абсолютної суми чистого прибутку підприємства;

    • визначення оптимального співвідношення у використанні чистого прибутку на споживання і накопичення;

    • визначення оптимального розміру прибутку, який спрямовується на виплату дивідендів.

Ці завдання фінансові менеджери вирішують, враховуючи особливості чинної податкової політики (шляхом оптимального зменшення оподатковуваної суми прибутку, використання діючих податкових пільг, оптимізації податкових платежів у часі, врахування чинних умов оподаткування дивідендних виплат тощо.).

  • Вибір дивідендної політики

До функцій фінансового менеджера входять розробка й обґрунтування пропозицій з розподілу чистого прибутку і формування грошових фондів підприємства. При цьому найважливішими завданнями є узгодження дивідендної й інвестиційної політики і забезпечення оптимальних пропорцій між реінвестуванням прибутку і використанням її на споживання.

Особливу увагу дивідендній політиці приділяють відкриті акціонерні товариства. Менеджери таких підприємств повинні не тільки піклуватися про раціональний розподіл прибутку на нагромадження і споживання, але і враховувати реакцію фондового ринку на підвищення чи зниження дивідендів. Інформація про дивідендну політику відкритих акціонерних товариств ретельно відслідковується учасниками фінансового ринку, зацікавленими особами. При цьому аналізуються такі основні показники, що характеризує дивідендну політику акціонерного товариства:

Ставка дивіденду на одну акцію =

= ( Дивідендний фонд / Акціонерний капітал) × 100 (13.13)

Доход на одну звичайну акцію =

= Чистий прибуток / Середня кількість звичайних акцій в обороті (13.14)

Коефіцієнт «ціна – доход» =

= Ринкова вартість акції (курс) / Доход на одну звичайну акцію (13.15)

Дивідендний доход = Дивіденд на одну акцію / Ринкова вартість акції (13.16)

Коефіцієнт виплати дивідендів =

= Дивіденд на одну акцію / Доход на одну акцію (13.7)

Інформація про ці показники публікується у фінансовій пресі, а отже, збої у виплаті дивідендів можуть призвести до зниження ринкової вартості акцій.

Інтереси акціонерів пов'язані з підвищенням їхнього сукупного доходу. Необхідно з'ясувати, яка дивідендна політика дасть найбільший приріст цього доходу. Дослідження привели до появи двох теорій дивідендної політики.

1. Теорія нарахування дивідендів за залишковим принципом

Відповідно до цієї теорії дивідендний фонд по звичайних акціях формується після фінансування за рахунок прибутку всіх необхідних витрат, тобто погашення кредитів, виплати фіксованих дивідендів по привілейованих акціях, відрахувань у фонд розвитку для здійснення інвестицій, а сума, що залишилася, направляється на виплату дивідендів.

Основними розробниками цієї теорії вважаються Ф.Модільяні і М.Міллер (звідси і скорочена назва - теорія М-М).

Головна теза цієї теорії полягає в тому, що акціонери віддають перевагу стабільності дивідендної політики, а не одержанню надвисоких доходів. Крім того, ці вчені вважали, що сума виплачуваних дивідендів приблизно дорівнює витратам, які необхідно нести для вишукування додаткових джерел фінансування інвестицій. Звідси вони прийшли до висновку, що дивідендна політика на ціну акцій і сукупне багатство акціонерів не впливає і тому не потрібна; пріоритет треба віддавати інвестиційній політиці.

2. Більш розповсюдженою є теорія, що дістала назву „синиця в руці”. Головний її розробник М. Гордон виходив з того, що інвестори хочуть мінімізувати ризик, тому завжди віддають перевагу поточним дивідендам, можливим майбутнім виплатам і приростам акціонерного капіталу. Одержувані регулярно дивіденди зменшують ризик, невизначеність для акціонера, що віддають перевагу менший, але постійний доход на вкладений капітал. Це приводить до підвищення ціни акціонерного капіталу, тому що збільшується попит на акції. І навпаки, якщо дивіденди компанією не виплачуються, те збільшується невизначеність, зростає необхідна інвесторами норма доходу, що приводить до зниження ринкової ціни акцій.

У практичних ситуаціях фінансовим менеджерам необхідно враховувати конкретні обставини і вибирати підхід відповідно до обставин. Доводиться балансувати між виплатою достатніх дивідендів (щоб були задоволені акціонери) і реінвестуванням прибутку (для забезпечення розвитку підприємства). Зваженою вважається дивідендна політика без різких коливань (різке зниження дивідендів в одному році, потім підвищення і т.ін.), при якій щорічно виплачується стабільний доход. По можливості, треба намагатися забезпечити акціонерам доход більший, ніж банківський відсоток. Іноді можна вдаватися до виплати дивідендів акціями, щоб зберегти прибуток в обороті підприємства.

Особливий характер під час оцінювання прибутковості має галузева належність підприємств. У процесі формування ринкових відносин характерною особливістю управління підприємствами гірничо-металургійного комплексу (ГМК) є підвищення вимог до ефективності та якості виробництва.

Проведені на підприємствах ГМК процеси приватизації та реструктуризації спричинили, в свою чергу, зміну структури управління і зацікавленість власників у кінцевих фінансових результатах. Проте необхідно провести раціональну організацію виробництва, поліпшити матеріально-технічну базу та соціальну забезпеченість працівників, забезпечити наявність оборотних коштів. Аналіз підсумків роботи гірничорудних підприємств за минулі роки свідчить про кризове становище в галузі. З’ясовано, що основними наслідками різкого зниження обсягів виробництва є:

  • збитковість та критичний фінансовий стан підприємства;

  • прогресуюче відставання розкривних робіт і, як наслідок, зменшення виробничих потужностей підприємств;

  • значний знос основних засобів праці, технічно та морально застарілі технології та обладнання;

  • різке зменшення капітальних вкладень на підтримання виробничих потужностей та поновлення основних засобів;

  • екологічні проблеми, накопичені за роки існування галузі;

  • не конкурентоспроможна якість товарної продукції та висока собівартість.

Для подолання кризи, що склалася на підприємствах з видобутку залізної сировини, керівництвом Державної акціонерної компанії «Укррудпром», у яку увійшли ВАТ «Північний ГЗК», ВАТ «Південний ГЗК», ВАТ «Центральний ГЗК», ВАТ «Інгулецький ГЗК», ВАТ «Криворізький ЗРК» та ВАТ «Суха балка», у 1999 році було розроблено низку заходів, які дали змогу стабілізувати стан виробництва та істотно поліпшити фінансово-економічні показники роботи цих підприємств. Насамперед було розроблено систему заходів щодо зменшення питомих витрат енергоресурсів і матеріалів, зниження собівартості продукції з метою підвищення прибутку на підприємствах компанії.

Найвагомішою для стабілізації фінансово-економічної діяльності підприємств галузі стала розробка Державної програми розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу на період до 2011 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 р. №967. У розробленні проекту Програми, що проводилося керівництвом Мінпромполітики, взяли участь підприємства й об’єднання галузі, науково дослідні та проектні організації ГМК.

З метою створення умов, необхідних для проведення реструктуризації гірничорудних підприємств, покращення їх фінансового стану, подолання кризової ситуації у гірничо-металургійному комплексі України, з 1 січня 1999 до 1 січня 2002 року проводився економічний експеримент. Перелік підприємств, які брали участь в економічному експерименті, затверджено Кабінетом Міністрів України.

На етапі реструктуризації підприємств з підземним видобутком руди передбачалось виконання таких заходів:

  • реструктуризація державного об’єднання «Кривбасруда» шляхом ліквідації неприбуткових шахт;

  • реструктуризація державного рудоуправління ім. Кірова;

  • передача об’єктів соціальної інфраструктури підприємств, що реструктуруються, на баланс місцевого самоврядування;

  • створення на базі майна шахт, які підлягають ліквідації, державного управління «Кривбасгідрозахист»;

  • корпоратизація прибуткових шахт і реорганізованих у процесі реструктуризації підприємств.

Етап реструктуризації підприємств з відкритим способом видобутку залізної руди передбачав такі заходи:

  • об’єднання державного Новокриворізького гірничо-збагачувального комбінату з металургійним комбінатом «Криворіжсталь» та Криворізьким коксохімічним заводом;

  • корпоратизацію і подальшу приватизацію гірничо-збагачувальних комбінатів за умови закріплення у державну власність контрольних (51%) пакета акцій ВАТ «Північний ГЗК», ВАТ «Центральний ГЗК», «Інгулецький ГЗК» і блокуючого (25,78%) пакету акцій ВАТ «Південний ГЗК»;

  • передача об’єктів соціальної сфери на баланс місцевого самоврядування;

  • виведення зайвих потужностей і проведення за рахунок залучених коштів реконструкції та технічного переобладнання з метою збільшення випуску конкурентоспроможної продукції.

Законом України №43-322/4 від 29.01.1999р. «Про проведення економічного експерименту на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України» було передбачено внесення доповнень до деяких законів України стосовно надання пільг підприємствам-учасникам експерименту, а саме щодо:

  • зменшення ставки податку на прибуток підприємств, які брали участь в експерименті до 30% від діючої (різниця надходження коштів, яка утворилася від зміни ставки, спрямовувалася на поповнення оборотних коштів підприємства);

  • використання 70% коштів від збору за забруднення навколишнього середовища на виконання власних природоохоронних заходів, залишок - 30% розподілявся між місцевими, обласними і державними фондами охорони навколишнього середовища;

  • нарахування пені за невчасну сплату податків і зборів на період проведення економічного експерименту у розмірі 50% від ставок, встановлених Законом (пеня й штрафи, нараховані й не внесені до бюджету на 01.01.1999р., були скасовані);

  • підприємства, які беруть участь в експерименті, сплачують суму в Державний інноваційний фонд у розмірі 50% від ставки, передбаченої законодавством України;

  • дозволу Державній податковій адміністрації надавати відстрочку щодо сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів (у межах їх компетенції) терміном до 36 місяців;

  • надання пільг щодо податку на додану вартість.

Дію експерименту було продовжено до кінця 2003 року. Проведення економічного експерименту значною мірою вплинуло на фінансовий стан гірничорудних підприємств, що виявилось у зростанні рівня їх рентабельності до 10,1%.

Стан галузі міг бути кращим, якби не істотний податковий тиск. Разом із загальними для всіх галузей податками гірничорудні підприємства сплачують податки за право користування надрами, на відтворення мінерально-сировинної бази, за складування промислових відходів та забруднення навколишнього середовища. Отже, під час визначення рівня оподаткування не враховуються такі специфічні особливості гірничорудних підприємств, як висока фондомісткість і трудомісткість.

В умовах ринкової економіки стан гірничорудних підприємств визначається такими основними чинниками: природними умовами, цінами на сировину й енергію та податками. Аналіз стану гірничорудних підприємств ДАК «Укррудпром» та ринків збуту свідчить про відсутність можливостей відновлення минулих обсягів видобутку, збагачення та реалізації залізорудної продукції.

Адже для того щоб збільшити виробництво товарної залізної руди, наприклад у Криворізькому басейні, до 45,6 млн. т, що має забезпечити прогнозні обсяги експорту і потреби внутрішнього ринку у сировині, нині необхідно інвестувати на відновлення основних засобів праці гірничорудних підприємств суму еквівалентну 190 млн. доларів США на рік, що вдвічі більше від вкладених у 2000р. коштів. Витрати на ці заходи зростають зі збільшенням рівня глибини розкриття родовищ корисних копалин та погіршення гірничо-геологічних умов видобутку.

Усе це свідчить про необхідність зміни економічної та технічної політики розвитку підприємств Криворізького басейну з метою підвищення якості та конкурентоспроможності їхньої продукції. На сьогодні конкурентоспроможною є залізорудна продукція з вмістом заліза 67-68% і кремнезему менше ніж 4-5%. Таким чином, для прогресивного напряму розвитку гірничорудних підприємств, потрібно вирішити низку проблем:

  • завершити реструктуризацію галузі;

  • закінчити будівництво раніше розпочатих об’єктів та реконструкцію діючих виробництв;

  • вивести з експлуатації морально застарілі та фізично спрацьовані агрегати;

  • вирішити злободенні соціальні проблеми;

  • зберегти експортний потенціал галузі;

  • зменшити податковий тиск на гірничо-збагачувальні підприємства;

  • підвищити конкурентоспроможність товарної продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках;

  • створити сприятливий інвестиційний режим;

  • удосконалити систему управління загалом гірничо-металургійного комплексу України;

  • створити міцну базу гірничого машинобудування, яка б забезпечила високопродуктивним вітчизняним обладнанням.

Нестача власних оборотних коштів на підтримання діючих потужностей і заміну фізично і морально зношеного технологічного обладнання, знос якого становить 75-90%, призводить, зокрема, до несвоєчасного введення в експлуатацію очисних блоків та панелей, а також до втрат виробництва. Останніми роками причиною близько 50% втрат є відсутність кондиційної сировини і 25% - через незадовільний стану технологічного обладнання. Аналіз гірничо-капітальних робіт (ГКР) показує, що на більшості шахт відставання робіт з будівництва нових, замість горизонтів, що вибули, становить 2-4 роки. Невиконання ГКР у планові строки призведе до зменшення запасів на діючих горизонтах і зниження обсягів видобутку.

Незважаючи на зниження обсягів товарної продукції, реалізація прийнятих технічних рішень дала змогу підвищити ефективність виробництва і зберегти ринки збуту. В економічній літературі зазначається, що інтенсивна експлуатація Криворізького басейну призвела до повного відпрацювання запасів природно багатих залізних руд у центральній частині їх залягання. Видобуток магнетитових кварцитів підземним способом, за низьких обсягів виробництва і нестачі власних обігових коштів, став неефективним, а його фінансування за рахунок прибуткових шахт – неможливим.

Гірничо-металургійна галузь, до якої належать гірничорудні підприємства, посідає основне місце у виробничій сфері держави, в промисловому та експортному потенціалі країни. Її частка становить близько 22% усього промислового виробництва України та приблизно 63% її експорту.

Водночас, у гірничо-металургійному комплексі, як і в інших базових галузях економіки, є багато невирішених проблем. У зв’язку з недостатньою якістю українська металопродукція, яку виробляють здебільшого на застарілому обладнанні, експортується за цінами на 20-30% нижче за ціни на метал сучасних зарубіжних заводів. Експорт металопродукції за заниженими цінами був зумовлений необхідністю виходу України на нові зовнішні ринки.

Унаслідок цього у галузі дуже повільно проводяться роботи з виведення з експлуатації надлишкових потужностей, приведення чисельності працівників до співвідношення з обсягами виробництва. Для вирішення невідкладних проблем металургії потрібні рішучі заходи. Загальна стратегія має бути спрямована на підтримання експортного потенціалу гірничо-металургійного комплексу з метою забезпечення валютних надходжень в Україну, підвищення конкурентоспроможності продукції, зменшенням її собівартості, проведенням реструктуризації підприємств та оновленням виробничих фондів. Реструктуризація галузі повинна відбуватися ліквідацією потенційно збиткових підприємств, виведенням з експлуатації недіючих потужностей, розширенням номенклатури товарної продукції, застосуванням у виробництві нових, високопродуктивних, енергозберігаючих та екологічно чистих технологій та обладнання.

Слід зазначити, що реалізація залізорудної продукції Криворізького басейну на світовому ринку ускладнюється гострою конкурентною боротьбою з такими країнами-виробниками, як Швеція, Бразилія, Австралія, а останнім часом до цих поставників можна прирахувати і Росію. Обігнати ці держави за якістю та вартістю продукції навряд чи буде можливим на сучасному етапі. Пояснити це можна насамперед обсягами запасів та якістю залізних руд, а також гірничо-геологічними умовами розробки родовища.

На тлі ринкових відносин між споживачами та постачальниками-виробниками залізорудної продукції слід наголосити та тому, що зарубіжні гірничорудні підприємства оснащені сучасним високопродуктивним обладнанням. Оптимізація виробництва здійснюється із застосуванням комп’ютерної техніки. На жаль, українські гірничо-збагачувальні підприємства не мають фінансових можливостей, достатніх для придбання гірничої техніки, яка відповідає сучасним вимогам. Цей недолік може бути компенсовано створенням та впровадженням технологічних схем, які забезпечать зниження витрат виробництва до рівня, досягнутого закордонними конкурентами, що домінують нині на ринку залізорудної продукції. Щодо якості товарної залізорудної продукції, то цей показник на сучасному етапі може бути досягнуто застосуванням селективної виїмки родовищ та вдосконаленням методів збагачення видобутої руди, пошуку раціональної компонентної суміші на стадії підготовки сировини до металургійного переділу. Крім того, потрібно прискорити переробку відходів збагачувальних фабрик у корисний продукт там, де це не тільки екологічно, а й економічно вигідно. Поліпшення фінансового стану підприємств потребує як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій. Слід зазначити, що основними показниками, які характеризують виробничо-господарську діяльність підприємств є прибуток і рентабельність. Саме підвищення прибутковості гірничорудних підприємств дасть змогу одержати внутрішні джерела фінансування для поліпшення фінансового стану. Динаміку фінансових результатів діяльності гірничорудних підприємств ДАК «Укррудпром» за період 2005-2006рр наведено у табл. 13.4-13.6.

З розрахунків видно, що ситуація стабілізується. Це деякою мірою пов’язано, як раніше вказано, з участю підприємств гірничо-металургійного комплексу в економічному експерименті. Завдяки зменшенню податкового тиску на прибуток підприємств вони змогли залишати частину прибутку на поповнення оборотних коштів. Це значно вплинуло на подальше збільшення суми прибутку від операційної діяльності та зміцнення фінансового стану.

Прибуток як фінансовий результат діяльності підприємства перебуває під прямим впливом доходів і витрат. Крім збільшення обсягу реалізації, резервами зростання прибутку є зниження витрат на виробництво та реалізацію продукції, зменшення енергоємності та матеріаломісткості виробництва, трудових витрат, удосконалення структури продукції, яку виробляють, та поліпшення її конкурентоспроможності. У динаміці витрат на одиницю виробленої продукції в середньому по промисловості та окремо за кожним ГЗК Криворіжжя спостерігається поступове зменшення суми витрат на одиницю виробленої продукції, проте сума витрат залишається значною. Найбільш негативним щодо цього був 1999р., оскільки витрати на одиницю виробленої продукції свідчать про збитковість Північного ГЗК та Центрального ГЗК.

Слід зазначити, що розмір і структура витрат значно впливають на процес формування прибутку підприємств, тому підприємствам необхідно розглядати стратегічні напрями зменшення частки витрат у виробленій продукції.

Отже, проведений аналіз дозволив виявити основні чинники та умови формування прибутку на підприємствах ГМК. Чинниками, що впливають на формування прибутку, є організаційна структура комбінатів, розміри підприємств, їх географічне розташування, види продукції, яку виробляють, розташування ринків збуту продукції, питома вага реалізованої продукції у національному продукті та інші.

Велике значення для формування прибутку має державно-правове регулювання діяльності підприємств ГМК. Зокрема, можливість реалізації продукції на експорт з пільгами щодо податку на додану вартість, пільгове оподаткування прибутку у період участі підприємств в економічному експерименті тощо. Постійна зміна умов економічної діяльності підприємств, правового механізму регулювання, відносин з конкурентами та органами влади впливає на поведінку самих суб’єктів економічної діяльності. Ці процеси не оминули підприємства ГМК. Після проведення приватизації замість зруйнованої системи старих господарських зв’язків сформувалась нова система конкурентної та технологічної взаємодії металургійних підприємств.

Специфіка галузі така, що основною виробничою одиницею є підприємство з надвеликими виробничими потужностями. Тому фактично галузь формують кілька підприємств – індустріальних гігантів. Це створило сприятливі умови для створення фінансово-промислових груп як з вертикальним, так і з горизонтальним об’єднанням. Наслідком цього є те, що фінанси підприємств ГМК не можна розглядати окремо від інтересів їхніх власників. Ці інтереси стоять ширше від розвитку конкретного підприємства й орієнтовані на максимізацію фінансового потенціалу групи. Тому і ставлення до прибутку, як до універсальної характеристики ефективності роботи підприємства, теж змінюється. Важливим кроком у вирішенні

Таблиця 13.4

Порівняльна таблиця фінансових показників діяльності підприємств Асоціації «Укррудпром» за 2005-2006рр.

№ п/п

Найменування показників

Період

Всього Асоціація «Укррудпром»

ВАТ «Криворізький ЗРК»

ВАТ «Суха Балка»

ВАТ

«Південний ГЗК»

ВАТ «Центральний ГЗК»

ВАТ

«Північний ГЗК»

ВАТ «Інгулецький ГЗК»

ВАТ «Полтавський ГЗК»

ВАТ «Кривбасвибухпром»

ВАТ «Докучаєвський ФДК»

ВАТ «Ново троїцьке РУ»

ВАТ «Бакалаврське РУ»

1.

Обсяг реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

2005р.

14740647

857461

299004

1364835

2332504

4928059

2053653

2227146

316578

242161

65005

54241

2006р.

14021221

876951

375797

1542933

1899487

4091597

2084934

2331280

393704

289211

61115

74212

(+/-)

-719426

19490

76793

178098

-433017

-836462

31281

104134

77126

47050

-3890

19971

(%)

95,12

102,27

125,68

113,05

81,44

83,03

101,52

104,68

124,36

119,43

94,02

136,82

2.

Повна собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

2005р.

10856406

747878

247232

1211856

1612213

3102243

1606000

1754070

266846

202576

59274

46218

2006р.

11392177

782888

325038

1423611

1530269

2891641

1791015

1955654

336587

244410

51728

59336

(+/-)

535771

35010

77806

211755

-81944

-210602

185015

201584

69741

41834

-7546

13118

(%)

104,94

104,68

131,47

117,47

94,92

93,21

111,52

111,49

126,14

120,65

87,27

128,38

3.

Результат від реалізації прибуток (+), збиток (-)

2005р.

3884241

109583

51772

152979

720291

1825816

447653

473076

49732

39585

5731

8023

2006р.

2629044

94063

50759

119322

369218

1199956

293919

375626

57117

44801

9387

14876

(+/-)

-1255197

-15520

-1013

-33657

-351073

-625860

-153734

-97450

7385

5216

3656

6853

4.

Рентабельність реалізованої продукції по повній собівартості, %

2005р.

35,78

14,65

20,94

12,62

44,68

58,85

27,87

26,97

18,64

19,54

9,67

17,36

2006р.

23,08

12,01

15,62

8,38

24,13

41,50

16,41

19,21

16,97

18,33

18,15

25,07

(+/-)

-12,7

-2,64

-5,32

-4,24

-20,55

-17,36

-11,46

-7,76

-1,67

-1,21

8,48

7,71

5.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування

2005р.

3512863

86963

42191

71854

696954

1811328

362335

376030

38972

19347

3857

3032

2006р.

2187419

75617

36193

77274

339868

11082983

277530

203799

56729

22425

7741

7260

(+/-)

-1325444

-11346

-5998

5420

-357086

-728345

-84805

172231

17757

3078

3884

4228

6.

Рентабельність звичайної діяльності, %

2005р.

24,85

6,91

10,39

2,81

36,48

56,23

18,74

18,26

13,01

5,19

6,19

5,17

2006р.

11,75

3,70

5,92

2,76

14,48

23,07

10,06

8,31

16,19

5,63

8,99

10,62

(+/-)

-13,10

-3,21

-4,47

-0,05

-22,00

-33,16

-8,68

-9,95

3,18

0,44

2,80

5,45

7.

Чистий прибуток (+), збиток (-)

2005р.

2573928

47735

33784

25829

499692

1351370

288119

289715

25594

10314

1548

228

2006р.

1509113

45074

24997

5564

280814

778680

187588

122031

40567

14540

5984

3274

(+/-)

-1064815

-2661

-8787

-20265

-218878

-572690

-100531

-167684

14973

4226

4436

3046

Таблиця 13.5

Основні фінансово-економічні показники на 01.01.2007 р. (тис. грн.)

Найменування підприємств

Чистий доход (виручка від реалізації)

Повна собівартість реалізованої продукції

Результат від реалізації

Рентабельність реалізованої продукції по повній собівартості

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування

Наявність власних оборотних коштів

Кредиторська заборгованість на 01.01.2007 р.

Дебіторська заборгованість на 01.01.2007

Платежі до бюджету на 01.01.2007 р.

Платежі до Пенсійного фонду на 01.01.2007 р.

Всього

до бюджету

до Пенсійного Фонду

по зарплаті

нараховано

перераховано

% оплати

нараховано

перераховано

% оплати

1

ВАТ «Кривбасзалізрудком»

876951

782888

94063

12,01%

75617

837986

150409

17878

4455

11258

235612

108966

100456

92,2%

80820

80866

100,1%

2

ВАТ «Суха Балка»

375797

325038

50759

15,62%

36193

119051

69047

7146

1695

3734

165767

50098

55234

110,3%

29316

29366

100,2%

 

Всього по підприємствам з підземним видобутком

1252748

1107926

144822

13,07%

111810

957037

219456

25024

6150

14992

401379

159064

155690

97,9%

110136

110232

100,1%

3

ВАТ «Південний ГЗК»

1542933

1423611

119322

8,38%

77274

344545

1196905

19583

4599

12654

1061788

220288

188221

85,4%

67301

66894

99,4%

4

ВАТ «Центральний ГЗК»

1899487

1530269

369218

24,13%

339868

330869

580164

4494

4798

11055

595649

132592

155537

117,3%

63258

63660

100,6%

5

ВАТ «Північний ГЗК»

4091597

2891641

1199956

41,50%

1082983

1562234

684558

14226

7022

16914

1366084

436425

461928

105,8%

84122

83677

105,8%

6

ВАТ «Інгулецький ГЗК»

2084934

1791015

293919

16,41%

277530

307862

363542

30489

5371

11990

480324

215515

198070

91,9%

92909

92960

99,5%

7

ВАТ «Полтавський ГЗК»

2331280

19556554

375626

19,21%

203799

161656

507830

7550

3358

8214

438046

150509

131702

87,5%

65606

65572

87,5%

 

Всього по підприємствам з відкритим видобутком

11950231

9592190

2358041

24,58%

1981454

2707166

3332999

76342

24148

60827

3941891

1155329

1135458

98,3%

373196

372763

99,1%

8

ВАТ «Докучаєвський ФДК»

289211

244410

44801

18,33%

22425

31245

108567

1818

1312

2686

79140

26883

29587

110,1%

19269

19193

99,6%

9

ВАТ «Новотроїцьке РУ»

61115

51728

9387

18,15%

7741

-6868

33847

428

307

710

7159

7338

7814

106,5%

4290

4217

98,3%

10

ВАТ «Балаклавське РУ»

74212

59336

14876

25,07%

7260

9719

11698

4425

331

897

8269

17749

15350

86,5%

5539

5510

99,5%

 

Всього по підприємствам з видобутку флюсів

424538

355474

69064

19,43%

37426

34096

154112

6671

1950

4293

94568

51970

52751

101,5%

29098

28920

99,4%

11

ВАТ «ПВП «Кривбасвибухпром»

393704

336587

57117

16,97%

56729

83609

22154

735

629

2060

55652

41764

49085

117,5%

11155

11135

99,8%

 

Всього по ДАК «Укррудпром»

14021221

11392177

2629044

23,08%

2187419

3781908

3728721

108772

32877

82172

4493490

1408127

1392984

98,9%

523585

523050

99,9%

Таблиця 13.6

Розшифровка фінансових результатів гірничорудних підприємства на 1.01.2007р.

Найменування підприємств

Основна діяльність

Операційна діяльність (без адміністративних витрат та витрат на збут)

Фінансова діяльність

Звичайна діяльність

Податок на прибуток по бухгалтерській звітності

Фінансовий результат після оподаткування. (14-15)

Надзвичайні

Податки з надзвичайних доходів

Чистий прибуток (+), збиток (-), (16-19)

Рентабельність звичайної діяльності, % (14/13)

Рентабельність реалізованої продукції по повній собівартості), % (5/4)

Чистий доход (виручка від реалізації)

Повна собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг)

Результат від реалізації

прибуток (+), збиток (-), (3-4)

Доходи

Витрати

Фінансовий результат

прибуток (+), збиток (-), (6-7)

Доходи

Витрати

Фінансовий результат

прибуток (+), збиток (-), (9-10)

Доходи

Витрати

Фінансовий результат

прибуток (+), збиток (-), (12-13)

Доходи

витрати

1

ВАТ «Кривбасзалізрудком»

876951

782888

94063

569882

587136

-17254

670720

671912

-1192

2117554

2041936

75617

30543

45074

0

0

0

45074

3,70%

12,01%

2

ВАТ «Суха Балка»

375797

325038

50759

266408

274179

-7771

5793

12588

-6795

647998

611805

36193

11196

24997

0

0

0

24997

5,92%

15,62%

 

Всього по підприємствам з підземним видобутком

1252748

1107926

144822

836290

861315

-25025

676513

684500

-7987

2765551

2653741

111810

41736

70071

0

0

0

70071

4,21%

13,07%

3

ВАТ «Південний ГЗК»

1542933

1423611

119322

1332780

1356533

-23753

2808

21103

-18295

2878521

2801247

77274

71710

5564

0

0

0

5564

2,76%

8,38%

4

ВАТ «Центральний ГЗК»

1899487

1530269

369218

594524

601588

-7064

193064

215350

-22286

2687075

2347207

339868

59040

280819

3

8

0

280814

14,48%

24,13%

5

ВАТ «Північний ГЗК»

4091597

2891641

1199956

1077710

110938

-31671

608820

694122

-85302

5778127

4695144

1082983

304303

778680

0

0

0

778680

23,07%

41,50%

6

ВАТ «Інгулецький ГЗК»

2084934

1791015

293919

909017

953652

-44635

42810

14565

28246

3036761

2759231

277530

89942

187588

0

0

0

187588

10,06%

16,41%

7

ВАТ «Полтавський ГЗК»

2331280

19556554

375626

36614

72268

-35654

289195

425368

-136173

2657089

2453290

203799

81768

122031

0

0

0

122031

8,31%

19,21%

 

Всього по підприємствам з відкритим видобутком

11950231

9592190

2358041

3950645

4093422

-107123

1136697

1370507

-97637

17037573

15056119

1981454

606772

1374682

3

8

0

1374677

13,16%

24,58%

8

ВАТ «Докучаєвський ФДК»

289211

244410

44801

130853

153541

-22688

854

542

312

420918

398493

22425

7885

14540

0

0

0

14540

5,63%

18,33%

9

ВАТ «Новотроїцьке РУ»

61115

51728

9387

32303

34010

-1707

392

331

61

93810

86069

7741

1757

5984

0

0

0

5984

8,995%

18,15%

10

ВАТ «Балаклавське РУ»

74212

59336

14876

1392

8603

-7211

45

450

-405

75649

68389

7260

3986

3274

0

0

0

3274

10,62%

25,07%

 

Всього по підприємствам з видобутку флюсів

424538

355474

69064

164548

196154

-31606

1291

1323

-32

590377

552951

37426

13628

23798

0

0

0

23798

6,77%

19,43%

11

ВАТ «ПВП «Кривбасвибухпром»

393704

336587

57117

12250

10610

1640

1264

3292

-2028

407218

350489

56729

16162

40567

0

0

0

40567

16,19%

!6,97%

 

Всього по ДАК «Укррудпром»

14021221

11392177

2629044

4963733

5161501

-162114

1815765

2059622

-107684

20800719

18613300

2187419

678301

1509118

0

0

0

1509113

11,75%

23,08%

економічних проблем підприємств ГМК України має стати правове та законодавче забезпечення виробництва та збуту продукції відповідно до змін умов на внутрішньому та зовнішньому ринках, проведення їх реструктуризації.

Питання до теми

  1. Зміст і завдання управління формуванням прибутку підприємства.

  2. Управління прибутком від операційної діяльності.

  3. Розкрийте зміст основних понять операційного аналізу – межа рентабельності, валова маржа, запас фінансової міцності, сила впливу операційного важеля.

  4. Як дані операційного аналізу використовують для максимізації прибутку підприємства?

  5. Управління собівартістю продукції та її вплив на формування прибутку від реалізації.

  6. Розробка цінової політики та її оптимізація.

  7. Управління формуванням прибутку від фінансових операцій.

  8. Управління розподілом прибутку підприємства.

  9. Управління використанням чистого прибутку підприємства.

  10. Управління використанням чистого прибутку підприємства на виплату дивідендів.

  11. Теорії дивідендної політики

Література

1. Закон України «Про внесенні змін і доповнень до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22. 05. 97р. (з наступними змінами та доповненнями).

2. Бланк И. А. Словарь – справочник финансового менеджера. - К: Ника-Центр, 1998. - 270с.

3. Воробйов Ю М Фінансовий менеджмент: Навч. посібник. Кн. 1. - Сімферополь: Таврія, 1999 - С 96-182.

4. Гридчина М.В. Финансовый менеджмент: Курс лекций. – К.:МАУП, 2002.-160с.:-С. 58-71

5. Финансовый менеджмент: Учебник для вузов / Под. ред. проф. Н Ф.Самсонова - М : Финансы ЮНИТИ. 1999. - С. 363-397

6. Финансовый менеджмент: теория и практика: Учебник/ Под ред. проф. Стояновой Е.С. -М : Из-во «Перспектива», 2004. - С.182-235

7. Фінансовий менеджмент: Навч. посібник: /За ред.проф. Г.Г. Кірейцева– К.: ЦУЛ, 2002 – с. 144-177.

8. Шеремет А.Д., Хайфулин Р С. Методика финансового анализа - М: ИНФРА-М, 1996. - С. 33-36.