Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ УЕФ для самост (новый).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.67 Mб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту україни двнз «криворізький національний університет»

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

Методичні вказівки

до самостійного вивчення дисципліни

«Управління ефективністю фірми »

для студентів спеціальності 7.03050401 та 8.03050401 «Економіка підприємства» (за видом економічної діяльності: економіка підприємств ГМК)

денної та заочної форми навчання

Кривий Ріг – 2012р.

Укладач: Пасічник Н.В., к.е.н,. доц. каф. ЕОУП;

Ніколаєнко Н.І., ас. каф. ЕОУП

Рецензент: Короленко О.Б., к.е.н., доц. каф. ЕОУП

Відповідальний за випуск:

Ковальчук В.А., д.т.н., професор, зав. каф. ЕОУП

У методичних вказівках представлено комплекс практичних навчальних завдань з кожної теми дисципліни «Управління ефективністю фірми». Для перевірки ступеня засвоєння нормативного матеріалу та аналітичних навичок подано контрольні розрахункові завдання, наведено список рекомендованої літератури.

Р

Схвалено на методичній

раді інженерно-економічного факультету

Протокол № 1

від 30.08.2012р.

озглянуто на засіданні

кафедри економіки,

організації та управління

підприємствами

Протокол № 1

від 27.08.2012р.

ВСТУП

У складних умовах податкового клімату і інфляції коштів кожен господарюючий суб’єкт має певні інтереси в питаннях отримання оптимального фінансового результату для забезпечення здійснення радикальної політики його стратегічного розвитку.

Непростий період трансформації економіки, формування ринкових відносин в Україні викликав потребу вивчення науки управління ефективністю діяльності підприємства, спрямованої на досягнення його стратегічних і тактичних цілей.

У вищій школі «Управління ефективністю фірми» – дисципліна по вибору вузу для підготовки спеціалістів і магістрів, орієнтована на засвоєння студентами програм сучасних методів управління ефективністю діяльності підприємств гірничо-металургійного комплексу.

Мета вивчення дисципліни «Управління ефективністю фірми – оволодіння студентами базовими знаннями з теорії і практики управління ефективністю діяльності підприємств гірничо-металургійного комплексу, стратегії і тактики фінансового забезпечення їх господарювання, формування вміння управляти операційною та інвестиційною діяльністю, знаходження правильних управлінських рішень.

Основні завдання вивчення дисципліни:

  • навчити студентів правильно застосовувати методичний інструментарій управління ефективністю діяльності підприємств ГМК;

  • виробити навички управління вхідними й вихідними грошовими потоками на підприємстві;

  • започаткувати вміння використовувати системний підхід до управління прибутком, інвестиціями, активами;

  • дати знання щодо методики і вміння обґрунтувати вартість капіталу та оптимізацію його структури;

  • навчити студентів правильно оцінювати фінансові ризики й застосовувати інструменти антикризового управління підприємством.

Вивчення дисципліни «Управління ефективністю фірми» базується на фундаментальній підготовці студентів з таких дисциплін: «Економіка підприємств»; «Фінанси підприємств», «Економічний аналіз» та ін.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати та вміти: на основі базових знань теорії та практики управління ефективністю діяльності підприємств, стратегії і тактики фінансового забезпечення суб'єктів господарювання обґрунтовувати управлінські рішення відносно операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємств ГМК, правильно застосовувати методичний інструментарій управління фінансово-економічними показниками їх діяльності; застосовувати одержані навички управління вхідними та вихідними грошовими потоками на підприємстві; застосовувати системний підхід до управління прибутком, інвестиціями, активами; обґрунтувати необхідність та методики визначення вартості капіталу, оптимізації його структури; правильно оцінювати фінансові ризики та застосовувати інструменти антикризового управління підприємством, вміло використовувати дані управлінського і фінансового обліку і аналітичних досліджень для підготовки фінансових планів, прогнозів, обґрунтування стратегії підприємства, вміти вибирати найбільш ефективні альтернативи, виявляти проблеми і обґрунтувати постановку мети з урахування галузевої специфіки діяльності підприємства.

Використовувати компютерну техніку для обробки даних і аналізу, писати наукові звіти, реферувати і анотувати наукові публікації (в тому числі однією з іноземних мов, що вивчались студентом), працювати в групах, робити ефективні усні презентації.