Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Транспортуюча техніка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра технології, організації та механізації будівництва

Конвеєрна транспортуюча техніка

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання лабораторних робіт

і самостійної роботи для студентів денної та заочної форм навчання напряму «Будівництво»

Кривий Ріг

2009

Укладач: В.В. Афанасьєв

Відповідальний за випуск: О. І. Валовой

Рецензент: Ю. Б. Бендерський

Вказівки містять необхідні теоретичні свідомості з конвеєрної транспортуючої техніки, що мають відношення до лабораторної роботи, ілюстровані 5 рисунками, які розкривають конструкцію стрічкового конвеєра і пов'язані з методикою роботи таким чином, що їх виконання студентами наглядно відображає результат самостійної роботи. Містять 17 математичних формул, 6 таблиць і список літератури з 7 найменувань.

Розглянуто на засіданні кафедри ТОМБ Протокол № 6

від 14.01.09 р

Схвалено на вченої раді будівельного факультету. Протокол № 3 від 23.01.09 р

1. Загальні свідомості про стрічкові конвеєри

Стрічковими конвеєрами називають машини безперервного транспорту, несучим тяговим (транспортуючим) елементом яких є нескінченна гнучка стрічка.

Областю застосування є промислове та цивільне будівництво, будівельна індустрія; гірничодобувна промисловість, металургія, сільське господарство та інші галузі. Вони широко використовуються як додаткове транспортуюче обладнання в конструкціях траншейних ланцюгових та роторних екскаваторів, бетоноукладачів та інших машин, де їх параметри визначаються параметрами продуктивності основної одиниці техніки.

Конструкцією є несуча станина (не показана), на якій закріплено два барабани: передній приводний і задній натяжний ( рис.1). Барабани обгинає нескінченна гнучка стрічка, яка знаходиться на верхніх і нижніх роликових опорах. Привод конвеєра складається з приводного барабану, редуктора, двигуна і муфт. Допоміжними пристосуваннями є завантажувальний і розвантажувальний пристрої, натяжне пристосування, а також очисники поверхні стрічки, що збігає з приводного барабану й рухається по нижніх опорах.

Пересувні стрічкові конвеєри виготовляють довжиною 5, 10, 15 м. Вони оснащуються колесами для ручного переміщення, або причепом до тягача. Стаціонарні стрічкові конвеєри для сприятливих умов монтажу складають з окремих секцій довжиною 2…3 м і доводять загально до 40…80 м.