Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПСТВ / н.-мет. посбник.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Рекомендована література для закріплення матеріалу

  1. Завіновська Г.Т. Економіка праці: навч. посібник / Г.Т. Завіновська. – К.: КНЕУ, 2003. – 300 с.

  2. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: підруч. / О.А. Грішнова. – К.: Знання, 2006. – 229 с.

  3. Прасол В.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини: навч. посібник / В.М. Прасол. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 264 с.

  4. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. Модуль 1. Система функціонування соціально-трудових відносин. / Уклад. Т.О. Галайда.– Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 43 с.

  5. Навчальні тести з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для самостійної роботи студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 20 с.

  1. Методичні вказівки до виконання самостійної індивідуальної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей денної форми навчання. / Уклад. С.Б. Бейгул. – Полтава: ПолтНТУ, 2011. – 41 с.

2.4. Оформлення нарядів на підрядні роботи

Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти наступні теми лекційного курсу: «Соціально-трудові відносини як система», «Механізм функціонування системи соціально-трудових відносин», «Соціальне партнерство».

Розпочинаючи вивчення цієї теми, потрібно досконало зрозуміти суть і значення соціально-трудових відносин, уяснити зміст предмету соціально-трудових відносин на всіх рівнях, ідентифікувати їх сторони і суб‘єкти, з‘ясувати принципи і типи соціально-трудових відносин, якість трудового життя.

Варто окремо засвоїти основні характеристики сторін соціально-трудових відносин: найманий працівник, роботодавець, держава та місцеве самоврядування; розрізняти їх функції та роль у взаємовідносинах.

Студентам необхідно засвоїти, за якими ознаками класифікують\ соціально-трудові відносини. Основні з них: за змістом діяльності, за суб‘єктами, за обсягом владних повноважень, за способом спілкування, за ступенем регламентованості, за характером розподілу доходів.

При вивченні теми варто розглянути типи соціально-трудових відносин, до яких відносяться «патерналізм» і «соціальне партнерство». Важливо засвоїти, що соціальне партнерство нині є пануючим типом соціально-трудових відносин у цивілізованих країнах із соціально орієнтованою ринковою економікою і передбачає вирішення соціальних конфліктів шляхом мирних переговорів і взаємних поступок.

Більшість економістів вважають, що основним критерієм розвитку соціально-трудових відносин є якість трудового життя. Проте, перш ніж студентам вивчати це поняття потрібно розкрити більш ширше поняття «якість життя», яке характеризує рівень задоволення потреб людини, шляхом зіставлення до відповідних нормативів, стандартів або особистих вимог.

Також необхідно засвоїти методику розрахунку індексу розвитку людського потенціалу, або скорочено – індексу людського розвитку (ІЛР), який є важливою складовою якості трудового життя.

Студентам необхідно засвоїти сутність та методи реалізації соціальної політики держави. Важливо звернути увагу на сутність, форми та принципи функціонування системи соціального партнерства як особливого типу соціально-трудових відносин у сучасному суспільстві. Доцільно здійснити дослідження стану та основних напрямів розвитку соціального партнерства в Україні. Необхідно засвоїти сутність категорій «соціальна політика», «соціальний захист», «соціальне страхування». «соціальний діалог», «соціальна відповідальність». «соціальний пакет».

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Акордний наряд застосовується при виконанні будівельних, ремонтних та інших підрядних робіт і являє собою виробничий документ первинного обліку. Наряд виписує нормувальник, перевіряє економіст з праці, видає майстер або виконроб на основі калькуляції витрат праці і заробітної плати на кінцевий конструктивний елемент або вид робіт. Наряд видається бригадиру за 2 дні до початку робіт або в цей же день, затверджується головним інженером або керівником організації. Нормативна трудомісткість визначається за калькуляцією, а фактичні витрати праці встановлюються на основі табельного обліку відпрацьованого часу кожним робітником в людино-годинах.

Робітники, що виконали роботи за акордним завданням у встановлений термін або достроково, преміюються за зниження нормативної трудомісткості. Премія нараховується за кожний % економії та залежить від якості кінцевої продукції. Загальний розмір премії не повинен перевищувати 40% відрядної оплати за нарядом. Наряд оформлюється на бланку встановленої форми. По закінченні роботи бригадир здає наряд. Після приймання роботи майстром або виконробом цей документ підписує бухгалтер та реєструє в спеціальному журналі. На основі закритих нарядів нараховується заробітна плата робітникам-відрядникам.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час виконання курсової роботи з дисципліни, студентами інших напрямів підготовки – при виконанні індивідуальної контрольної роботи.

Соседние файлы в папке ЕПСТВ