Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПСТВ / н.-мет. посбник.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Практичне завдання до розв’язання

Визначити техніко-технологічний рівень робочого місця на новому обладнанні за прогресивністю діючого технологічного процесу (за трудомісткістю) та за рівнем продуктивності обладнання, якщо відомо:

  • на робочому місці трудомісткість виготовлення одиниці виробу на новому обладнанні на технологічному процесі (машинному процесі) становить Т пр = 3,6 нормо-год;

  • трудомісткість на діючому обладнанні Тд = 5,5 нормо-год;

  • годинна продуктивність встановленого обладнання Пв = 25 шт., нового обладнання П н = 35шт.

Рекомендована література для закріплення матеріалу

  1. Завіновська Г.Т. Економіка праці: навч. посіб. / Г.Т. Завіновська. – К.: КНЕУ, 2003. – 300с.

  2. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: підруч. / О.А. Грішнова. – К.: Знання, 2006. – 529 с.

  3. Економіка праці і соціально-трудові відносини: навч. посіб. (В.М. Ковальов, В.С. Рижиков, О.Л. Єськов та ін..); за ред. В.М. Ковальова. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 256 с.

  4. Конспект лекцій із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей та слухачів ЦПО усіх форм навчання / Уклад. Т.О. Галайда, О.І. Мущинська. – Полтава: ПолтНТУ, 2006. – 115 с.

  5. Економіка праці й соціально_трудові відносини: підруч. (О.В. Шкільов, С.С. Барабан, В.А. Ярославський та ін.); за ред. д-ра. екон. наук, проф. О.В. Шкільова. – К.: Четверта хвиля, 2008. – 472 с.

  6. Організація виробництва: навч. посіб. / [В.О. Онищенко, О.В. Редкін, А.С. Старовірець, В.Я. Чевганова]. – К.: Лібра, 2003. – 336 с.

  7. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. Модуль 2. Економічний механізм забезпечення ефективної праці. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2009. – 34 с.

  8. Навчальні тести з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для самостійної роботи студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 20 с.

    1. Проведення нормативних спостережень за виробничими процесами й обробка їх результатів. Визначення впливу зміни норми часу на норму виробітку та розцінку

Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти тему лекційного курсу: «Організація і нормування праці».

Вивчення даної теми необхідно розпочати із засвоєння економічної суті нормування праці і класифікації норм праці. При цьому варто розрізняти норми праці, які поділяються залежно від галузевого призначення, сфери застосування, територіального розповсюдження, кваліфікації виконавців, та інших факторів. Серед них слід виділити такі: норма виробітку, норма часу, норма обслуговування, норма чисельності, нормоване завдання, норма керованості, комплексні норми праці.

При цьому необхідно звертати увагу на те, що в народному господарстві використовується значна кількість норм праці, які відповідним чином систематизовані залежно від ряду ознак. Так з огляду на територіальну розповсюдженість, норми праці діляться на: загальнонаціональніі, регіональні й місцеві. За галузевим призначенням норми праці ділять на міжгалузеві та галузеві. За терміном дії існують постійні, сезонні, тимчасові і перспективні норми праці.

Розробка норм праці неможлива без науково-обґрунтованої систематизації затрат робочого часу. Тому студентам важливо засвоїти класифікацію затрат робочого часу зміни. Згідно цієї класифікації час зміни поділяється на час роботи і час перерв. Час роботи включає час підготовчо-заключних робіт, час основної роботи, час допоміжної роботи і час організаційно-технічного обслуговування. Час перерв поділяється на регламентовані або нерегламентовані перерви. Час регламентованих перерв включає час відпочинку і особистих потреб, а нерегламентовані перерви – це простої по організаційним, технічним, метеорологічним причинам і з вини виконавців.

В різгих галузях економіки широко застосовуються різноманітні засоби виробництва і способи дії на предмети праці, що відкладає свій відбиток на методики розрахунку норм праці. Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню питань організації розробки нормативних матеріалів та управління нормуванням праці на підприємствах. Для цього варто усвідомити завдання і роль загальних нормативно-дослідних станцій України, які вивчають трудові процеси, аналізують вплив різних нормоутворювальних факторів на величину трудових затрат, виконання діючих норм у господарствах, а також правильність їх розрахунку, використання і перегляду.

Важливою функцією економічної служби господарств є облік, аналіз і узагальнення відомостей про рівень виконання норм праці. Вихідними даними для цього є первинні документи обліку (наряди, облікові листи). Вивчення затрат робочого часу передбачає поділ процессу праці на складові елементи. Для цього студентам необхідно засвоїти такі поняття як: трудова операція, трудовий прийом, трудова дія, трудовий рух. Розчленування процессу виробництва на складові частини є вихідним моментом основного поелементного нормування праці. Поряд із цим у практиці застосовують сумарний і аналітичний спосіб нормування який в свою чергу поділяється на аналітично-експериментальний (досвідно-статистичний) і аналітично-розрахунковий. Студентам варто вивчити суть цих способів, переваги і недоліки кожного з них, а також трудомісткість і коло робіт, де вони застосовуються.

Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню спеціальних спостережень за допомогою яких здійснюється дослідження трудових процесів і затрат робочого часу. Це фотографія робочого дня, хронометраж, фотохронометраж, метод моментних спостережень.. Студентам важливо вивчити, які технічні засоби застосовуються при вивченні затрат робочого часу, методів, прийомів праці, а також їх раціоналізації.

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час виконання курсової роботи з дисципліни та під час проходження виробничої практики; студентами інших напрямів підготовки – при виконанні самостійних контрольних робіт.

Соседние файлы в папке ЕПСТВ