Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПСТВ / н.-мет. посбник.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Рекомендована література для закріплення матеріалу

  1. Завіновська Г.Т. Економіка праці: навч. посіб. / Г.Т. Завіновська. – К.: КНЕУ, 2003. – 300 с.

  2. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: підруч. / О.А. Грішнова. – К.: Знання, 2006. – 529 с.

  3. Економіка праці і соціально-трудові відносини: навч. посіб. (В.М. Ковальов, В.С. Рижиков, О.Л. Єськов та ін..); за ред. В.М. Ковальова. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 256 с.

  4. Городецька Л.О. Економіка праці й соціально-трудові відносини: курс лекцій / Л.О. Городецька. – К.: НАУ, 2007. – 128 с.

  5. Прасол В.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини: навч. посіб. / В.М. Прасол. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 264 с.

  6. Економіка праці й соціально-трудові відносини: підручник (О.В. Шкільов, С.С. Барабан, В.А. Ярославський В.А. та ін..) ; за ред. д-ра. екон. наук, проф.О.В. Шкільова. – К.: Четверта хвиля, 2008. – 472 с.

  7. Навчальні тести з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для самостійної роботи студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 20 с.

  8. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. Модуль 2. Економічний механізм забезпечення ефективної праці. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2009. – 34 с.

3.4. Нарахування заробітної плати працівникам підприємства

Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти тему лекційного курсу «Політика доходів і оплата праці»

Вивчення даної теми розпочинається із засвоєння суті політики доходів в Україні, яка має бути спрямована на забезпечення добробуту населення і постійне підвищення його життєвого рівня. Рівень життя є одним з найважливіших індикаторів, що характеризують досягнення нації та її статус в світовому рейтингу. Варто також студентам засвоїти показники рівня життя, які тісно пов’язані з оцінкою різних видів доходів:

– частки фонду споживання в національному доході;

– реального доходу на душу населення;

– рівня заробітної плати та пенсій у країні;

– доходів від підприємницької діяльності та ін.

При цьому варто пам’ятати, що політика доходів, як і соціальна політика тісно пов’язана з конкретним історичним етапом розвитку країни і залежить від стану економіки та відносин, що в ній склалися.

Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню основних законодавчо-правових положень регулювання оплати праці в ринкових умовах. Це перш за все Конституція України, Закон України «Про оплату праці», Закон України «Про прожитковий мінімум» та ін.

Реформа економічних відносин в нашій країні істотно вплинула на процеси, пов’язані з відтворенням робочої сили, на розумінні суті заробітної плати в сучасних умовах. Студентам необхідно вивчити суть поняття, заробітної плати, від чого залежить розмір заробітної плати, що є джерелом заробітної плати, а також основні принципи і напрями організації заробітної плати.

При вивченні даної теми необхідно також засвоїти роль та призначення тарифної системи. При цьому важливо враховувати, що тарифна система відображає поділ працівників за професіями, спеціальностями та кваліфікацією.

Варто також засвоїти суть тарифних ставок, які являються основною складовою тарифної системи і визначають розмір оплати за обсяг роботи, одиницю часу, робочу зміну або годину. При цьому варто пам’ятати, що мінімум денних тарифних ставок окремим категоріям робітників встановлюється Галузевою угодою між галузевими Міністерствами, галузевими об’єднаннями підприємств та профспілками працівників даної галузі або об'єднаннями найманих працівників.

Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню суті єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника, який є нормативним документом, у якому всі види робіт, що виконуються в тому чи іншому виробництві, розподіляються на групи залежно від їхньої складності.

Відповідно студенти мають вміти використовувати тарифно-кваліфікаційний довідник для визначення кількості розрядів за кожною професією (спеціальністю) відповідно до Класифікатора професій, складності робіт (їх тарифної групи), кваліфікаційних розрядів робітників.

Важливим моментом у вивченні теми є загальна політика оплати праці на підприємстві, яка має враховувати стратегічні і тактичні цілі діяльності конкретних суб’єктів господарювання, рівень соціального розвитку трудового колективу, абсолютні розміри підприємств, їхню галузеву специфіку, географічне положення тощо. Реалізація цих питань здійснюється на підставі договірного регулювання оплати праці найманих працівників, тобто на підставі укладання системи тарифних угод. Студентам важливо засвоїти значення тарифних угод, їх ознаки та застосування. та еволюції розвитку форм, видів та систем оплати праці. При цьому варто розрізняти три категорії оплати праці: основну, додаткову та інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Студентам необхідно вивчити умови застосування систем оплати праці та їх характеристику. З метою ефективного використання робочої сили широкого розвитку набули колективні та індивідуальні (за контрактом) форми організації та оплати праці.

Значну увагу при вивченні даної теми студентам необхідно приділити засвоєнню форм і систем оплати праці. За формою виділяють почасову і відрядну. При цьому варто розрізняти грошову, натуральну і відробіткову заробітну плату, назви яких відтворюють їх суть.

Важливим моментом є дослідження суті систем заробітної плати які характеризують взаємозв’язок елементів заробітної плати: тарифної частини, доплат, надбавок, премій за кількість і якість праці, кваліфікацію робітника, стаж його роботи, рівень виробництва продукції та ін.

Особливу увагу слід звернути на сучасні інноваційні моделі організації оплати прпаці в галузях економіки (безтарифні, комісійні тощо).

Важливим при вивченні даної теми є засвоєння форм участі найманих працівників у прибутках підприємства та дослідження зарубіжного досвіду в організації оплати праці на підприємствах.

Студентам необхідно засвоїти організаційно-правові та економічні основи оплати праці в ринкових умовах господарювання які знайшли своє відображення в нормативно-правових актах з питань оплати праці.

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час виконання курсової роботи з дисципліни, а також при виконання самостійних і контрольних робіт та під час проходження виробничої проактики; студентами інших напрямів підготовки – при виконанні контрольних робіт.

Соседние файлы в папке ЕПСТВ