Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕПСТВ / н.-мет. посбник.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Рекомендована література для закріплення матеріалу

  1. Завіновська Г.Т. Економіка праці: шавч. посіб. / Г.Т. Завіновська. – К.: КНЕУ, 2003. – 300с.

  2. Грішнова О.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини: підруч. / О.А. Грішнова. – К.: Знання, 2006. – 529 с.

  3. Калина А.В. Економіка праці: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.] / А.В. Калина. – К.: МАУП, 2004 – 272 с.

  4. Прасол В.М. Економіка праці та соціально-трудові відносини: навч. посіб. / В.М. Прасол. – Харків: ХНАМГ, 2007. – 264 с.

  5. Методичні вказівки до практичних занять і самостійної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. Модуль 1. Система функціонування соціально-трудових відносин. / Уклад. Т.О. Галайда.– Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 43 с.

  6. Навчальні тести з дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для самостійної роботи студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання. / Уклад. Т.О. Галайда. – Полтава: ПолтНТУ, 2008. – 20 с.

  7. Методичні вказівки до виконання самостійної індивідуальної роботи із дисципліни «Економіка праці й соціально-трудові відносини» для студентів економічних спеціальностей денної форми навчання. / Уклад. С.Б. Бейгул. – Полтава: ПолтНТУ, 2011. – 41 с.

2.5. Розподілення заробітної плати та премії серед робітників бригади

Для виконання даного практичного заняття студентам необхідно засвоїти наступні теми лекційного курсу: «Ринок праці та його регулювання»; «Соціально-трудові відносини зайнятості».

Вивчення даної теми необхідно розпочати з поняття ринку праці та його складових. Найбільш повне визначення ринку праці наведено О.А. Грішновою: «Ринок праці – це система суспільних відносин, пов’язаних з наймом і пропозицією праці, тобто з купівлею і продажем послуг праці; це також економічний простір – сфера працевлаштування, в якій взаємодіють покупці і пролавці праці; і це механізм, що забезпечує узгодження ціни і умов праці між роботодавцями і найманими працівниками та регулює її попит та пропозицію».

Також студентам необхідно засвоїти функції та моделі ринку праці, які характеризують сукупність ринкових відносин, спрямованих на пізнання та використання ринкових механізмів для ефективного розвитку виробничо-підприємницької діяльності будь-яких господарських і комерційних структур.

Необхілно чітко уяснити, що ринок праці несе такі функції: регулюючу, розподільчу, стимулюючу, інформаційну, контролюючу та існують такі моделі ринку: суто конкурентний, монопсонічний, модель двосторонньої монополії, модель з урахуванням дій профспілок.

Особливу увагу доцільно приділити інфраструктурі та кон’юнктурі ринку праці. Студентам необхідно засвоїти, що до складових інфраструктури ринку належать: державні і недержавні заклади працевлаштування сприяння зайнятості, кадрові служби підприємств і фірм, громадські організації і фонди, нормативно-правові положення, що забезпечують взаємодію між попитом і пропозицією праці. Окремо потрібно засвоїти, що таке кон’юнктура ринку праці та вміти виділити та характеризувати три типи кон’юнктури ринку праці: працедефіцитна, праценадлишкова, рівноважна.

Студентам необхідно засвоїти сутність категорії «зайнятість населення» та класифікацію форм і видів зайнятості. Особливу увагу слід звернути на поняття безробіття та його види; методику розрахунку показників зайнятості та безробіття населення.

Необхідно засвоїти сутність і завдання формування політики зайнятості та программ сприяння зайнятості й подолання безробіття на державному та регіональному рівнях.

Під час проведення заняття студенти виконують тестові завдання та розв’язують прикладні задачі.

Отримані практичні навички закріплюються студентами напряму підготовки «Економіка підприємства» під час виконання курсової роботи з дисципліни; студентами інших напрямів підготовки – при виконанні індивідуальної контрольної роботи.

Соседние файлы в папке ЕПСТВ