Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Proekt_pechat_Trubaytsy.docx
Скачиваний:
235
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.23 Mб
Скачать

8.3.Рекомендований перелік сортів та гібридів для вирощування основних сільськогосподарських культур в свк «Трубайцівський»

Господарсько-біологічна характеристика сортів озимої м’якої пшениці селекції ПДАА:

Лівобережний лісостеп України, що є основним виробником продовольчого зерна озимої пшениці, характеризується континентальним кліматом частіше з суворими зимами, затримкою настання весни, літніми засухами і в цілому крайньою нестабільністю погодних умов у різні роки. Тому виробництво зерна озимої пшениці у великій мірі варіює по роках, а в окремі роки (1997, 2000, 2003, 2010,2011) його виробництво скорочується у декілька разів, в основному, через слабку зимостійкість більшості районованих сортів та їх недостатню стійкість до інших абіотичних і біотичних чинників середовища.

У зоні Лівобережного Лісостепу, зокрема, на Полтавщині, вирощується цілий ряд сортів селекції різних селекційних установ України і Росії частково, багато з яких виділяються високою інтенсивністю і врожайністю.

Проектом рекомендовано впровадження сортів селекційного центру ПДАА, наприклад, Сагайдак і Вільшана, які мають рівень врожайності: 63,0 ц/га та 80 ц/га відповідно. Перелік високоадаптованих сортів озимої пшениці селекційного центру ПДАА, їх характеристика та якісні показники наведені нижче:

Озима пшениця. Селекційна робота по озимій пшениці розгорнута починаючи з 1972 року. За останній період створено 8 сортів озимої пшениці Диканька, Левада, Сагайдак, Вільшана, Коломак 3, Коломак 5, Українка полтавська, які внесені до Державного реєстру сортів рослин та 8 сортів передано до Державного сортовипробування – Говтва (Лорд), Сидор Ковпак, (2008 р.); Лютенька, Оржиця, Царичанка (2009 р.); Кармелюк, Соната (2010 р.), Зелений гай, Радивонівка, Аріївка (2012) (автори сортів Тищенко В.М. та ін.).

Сорти характеризуються високою морозозимостійкістю, високим врожаєм (7,0-12,0 т/га), якістю зерна та стійкістю до хвороб та шкідників, і в даний час користуються на Полтавщині і в інших зонах виробництва зерна великим попитом. Наприклад, нові сорти інтенсивного типу Левада та Диканька за даними Державного сортовипробування віднесені до групи кращих сортів по урожаю, зимостійкості та якості зерна в усіх грунтово-кліматичних зонах України.

Сорт л е в а д а

Автори сорту: д. б. н. М.М. Чекалін, д. с.-г. н. В.М. Тищенко та ін.

Різновидність – еритроспермум. Кущ – прямостоячий, лист зелений з восковою поволокою. Колос білий, остистий, циліндричний, середнього розміру та щільності. Остюки дуже довгі. Колоскова луска має вузьке, злегка скошене плече, середній дзьобоподібний зубець зі слабким опушенням внутрішньої поверхні.

За результатами випробувань 2002-2004 рр. сорт виявив високу зимостійкість 7,3-8,5 бала, підвищену стійкість до вилягання – 8,9-9,0 балів (умовний стандарт 8,5/8,8), до посухи – 7,9-8,3 бала. Сорт середньорослий, висота рослин становила 80,0-93,0 см. Стійкий до ураження бурою іржею, борошнистою росою, фузаріозом на рівні умовних стандартів. Левада – сорт ранньостиглий, дозріває на 3-5 діб раніше стандарту сорту Альбатрос одеського.

Урожай і якість зерна. Зернівка червона, крупна, маса 1000 зерен у 2004 році в Державному сортовипробуванні – 42,8-42,9 г. Урожайність у 2004 році на сортовипробувальних станціях склала: у зоні Лісостепу на кращих попередниках – 58,5 ц/га, що відповідає умовному стандарту; на гірших попередниках – 54,1 ц/га, або на 9 ц/га вище умовного стандарту; по гірших попередниках – 52,9 ц/га, або на 8,4 ц/га вище умовного стандарту. У конкурсному сортовипробуванні в 2005 році врожайність становила 82,0 ц/га, у виробничих умовах 58,2-79,4 ц/га.

Сорт відноситься до сортів інтенсивного типу, витримує високі дози мінеральних і органічних добрив та пропонується для вирощування як по паровим так і по непаровим попередникам (кукурудза на силос, горох на зерно, багаторічні трави, злакобобові травосуміші та ін.). Левада має високу пластичність, але кращі врожаї формує в оптимальні строки посіву (15-25 вересня); має високу здатність до кущіння в осінній період. Сорт може бути віднесений до групи з підвищеною фотоперіодичною чутливістю та подовженим періодом яровизації [14].

Висока врожайність нового сорту формується за рахунок підвищеної долі зерна в загальній біомасі рослини (збирального індексу – HI). За фізико-хімічними, хлібопекарськими властивостями, якості борошна Левада не відхиляється від умовних стандартів: вміст білку – 15,0…15,5 %; клейковини –31,5 %. За показниками сорт віднесений до групи сильних пшениць України .

З 2004 року знаходиться у Державному реєстрі сортів рослин України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]